Foto: Sofia SabelFoto: Sofia Sabel
 Foto: Sofia Sabel

Polisen varnar: Tjuv låtsas kolla elmätare

Publicerad

Polisen varnar nu äldre människor för en misstänkt elbedragare som härjar i Skaraborg.

Under fredagskvällen har polisen fått tre snarlika larm där en man knackat på hos äldre och hävdat att han ska kontrollera deras elmätare.

En dam i 90-årsåldern uppges ha beslutits på tusentals kronor när bedragen mot hennes vilja trängde sig in hennes hem och krävde att hon skulle visa legitimation.

– Gärningsmännen är mycket beräknande och väljer sina offer med omsorg, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

En synnerligen fräck bedragare misstänks just nu försöka lura in sig hos äldre människor i Skaraborgstrakten.

Inom loppet av några timmar har polisen fått in tre anmälningar om en man som knackar på hos äldre människor i Töreboda och Mariestad.

Första larmet kom in till polisen strax innan klockan 19.00. En äldre kvinna i Töreboda hade då kort innan larmet ringt sin svärson och berättat att en påstridig man försökte lura sig in i hennes hus för att kontrollera elen.

Kvinnan vägrade att släppa in mannen som lämnade bostaden och sa att han skulle återkomma dagen efter.

Vid 19.45 ringde ett barn till en man i 90-årsåldern från Töreboda in till polisen och uppgav att hans far varit med om en snarlik händelse.

Stal tusentals kronor

Mannen vägrade att släppa in den misstänkte elbedragaren i sitt hus. Den misstänkte mannen ska då ha krävt att få 150 kronor i betalt för sitt besök. Precis som vid det tidigare besöket hos den äldre damen ska mannen ha uppgivit att han skulle återkomma under lördagen.

Vid 20-tiden misstänks bedragaren ha rört sig från Töreboda till Mariestad. En kvinna i 90-årsåldern ska då ha bestulits på cirka 5000 kronor.

Vid händelsen i Mariestad ska kvinnan först ha vägrat att släppa in mannen i sin bostad. Mannen gav sig inte och tvingade sig in i huset där han krävde att kvinnan skulle visa legitimation. I samband med detta ska mannen ha stulit pengar som kvinnan förvarade i ett kuvert tillsammans med ett bankomatkort.

– Det har till och med skett på samma gata i Töreboda. Sedan i Mariestad en och en halv timme senare, så man kan ha flyttat sig den biten. Och sen är det samma modus, säger Gustafsson.

Fler kan ha utsatts

Elbedragen misstänks nu för åldringsbrott; stöld och försök till stöld. Polisen befarar att det kan finnas fler äldre som utsatts eller snart kan komma att utsättas för den misstänkte bedragaren i Skaraborgstrakten.

– Människor som gör så här är ofta oerhört forcerande och svåra att hantera. Gärningsmännen är mycket beräknande och väljer sina offer med omsorg, säger Gustafsson och fortsätter:

– Det här helt uppenbart att det här just nu pågår i ett geografiskt område, säger Stefan Gustafsson.

Vid 23-tiden på fredagen var fortfarande ingen misstänkt gärningsman gripen.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER