Eva Strömblad, kommunpolis i Lerum, varnar invånarna för att antalet inbrott ökat markant på sistone. Foto: POLISENEva Strömblad, kommunpolis i Lerum, varnar invånarna för att antalet inbrott ökat markant på sistone. Foto: POLISEN
Eva Strömblad, kommunpolis i Lerum, varnar invånarna för att antalet inbrott ökat markant på sistone. Foto: POLISEN
Polisen har släppt denna bild de misstänker att skåpbilen kan ha kopplingar till inbrotten. Foto: PRIVATPolisen har släppt denna bild de misstänker att skåpbilen kan ha kopplingar till inbrotten. Foto: PRIVAT
Polisen har släppt denna bild de misstänker att skåpbilen kan ha kopplingar till inbrotten. Foto: PRIVAT
Längs E20 i Alingsås kan en liknande trend skönjas. Foto: ANDERS YLANDERLängs E20 i Alingsås kan en liknande trend skönjas. Foto: ANDERS YLANDER
Längs E20 i Alingsås kan en liknande trend skönjas. Foto: ANDERS YLANDER

Polisen varnar: Våg av inbrott

Publicerad

En eller flera inbrottsligor härjar längs E20 i Västsverige.

Polis går nu ut och varnar för att antalet villainbrott ökat drastiskt i Göteborgs grannkommuner längs Europavägen.

– Vi har haft en våg av inbrott i Lerums kommun, säger Eva Strömblad, kommunpolis.

Det handlar om 28 bostadsinbrott i Lerums kommun senaste månaderna. Bara under senaste veckan har man fått in sju anmälningar.

– Det är väldigt mycket, även om vi alltid ser en ökning av antalet inbrott under inledningen av "den mörka årstiden". Allahelgonahelgen är det alltid en topp i statistiken. Tyvärr är trenden här tydlig: inbrotten fortsätter och öka ytterligare i antal, berättar Strömblad.

Man har därför skickat ut en varning till sina invånare, bland annat via Facebook-grupper som har grannsamverkan.

– Vi kommer också att informera via flygblad och knacka dörr i särskilt utsatta områden. Dessutom kommer vi att vara på plats under en informationsdag på Hulans Torg 2 december för att informera invånarna hur man kan minska risken för att råka ut för inbrott, säger Strömblad.

Vill ha in tips

Polisen misstänker att en eller flera utländska ligor ligger bakom majoriteten av inbrotten.

– Det kan nog handla om "lokala förmågor" i några fall, men i de flesta inbrotten ser man att det är folk som vet vad dom gör som stått för inbrotten.

Man har fått in en del tips från allmänheten. Bland annat har täckta skåpbilar med utländska registreringsskyltar observerats i några av de drabbade områdena. I ett fall också fotograferats.

– Vi vet ju inte att de här bilarna är kopplade till inbrotten, det finns ju gott om utländska hantverkare som arbetar i kommunen. Men vi ber invånarna hålla extra koll. Ser man ett misstänkt fordon så kan man gärna fråga dem vilken adress de letar efter eller så kan man larma oss, säger Eva Strömblad.

Karta över Lerums kommun som polisen lagt ut på Facebook-grupper. De röda prickarna visar inbrotten i kommunen på senare tid.

De flesta av inbrotten har skett i norra och södra Lerum i närheten av E20, men också Floda och Gråbo är drabbat.

Inbrottsvåg längs E20

Också grannkommunerna är drabbade.

– Det är ungefär samma trend i Alingsås. Däremot är inte de andra kommunerna i vårt distrikt, Vårgårda och Herrljunga, särskilt drabbade.

Men polisen i Västra Skaraborg, där många av kommunerna i området ligger i anslutning till E20, har tidigare gått ut med en liknande varning.

 

LÄS OCKSÅ: I november sker flest inbrott - "Statistiskt belagt"

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER