Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens DNA-besked om försvunna Helenas sandaler

Detta har hänt i Helenafallet.
Helena Andersson försvann i mitten av juni för 27 år sedan. Foto: PRIVAT
Ingen förutom gärningsmannen eller gärningsmännen vet vad som hänt Helena. Foto: Privat

På onsdagen fick kriminalkommissarien Lars Johansson de skriftliga svaren på de DNA-fynd som hittats på Helena Anderssons sandaler, nästan 27 år efter det att hon försvann.

Ett av spåren kommer från en oidentifierad man – men det är inte säkert att det handlar om en misstänkt gärningsman, rapporterar SVT Nyheter Väst. 

– Det är synd att sandalerna hanterades som de gjorde 1992. Det gör att spåren kan komma från poliser och andra som rört sandalerna efter Helenas försvinnande, säger Lars Johansson, till SVT.

Helena Andersson har varit försvunnen sedan natten mot den 14 juni 1992. Nu i över 27 år. Spåren efter henne slutar efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad.

Helenas sandaler och ringar hittades i närheten av föräldrahemmet dagen därpå.

Fallet har hela tiden bedrivits som en mordutredning och flera personer har varit misstänkta. I slutet av förra sommaren skickades Helenas skor och en av hennes ringar på analys till NFC, nationellt forensiskt centrum. 

”Någon sådan har vi inte”

För drygt en vecka sedan kunde P4 Skaraborg berätta att det fanns tre DNA-träffar på skorna.

På onsdagen fick kriminalkommissarien Lars Johansson, som varit inblandad i utredningen sedan i mitten av 90-talet, det skriftliga svaret, skriver SVT Nyheter Väst. 

Kriminalkommissarien Lars Johansson. Foto: JOHAN RONGE

Ett av spåren är från en kvinna, där går det att se att det är något av föräldrarnas barn, det vill säga Helena eller någon av hennes systrar.

Det andra spåret är ett bland-DNA, alltså DNA från två olika personer.  

– Men när det gäller bland-DNA så kan NFC bara söka mot en viss person som vi i så fall ska peka ut och någon sådan har vi inte, säger Lars Johansson till SVT Nyheter Väst.

Ett spår från oidentifierad man

Det tredje DNA-spåret kommer från en man, som inte kunnat identifieras. Spåret har nu gjorts sökbart men det är inte säkert att det kommer leda till ett genombrott.

– Samtidigt måste man komma ihåg att 1992 fanns inte dagens DNA-teknik och därför förstod de inte att man gjorde fel när man tog i sandalerna, säger Johansson till SVT. 

Helenas sandaler som hittades. Foto: MATS ÖFWERSTRÖM/SVERIGES RADIO

Helenas syster Ulrika har inte närt något större hopp om att DNA-träffarna ska leda till sanningen om vad som hände med hennes syster.

– Det känns ingenting, det här är inget som någon av oss haft stora förhoppningar på. Vi står på samma ruta som vi gjort de senaste åren, har hon tidigare sagt.