Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jörgen Hildebrandt
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.  Foto: Jörgen Hildebrandt

Polisen varnar nu för ännu en telefonbluff

Publicerad

Polisen har under den senaste tiden fått in anmälningar om bluffsamtal, främst från nummer som börjar på 001.

– Olika kriminella grupperingar skapar sig sådana här abonnemang för att ringa upp en massa. Då kan de plocka hem en hög summa pengar, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman i Värmland, till GT.

Det har kommit in flera anmälningar om bluffsamtal till polisen, från nummer som oftast börjar på 001. Det skriver Värmlands Folkblad.

– Då och då är det bedragare som ringer från olika nummer ute i världen, och så kostar det till exempel 300 kronor att svara, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman i Värmland, till GT.

Han berättar att det handlar om kriminella grupper som skapar en speciell typ av abonnemang hos telefonbolag. Sedan ringer en maskin upp nummer automatiskt och tar betalt.

Många länder har blivit hårt drabbade av bluffsamtalen och på senare tid har fenomenet även nått Sverige.

– Det finns Telecombolag i Europa som har upplevt att det här är ett så stort problem att de har spärrat vissa nummerserier från länder, berättar Stefan Wickberg.

"Svara inte"

Bluffsamtalen kommer oftast från utländska nummer. Stefan Wickberg menar att man måste vara försiktig om man inte känner igen numret på displayen, och att det handlar om sunt förnuft.

– Om det ringer i din telefon och du ser en nummerserie som är helt obekant och väldigt lång - var försiktig. Mitt tips är att inte svara. Varför inte anteckna numret och ta reda på vart numret kommer ifrån, i alla fall från vilket land, säger han och fortsätter:

– Om det kommer från ett land långt bortifrån som du aldrig har varit i och som du inte har någon bekant som skulle resa dit, då kanske det är en stor risk att det är en sådan här historia.

Expressen har tidigare skrivit om hur cirka 20 000 personer i Sverige drabbades av ett bluffsamtal från Kongo. I samtalet hördes två röster, tillhörande en man och en kvinna, som verkade befinna sig i någon form av nödsituation. Sedan bröts samtalet, och när personen ringde upp numret igen drogs det en stor summa pengar från deras mobilräkning. Sammanlagt fick bedragarna ihop cirka 300 000 kronor.

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER