Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar: spärra ditt personnummer

Många drabbas och det rör sig om organsierad brottslighet. Foto: Per Wissing
Torsten Jaeckel.

Id-kaparna härjar friskt på internet – nu uppmanar polisen allmänheten att spärra sina personnummer.

Flera personer drabbas av bedragarna varje vecka i Västsverige och det handlar om organiserad brottslighet som är svårlöst för polisen.

– Det finns tjänster på internet där man kan spärra sitt personnummer. Det rekommenderar jag verkligen, säger Torsten Jaeckel vid polisens IT-bedrägerienhet.

Sedan internets intåg i gemene mans hem har bedragarna hittat nya vägar för att tjäna pengar på andra människors bekostnad. Just nu drabbas flera personer av id-kapare som slår till via butiker på internet.

– Bekymret som vi kanske ser mest av just nu är personer som får sin identitet kapad vid köp på internet, Torsten Jaeckel, ansvarig polisens IT-bedrägerienhet i Västra Götaland.

Det bedragarna gör är att använda sig av ett falskt personnummer, som alltså kan tillhöra vem som helst, när de gör beställningen. Sedan skickas fakturan ut till den riktiga personnummersinnehavaren.

Organiserad brottslighet

Sedan när varorna ska lämnas ut av ett ombud görs detta med en falsk id-handling. Detta är organiserad brottslighet med flera personer i brottskedjan.

– Jag är helt övertygad om att varorna sedan säljs vidare. Detta är organiserad brottslighet och därmed väldigt svårt för oss att spåra.

Torsten Jaeckel menar att det förmodligen inte är de personer som hämtar ut beställningen med falskt id som står högst upp i näringskedjan bland bedragarna.

– Man kan kalla dem för "målvakter" som bara får en smula av vad de som sitter i toppen tjänar på detta bedrägeri. Det är ju också i detta skede man eventuellt kan fastna på en övervakningskamera, säger han.

Men att försöka att spåra de som ägnar sin tid åt denna bedrägeriform är svår. Det dröjer ibland ett tag innan den som drabbats inser att den är drabbad och ännu längre innan en anmälan kommer till polisen.

Spärra ditt personnummer

– Då kan övervakningsfilmen ha raderats. I nuläget har vi ingen misstänkt för dessa brott, även om det är en strid ström som kommer in varje vecka, säger Torsten Jaeckel.

Han berättar att beställningarna sällan är på under 5000 kronor och att Comviq och Zalando är två företag som nämns i anmälningarna.

På grund av det stora antalet anmälningar rekommenderar han därför att man som privatperson spärrar sitt personnummer för att undvika id-kaparna.

– Det finns tjänster på internet där man kan spärra sitt personnummer. Och sedan – om man vill handla via nätet – kan man öppna upp personnumret bara för den stunden, säger han till GT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!