Många drabbas och det rör sig om organsierad brottslighet. Foto: Per WissingMånga drabbas och det rör sig om organsierad brottslighet. Foto: Per Wissing
Många drabbas och det rör sig om organsierad brottslighet.  Foto: Per Wissing
Torsten Jaeckel.Torsten Jaeckel.
Torsten Jaeckel.

Polisen varnar: spärra ditt personnummer

Publicerad

Id-kaparna härjar friskt på internet – nu uppmanar polisen allmänheten att spärra sina personnummer.

Flera personer drabbas av bedragarna varje vecka i Västsverige och det handlar om organiserad brottslighet som är svårlöst för polisen.

– Det finns tjänster på internet där man kan spärra sitt personnummer. Det rekommenderar jag verkligen, säger Torsten Jaeckel vid polisens IT-bedrägerienhet.

Sedan internets intåg i gemene mans hem har bedragarna hittat nya vägar för att tjäna pengar på andra människors bekostnad. Just nu drabbas flera personer av id-kapare som slår till via butiker på internet.

– Bekymret som vi kanske ser mest av just nu är personer som får sin identitet kapad vid köp på internet, Torsten Jaeckel, ansvarig polisens IT-bedrägerienhet i Västra Götaland.

Det bedragarna gör är att använda sig av ett falskt personnummer, som alltså kan tillhöra vem som helst, när de gör beställningen. Sedan skickas fakturan ut till den riktiga personnummersinnehavaren.

Organiserad brottslighet

Sedan när varorna ska lämnas ut av ett ombud görs detta med en falsk id-handling. Detta är organiserad brottslighet med flera personer i brottskedjan.

– Jag är helt övertygad om att varorna sedan säljs vidare. Detta är organiserad brottslighet och därmed väldigt svårt för oss att spåra.

Torsten Jaeckel menar att det förmodligen inte är de personer som hämtar ut beställningen med falskt id som står högst upp i näringskedjan bland bedragarna.

– Man kan kalla dem för "målvakter" som bara får en smula av vad de som sitter i toppen tjänar på detta bedrägeri. Det är ju också i detta skede man eventuellt kan fastna på en övervakningskamera, säger han.

Men att försöka att spåra de som ägnar sin tid åt denna bedrägeriform är svår. Det dröjer ibland ett tag innan den som drabbats inser att den är drabbad och ännu längre innan en anmälan kommer till polisen.

Spärra ditt personnummer

– Då kan övervakningsfilmen ha raderats. I nuläget har vi ingen misstänkt för dessa brott, även om det är en strid ström som kommer in varje vecka, säger Torsten Jaeckel.

Han berättar att beställningarna sällan är på under 5000 kronor och att Comviq och Zalando är två företag som nämns i anmälningarna.

På grund av det stora antalet anmälningar rekommenderar han därför att man som privatperson spärrar sitt personnummer för att undvika id-kaparna.

– Det finns tjänster på internet där man kan spärra sitt personnummer. Och sedan – om man vill handla via nätet – kan man öppna upp personnumret bara för den stunden, säger han till GT.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER