Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar: Liga lurar med dövbluff

En man greps utanför Kungsmässan i onsdags (bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle). Foto: ROBIN ARON
Listor som användes av bedragare vi ett tidigare tillfälle. Foto: SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND
Moa Appelgren är själv hörselskadad och upprörs över metoderna som bedragarna använder. Foto: PRIVAT

En liga som låtsas samla in pengar till döva härjar i Västsverige. 

De giriga bedragarna säger sig vara hörselskadade och lurar folk med falska insamlingslistor.

– Vi grep en person i onsdags i Kungsbacka. Han är misstänkt för bedrägeri, berättar Tommy Nyman, polisens presstalesman i region Väst.

Metoden är långt ifrån ny. GT har skrivit om bedrägerierna tidigare, bland annat i oktober då döva halländskan Moa Appelgren uttryckte sitt förakt för metoden. När hon får veta att bedragarna är tillbaka säger hon: 

– Tänk på att vi som är döva, vi tigger aldrig pengar på det här sättet. Jag tycker det är skamligt av idioterna som gör så här, säger tvåbarnsmamman från Fjärås.

Verkar fungera

Polisen känner igenom fenomenet allt för väl.

– Det är ju ett säkert vårtecken, jag vet inte hur många gånger vi gått och varnat för den här typen av bedrägeri. Det har ju pågått under säkert fem års tid, säger polisens presstalesman Tommy Nyman och fortsätter:

Polisens presstalesman Tommy Nyman. Foto: Polisen

– Men trots det verkar det ju ändå som att det fungerar, att bedragarna tjänar tillräckligt mycket på metoden för att ta risken att åka fast. Och det förvånar mig, måste jag säga.

Personerna i fråga ställer sig oftast i anslutning till stora köpcentrum och visar upp en lista som man vill få folk att skriva på. Listan är ofta en tafflig fejk som ger sken av att någon officiell organisation står bakom den.

Ständigt aktuellt

Sveriges Dövas Riksförbund har haft en en varningsartikel på sin startsida i flera års tid. Försöken till bedrägeri är många och frekventa.

– Det börjar med att man ska stödja genom en underskrift, sedan ber de om en slant. Då kanske en del lättlurade lämnar 20 kronor, men det brukar dom inte vara nöjda utan det slutar oftast med en hundralapp, berättar Nyman.

Men pengarna går alltså inte till någon organisation eller välgörande ändamål, utan till personerna själva som är ute på bluffturné. Oftast handlar det om personer med rötterna i södra Europa.

– Personen som greps i Kungsbacka är från Rumänien, det är en man i 25-årsåldern, berättar Tommy Nyman.

Mannen kunde gripas i onsdags eftermiddag utanför Kungsmässan sedan privatpersoner larmat polisen.

– Vi grep honom klockan 17.20 och mannen togs in till förhör. Senare under kvällen beslutade åklagare att släppa mannen efter att han delgivits misstanke om bedrägeri.

Setts på fler orter

Efter gripandet har flera privatpersoner berättat att man sett personer agera på samma sätt på andra håll strax söder om Göteborg. Bland annat i Lindome och i Kållered.

Tommy Nyman:

– Kolla alltid noga innan du skänker några pengar. Det brukar vara ganska enkelt att se om insamlarna är "äkta eller falska". Lapparna de visar upp brukar avslöja att de är falska, om man är det minsta uppmärksam.

Den som misstänker att man utsätts för bedrägeri uppmanas ringa polisen på 11414.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!