En man sköts till döds när han satt i sin bil vid Frölunda torg i Göteborg i september i fjol. Foto: THOMAS JOHANSSON/TTEn man sköts till döds när han satt i sin bil vid Frölunda torg i Göteborg i september i fjol. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
En man sköts till döds när han satt i sin bil vid Frölunda torg i Göteborg i september i fjol. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Åkagaren Stina Lundqvist säger att polisen har problem med att få folk att prata. Foto: ANDERS YLANDERÅkagaren Stina Lundqvist säger att polisen har problem med att få folk att prata. Foto: ANDERS YLANDER
Åkagaren Stina Lundqvist säger att polisen har problem med att få folk att prata. Foto: ANDERS YLANDER

Polisens dilemma i mordutredningen

Publicerad

En man som var känd i Göteborgs kriminella kretsar sköts ihjäl när han satt i en bil på Frölunda Torg.

Nu misstänks tre unga män för inblandning i mordet – men det är oklart när någon kan komma att ställas inför rätta.

– Det är som vanligt i de här ärendena: folk vet vem det är, men vill inte prata, säger åklagaren Stina Lundqvist.

Det har gått mer än ett halvår sedan mordet på Frölunda torg, som polisen misstänker är ett av dåden i en hämndspiral i gängkonflikternas Göteborg. Först sköts en man på Grevegårdsvägen sommaren 2013, sedan sköts en man i 30-årsåldern på Frölunda torg i september i fjol och knappt två månader senare begicks ett dubbelmord på två bröder, 20 och 16 år gamla, i ett bostadsområde Frölunda.

Mannen vars liv avslutades i en bil på Frölunda torg var välkänd i gängkriminella sammanhang.

 

LÄS MER: Offret vid Frölunda torg – en känd gängkriminell

 

Sedan tidigare hade polisen två unga män misstänkta för medhjälp till det mordet. Nu har man även en tredje.

– Jag vill inte säga om han är anhållen i sin frånvaro eller inte, men i nuläget är han i alla fall inte frihetsberövad, säger åklagaren Stina Lundqvist.

– Han ska höras inom kort.

Vet inte var de är

Var de två andra männen som polisen tror är inblandade i mordet befinner sig säger sig åklagaren inte veta.

– Det är ingen frihetsberövad i ärendet, utan de är på fri fot. Vi vet inte var de är någonstans just nu, säger Stina Lundqvist.

Hur ser kopplingen mellan de tre männen ut?

– Vi bedömer att de ingår i samma gängkonstellation, alla de som är misstänkta i det här ärendet.

Folk håller tyst

Polis och åklagare har lagt ner stor kraft på att utreda mordet på Frölunda torg, men det finns någonting som besvärar och försvårar för dem:

Att personer med vetskap om vad som hänt väljer att hålla tyst.

– Vi har jobbat på i snart åtta månader och gjort det mesta man kan göra. Men vi saknar fortfarande vissa bitar för att kunna nå till ett åtal. Det är som vanligt i de här ärendena: folk vet vem det är, men vill inte prata. Så kan man väl säga för att sammanfatta det, säger Stina Lundqvist.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER