Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar nu för bedragarnas nya knep

Johan Jarl, säkerhetsexperten på F-secure ger sina bästa tips.

Nu varnar polisen för att nätbedragarna inriktar sig på svenska datoranvändare.

"Microsoft-bluffarna" ringde till och med upp Johan Jarl, säkerhetsexperten på F-secure.

– Vad det handlar om är att de vill få kontroll över datorn och stjäla pengar, säger han.

FAKTA

Scenario 1: Samtal från Microsoft-supporten

En person som utger sig för att vara en representant från Microsoft eller Windows supportavdelning ringer upp dig. Personen påstår att din dator är utsatt för virus eller liknande och att du riskerar att förlora all data på hårddisken. Du får sedan instruktioner om att skriva in komplicerade kommandon till din dator.

Bedragarens mål är att:

* Få åtkomst till all data som finns sparad på din dator, till exempel bilder, e-post, kontoinformation, ladda ner skadlig kod till din dator. Den gör att datorn kan kontrolleras på distans och att all data du har sparat blir tillgänglig. Din dator kan dessutom bli en del av ett fjärrstyrt nätverk (botnet) som används för attacker mot mål på nätet, du ska sätta in ett belopp på ett konto som ersättning för utfört arbete.

Så skyddar du dig:

* Ställ dig frågan om detta verkar rimligt. Skulle verkligen ett stort it-företag ringa runt och erbjuda support? Vid minsta osäkerhet be om namn på personen och be att få ringa tillbaks senare. Lägg helt enkelt på luren. Skulle du ändå ha följt instruktionerna, betala absolut inga pengar. Se till att datorn kopplas bort från nätet och ta hjälp av en expert för att ta reda på om något har installerats på datorn.

Scenario 2: Låst dator

Du sitter och surfar när det plötsligt dyker upp ett meddelande på dataskärmen från Rikspolisstyrelsen. Det går inte att stänga ner meddelandet och varken tangentbord eller mus fungerar längre. Om du startar om datorn kommer bilden tillbaka. I meddelandet står det att du begått ett brott på internet och att du måste betala en summa pengar för att datorn ska låsas upp igen.

Bedragarens mål är att:

* Du ska tro att meddelandet kommer från Polisen och att du ska betala summan.

Så skyddar du dig:

* Ställ dig frågan om detta verkar rimligt. Polisen skickar aldrig ut personliga meddelanden till internetanvändare, i synnerhet inte när någon misstänkts för ett brott. Betala aldrig pengar till någon som kräver det via nätet om du inte beställt något eller ingått ett avtal. Tänk på att datorn kan ha smittats med skadlig kod i samband med att meddelandet dök upp. Ta hjälp av en expert för att avgöra om datorn är fri från skadlig kod.

Scenario 3: "Nigeriabrev"

Du får ett mejl av en person som påstår sig ha en stor summa pengar som han eller hon behöver hjälp med att föra ut från ett annat land. Bedragaren hävdar att du kommer att bli rikligt belönad om du hjälper till.

Bedragarens mål är att:

* Få dig att lämna ut dina kontouppgifter. De används sedan för att komma åt dina pengar och för att begå bedrägerier mot andra, lura in dig i en händelsekedja där du tvingas betala mutor och avgifter.

Så skyddar du dig:

* Ställ dig frågan om detta verkar rimligt. Hur stor är chansen att just du, av alla internetanvändare, skulle bli tillfrågad om att delta i något som skulle ge stora penningsummor för nästan ingen motprestation? Besvara aldrig den här typen av erbjudanden.

Scenario 4: "Desertören"

Du får ett mejl av en person som påstår sig vara desertör från armén i ett annat land. Personen skickar bilder på sig själv i syfte att utveckla en relation med dig. När relationen har etablerats ber han eller hon om pengar för att kunna komma och träffa dig i Sverige.

Bedragarens mål är att:

* Spela på känslor och förmå dig att skicka pengar.

Så skyddar du dig:

* Ställ dig frågan om detta verkar rimligt. Hur stor är chansen att en person, ofta från en annan kontinent, kontaktar just dig? Bilderna som används som bevis för att personen existerar är ofta hämtade från internet. Skicka aldrig pengar till någon som ber om det via internet.

Scenario 5: Meddelanden från din bank

Du får ett mejl från din bank där det står att det har uppstått ett problem med ditt konto och att du ska skicka in dina kontouppgifter. Du uppmanas göra detta omgående annars blir dina tillgångar frysta i avvaktan på utredning. Bedragaren vill att du ska besvara mejlet och ange dina uppgifter alternativt klicka på en länk i mejlet. Länken går till en webbsida där du ska ange dina kontouppgifter.

Bedragarens mål är att:

* Få dig att lämna ut dina kontouppgifter och lägga beslag på dina pengar.

Så skyddar du dig:

* Banker och andra kreditinstitut begär aldrig in dina uppgifter via mejl. Skulle du trots allt fundera på om meddelandet kommer från din bank, ring banken och fråga. Klicka aldrig på länkar i den här typen av mejl. Det finns en risk att din dator blir smittad med skadlig kod. Samma råd gäller för mejl där du påstås ha vunnit på lotteri, att du betalat in för mycket när du betalat en faktura eller där en advokat vill ha kontakt med dig angående ett arv från en tidigare okänd släkting i utlandet.

KÄLLA: POLISEN

GT har tidigare skrivit om den nya sortens databluffar. Telefonen ringer och du får prata med någon som vill förmå dig att uppdatera datorn. När den låser sig erbjuds du hjälp med att öppna. Kostnaden är en dryg tusenlapp.

– Försök till bedrägeri, har Magnus Lindegren vid Göteborgspolisens bedrägerirotel tidigare sagt om problemet.

Experten utsatt

Nu har polisen i Halland varnat för att många människor fått samtal från personer som utger sig för att vara representanter från Microsoft. Hallandspolisen har dessutom startat en ny grupp som ska hantera det stora inflödet av bedrägerianmälningar som strömmar in.

– Vi har övergripande koll på vilka typer av bedrägerier som är aktuella för tillfället. Det kan röra sig om olika nätbedrägerier som bluffakturor eller id-kapning, säger gruppchef Kent-Åke Bengtsson i en kommentar på polisens hemsida.

Enligt polisen tyder mycket på att bedragarna just nu koncentrerar sig på svenska datoranvändare. Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure har själv blivit uppringd av den falska "Microsoft-supporten".

– Jag förstod ganska snabbt att något var fuffens. De var påstridiga, pratade med indisk brytning och vad de säger är att man fått skadlig kod i sin dator. Men vad det handlar om är att de vill få kontroll över datorn och stjäla pengar, säger han.

Så skyddar du dig

Hallandspolisen har listat fem av de vanligaste sätten som bedragarna använder sig av – och listat hur man ska skydda sig. Men bedragarna är påhittiga menar Johan Jarl.

– De kommer hela tiden på nya sätt att kontakta människor. Nu har folk vant sig lite vid att få e-post i form av Nigeriabrev, eller till och med från banken. Men det är väldigt få som går på det. Framför allt om det är på engelska. Så nu ringer de i stället. Gör de det – lägg på luren, säger han.

– Jag har fått ett antal "du har vunnit på lotto" på sms. Det är ett exempel på en ny spridningsväg som folk inte är vana vid än.

Enligt Johan Jarl är det viktigt att trygga sig rent tekniskt. Att se till att ha bra säkerhetspaket och att hålla sina program uppdaterade. Men viktigast är kanske att ha sunt förnuft.

– Försök följa med vad som skrivs om sådant här. De är finurliga och hittar hela tiden på nya sätt, så det är lätt hänt att bli lurad. Man måste vara lite misstänksam. Har man inte deltagit i något lotteri så har man förmodligen inte vunnit heller, säger han.