Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar: Våg av inbrott

Eva Strömblad, kommunpolis i Lerum, varnar invånarna för att antalet inbrott ökat markant på sistone.
Foto: POLISEN
Polisen har släppt denna bild de misstänker att skåpbilen kan ha kopplingar till inbrotten.
Foto: PRIVAT
Längs E20 i Alingsås kan en liknande trend skönjas.
Foto: ANDERS YLANDER

En eller flera inbrottsligor härjar längs E20 i Västsverige.

Polis går nu ut och varnar för att antalet villainbrott ökat drastiskt i Göteborgs grannkommuner längs Europavägen.

– Vi har haft en våg av inbrott i Lerums kommun, säger Eva Strömblad, kommunpolis.

Det handlar om 28 bostadsinbrott i Lerums kommun senaste månaderna. Bara under senaste veckan har man fått in sju anmälningar.

– Det är väldigt mycket, även om vi alltid ser en ökning av antalet inbrott under inledningen av "den mörka årstiden". Allahelgonahelgen är det alltid en topp i statistiken. Tyvärr är trenden här tydlig: inbrotten fortsätter och öka ytterligare i antal, berättar Strömblad.

Man har därför skickat ut en varning till sina invånare, bland annat via Facebook-grupper som har grannsamverkan.

– Vi kommer också att informera via flygblad och knacka dörr i särskilt utsatta områden. Dessutom kommer vi att vara på plats under en informationsdag på Hulans Torg 2 december för att informera invånarna hur man kan minska risken för att råka ut för inbrott, säger Strömblad.

Vill ha in tips

Polisen misstänker att en eller flera utländska ligor ligger bakom majoriteten av inbrotten.

– Det kan nog handla om "lokala förmågor" i några fall, men i de flesta inbrotten ser man att det är folk som vet vad dom gör som stått för inbrotten.

Man har fått in en del tips från allmänheten. Bland annat har täckta skåpbilar med utländska registreringsskyltar observerats i några av de drabbade områdena. I ett fall också fotograferats.

– Vi vet ju inte att de här bilarna är kopplade till inbrotten, det finns ju gott om utländska hantverkare som arbetar i kommunen. Men vi ber invånarna hålla extra koll. Ser man ett misstänkt fordon så kan man gärna fråga dem vilken adress de letar efter eller så kan man larma oss, säger Eva Strömblad.

Karta över Lerums kommun som polisen lagt ut på Facebook-grupper. De röda prickarna visar inbrotten i kommunen på senare tid.

De flesta av inbrotten har skett i norra och södra Lerum i närheten av E20, men också Floda och Gråbo är drabbat.

Inbrottsvåg längs E20

Också grannkommunerna är drabbade.

– Det är ungefär samma trend i Alingsås. Däremot är inte de andra kommunerna i vårt distrikt, Vårgårda och Herrljunga, särskilt drabbade.

Men polisen i Västra Skaraborg, där många av kommunerna i området ligger i anslutning till E20, har tidigare gått ut med en liknande varning.


LÄS OCKSÅ: I november sker flest inbrott - "Statistiskt belagt"