Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya varning i Nordstan – mitt i rean

Köpcentrumet Nordstan får extra tillsyn av polisen. Obs, genrebild.Foto: ROBIN ARON
Tjuvarna slår till under mellandagsrean. Obs, genrebild.Foto: HÅKAN LINDGREN / DN

Mellandagsrean är i gång!

Nu varnar polisen – som stärkt upp med fler patrullerade poliser i Göteborg – för att tjuvarna flockas runt Nordstan och i centrala delar av stan.

– Vid sådana här tillfällen när det är mycket folk ute så ökar naturligtvis den typen av brott, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i region Väst.

Annandag jul är här och därmed mellandagsrean (även om vissa butiker tjuvstartade redan på juldagen).

Men allt är inte frid och fröjd i juletider. När många människor samlas för att göra sina reafynd i butikerna så samlas även tjuvarna runt sina offer.

Polisen har gått ut med en varning på sin hemsida för tjuvarna.

– Stressade julhandlare i trängsel och bilar fulla med paket lockar tyvärr de som inte har ärliga avsikter. Därför finns polisen på plats för att avskräcka personer från att begå brott. Du kan även göra mycket själv för att minska risken att drabbas, säger Anders Börjesson, lokalpolisområdeschef i Göteborg city, i pressmeddelandet.

Tjuvar i mellandagsrean

Samtidigt har polisen förstärkt närvaron på grund av tjuvarna. Närvaron kommer framför allt märkas av på köpcentrum som Nordstan och runtomkring de centrala delarna av staden.

Fler patrullerande poliser kommer därmed att synas på stadens gator.

Syftet är att öka tryggheten och att förebygga och förhindra brott. I julträngseln skapas tillfällen för brottslingar. Främst handlar det om olika typer av stöldbrott som fickstölder och inbrott i bilar.”, skriver polisen på sin hemsida.

Jenny Widén vid polisen.Foto: POLISEN

Stölderna ökar

Jenny Widén är polisens presstalesperson i region Väst. Enligt henne kan polisen historiskt se att stölderna ökar i samband med mellandagsrean och andra för handeln viktiga försäljningsdagar.

– Vid sådana här tillfällen när det är mycket folk ute så ökar naturligtvis den typen av brott. Det drar till sig fler personer som kan tänka sig att stjäla andras plånböcker och mobiltelefoner, säger hon.

Mellandagsrea på Frölunda Torg Foto: JONATHAN BERNTSSON

Hon får medhåll av Anna-Karin Kjellgren på polisens bedrägerirotel i Göteborg som säger att även nätbedrägerier ökar i dessa tider.

– Vid tillfällen när det är mycket handel måste man vara extra försiktig.

– Det är en ökning av bedrägerier nu, det är säsongsbetonat. Bedrägerierna ökar när butikerna sänker priserna. Då nappar fler på erbjudandena och fler bedragare försöker få tag i kortuppgifterna, sa Kjellgren i samband med Black Friday-rean i slutet på förra månaden.

Polisens tips

Jenny Widén liknar stölderna under reorna vid jultrafikens olyckor.

– Det är ungefär som när det blir fler trafikolyckor när det är fler folk ute och kör.

Pia och Pär Sundgren från Umeå besöker släktingar i Göteborg över julen. – Vi har aldrig råkat ut för några ficktjuvar i samband med shopping och är inte oroliga över att göra det heller. Men man får ju lite koll på omgivningen, förstås.Foto: Björn Lindsten
Jessica Söderberg från Lerum har aldrig råkat ut för någon fickstöld. – Det kan ju delvis bero på att jag ganska sällan är inne i stan och shoppar. Men när jag gör det har jag extra koll på handväskan genom att ha den hängd framför mig på magen.Foto: Björn Lindsten
Oliver Berg och Sandra Liljeblad bor i Göteborgs innerstad. – Man är väl inte mer orolig nu under mellandagsrean än annars, egentligen. Risken för ficktjuvar finns ju alltid i en storstad så man får ha koll på sina värdesaker hela tiden. Vi har klarat oss undan stölder hittills. Foto: Björn Lindsten

Det finns flera saker man bör tänka på som konsument. Det är viktigt att vara uppmärksam. Dels handlar det om att hålla sina värdesaker och sin plånbok rätt förvarade, dels handlar det om att inte låta tjuven få en chans att komma över ens uppgifter.

– Man ska hålla handväskan stängd. Och man ska skydda sin kod när man knappar in den, säger Jenny Widén som några exempel.

 

LÄS ÄVEN: Narkotikagängens grepp om Nordstan – mitt i julhandeln 

LÄS ÄVEN: Polisen varnar: Nu slår tjuvligorna till

 

Så skyddar du dig under rean

* Förvara plånbok och mobil i en ficka du kan stänga.

 

* Stäng väskan och bär den med öppningen mot kroppen.

 

* Skydda din pinkod när du betalar eller tar ut pengar.

 

* Var vaksam i trängsel och mot närgångna personer.

 

* Lägg inte mobil eller plånbok på bordet när du fikar eller äter.

 

* Häng inte din jacka, med värdesaker i, på stolen eller i garderoben på kafé eller restaurang.

 

* Lämna inga värdesaker i bilen.

 

KÄLLA: POLISEN.SE