Foto: Roger Lundsten
 Foto: Roger Lundsten

Polisens bevakar runt Svenska mässan

Publicerad
Uppdaterad
Här slår polisen en järnring runt Svenska mässans ingång. Ett 200 meter långt område har spärrats av.
Iranska ambassaden har hyrt kongressalen, officiellt för att utfärda pass till sina medborgare.
Men en mängd demonstranter tror inte på det.
- Det är fler poliser än demnstranter, två ridande poliser och omkring fem piketbussar. Det skriks mycket bland demonstranterna, rapporterar GT:s utsända Carin Linnér.
Ett område på 150-200 meter kring Svenska mässan i Göteborg är avspärrat under fredagen. Polisen befarar att det kan bli oroligt i samband med iranska ambassadens närvaro i lokalerna.
Robert Karlsson är kommenderingschef hos polisen och ansvarig för insatsen vid Svenska mässan:
- Just nu är det ganska lugnt, men många känsloyttringarm med människor som skriker. Jag tror inte det kommer bli några våldsamheter. Känsloyttringar har vi full förståelse för.

Satte sig mitt i gatan

Demonstrationerna gick förhållandevis lugnt till fram tills polisen började fösa bort människor från den smala grässträngen mellan kravallstaketen och trafiken på Skånegatan. Då sprang flera domonstranter ut  och satte sig mitt i gatan och spärrade trafiken. Efter en kort stund övertalades de av sina meddemonstranter att lämna gatan.

"Är terrorister"

Vissa demonstranter tror att ambassadtjänstemännen är här för att spionera eftersom Göteborg betraktas som ett europeiskt centrum för exiliraniernas motståndskamp mot den nuvarande regeringen.
- Irans regering är terrorister och kriminella. Jag förstår inte att Sverige och svenska poliser skyddar dem, säger Ahmad Gohari.

Slutade i tumult senast

I mars var det samma upplägg i Folkets hus i Backa där iranska ambassaden då hyrt in sig. Den gången slutade demonstrationerna i tumult.
- Vi blev tagna på sängen i Backa, nu är det en större resurs. Vi vill undvika att det blir tumult igen, säger kommenderingschef Robert Karlsson.


"Värvar anhängare"

Motdemonstranterna är upprörda över att iranska ambassaden tillåts hyra in sig i Svenska mässan. Utanför står demonstranterna vid kravallstaken: "Ned med islamska terrorregimen i Iran", står det på en av banderollerna.
- De är bara här för att värva anhängare som ska jobba för iranska regerings sak i alla möjliga länder, säger Shahla Nouri, en av arrangörerna till demonstrationen.


Texten uppdateras fortlöpande under dagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER