Den misstänkte mördaren ska ha förhörts, misstänkt för misshandel för sin dåvarande sambo, en månad innan fredagens tragiska händelse. Foto: Per Wissing
Den misstänkte mördaren ska ha förhörts, misstänkt för misshandel för sin dåvarande sambo, en månad innan fredagens tragiska händelse. Foto: Per Wissing

Polisen: "Visste direkt vem vi skulle jaga"

Publicerad

Polisen misstänker att ex-sambon väntade ut kvinnan i närheten av en av hennes bekantas bostad - och sedan sköt henne.

Mannen, som nyligen förhördes efter misstanke om att ha misshandlat kvinnan, sitter nu anhållen misstänkt för mord.

– Vi visste vem vi skulle leta efter, säger polisens presstalesman Björ Blixer.

Expressen/GT kunde i förmiddags avslöja hur kvinnan nekats kontaktförbud mot mannen som nu misstänks ha skjutit ihjäl henne. Åklagaren vägrade då kommentera avslaget. Nu säger polisen:

– Det var ett brott som inte gick att styrka. Det var nog inget ofredande, säger polisens presstalesman Björ Blixer.

Hämtades in för förhör

Och nu kommer nya uppgifter om deras relation. Så sent som i januari i år hämtades ex-sambon till förhör efter beslut av jouråklagare - misstänkt för att ha misshandlat henne.

– Då fick vi två olika versioner, men då kunde vi heller inte styrka brott. Vi hade inga oberoende vittnen eller så, men jag har inte läst anmälan, säger Björ Blixer.

Relationen mellan de båda uppges ha tagit slut bara för några veckor sedan. De har tidigare bott tillsammans - men har sedan en tid tillbaka levt på olika håll, enligt Björ Blixer.

Väntade ut henne

Polisen jobbar nu efter teorin att mannen väntade ut kvinnan.

– Det känns utan minsta tvekan utstuderat. Gärningsmannen har nog förstått att hon skulle komma dit, han befann sig där på platsen där kvinnan mördades, säger Björ Blixer.

Därefter flydde gärningsmannen från platsen till fots. Men det stod tidigt klart för polisen vem den misstänkte var.

– Det var ganska uppenbart på ett tidigt stadium, vi visste vem vi skulle leta efter, men jag vill inte gå in på varför, säger han.

Kastade skjutvapen

Polisen bekräftar nu också Expressen/GT:s uppgifter om att mannen i samband med gripandet kastade ifrån sig ett skjutvapen, men han vill inte kommentera vilken typ det rör sig om.

– Det återstår att se om det är mordvapnet, säger Björ Blixer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER