Polisen varnar: Här är tjuvarnas nya knep

Tänker du på inbrottsrisken när du reser bort?Sandra Plate, 19, student, Olskroken och Gustav Larsson, 27, student, Olskroken:– Jag tycker det känns ganska säkert, vi bor i lägenhet på fjärde våningen. Jag glömmer ofta bort att låsa när jag är hemma, kanske för det inte var så mycket inbrott där jag växte upp på landet, men nu har jag fått tänka om, säger Sandra.– Jag är alltid orolig för att glömma låsa dörren, jag måste säga en ramsa när jag låser dörren så jag är säker på att det blir gjort. Om jag glömmer bort att säga ramsan så får jag panik och måste åka tillbaka och kolla. Vi skyltar inte med att vi åker bort på Facebook och så. Vi har skaffat säkerhetsdörr, säger Gustav.
Foto: Robin Aron
Viktor Calmen, 26, butikschef, centrala Göteborg:– Jag tänker absolut på inbrottsrisken. Jag tänker på att inte lägga ut på Twitter vilka datum jag ska åka bort. Det händer dock att jag lägger upp semesterbilder ibland. Jag har bra försäkring så jag är inte så orolig me det är klart jag tänker på det. Det går ju inte skydda sig 100 procent men jag tror på sunt förnuft.
Foto: Robin Aron
Gunilla Wahlström, 65, Varberg, Distriktssköterska:– Ja visst gör jag det, vi har larm på huset, ljustimers och barnen kommer och tömmer brevlåda. Och sen så går vi inte ut på facebook och andra offentliga ställen och säger att vi ska resa bort.
Foto: Robin Aron
Roy Bodehag, 80, pensionär, Linne och Inga Bodehag, 80, pensionär, Linne:– Nej inte så mycket. Vi låser såklart när vi åker och ofta lämnar på någon lampa på. Jag skulle aldrig svara på frågor om jag ska åka bort eller intetill någon jag inte känner. När vi bodde i villa för några år sedan råkade vi ut för inbrott, säger Roy.– Vi bor i lägenhet sedan ett par år tillbaka. Jag var mer orolig när vi bodde i villa för några år sedan. Då fick vi inbrott under Chalmerskortegen när alla var iväg och kollade på den. Jag är inte orolig för inbrott nu, det finns så mycket annat att oroa sig för, säger Inga.
Foto: Robin Aron
Jeanette Karlsson, 35, ekonom, Hovås och Patrik Karlsson, 46, chef, Hovås:– Jag är orolig för inbrott. Det är äckligt om någon oinbjuden är inne och rotar bland mina saker. Jag fick inbrott i bilen, jag sålde den efteråt för det kändes äckligt varje gång jag tänkte på det. Våra grannar har väldigt bra koll på villan när vi är borta och så brukar vi vänta med att lägga ut semesterbilder tills vi kommit hem, säger Jeanette.– Jag tänker inte mycket på inbrottsrisken trots att vi bor i villa. Men vi har alltid ett par lampor tända och vi pratar med grannarna. Våra närmste grannar har kolla på när vi är iväg, säger Patrik.
Foto: Robin Aron

En inbrottsvåg sveper över Hisingen – och polisen varnar för inbrottstjuvarnas nya, fräcka knep:

Tjuven kommer till din dörr förklädd till försäljare – och tar reda på allt den behöver veta för att göra ett tillslag.

– Regel nummer ett är ju att inte berätta när man ska åka bort för okända människor, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Inbrottstjuvar älskar mörkret och villainbrotten brukar minska i antal ju mer våren närmar sig. Men en inbrottsvåg på Hisingen trotsar nu statistiken.

– Just nu har vi extra mycket inbrott på Hisingen och vi upplever att det i många fall är alldeles för enkelt för tjuven att välja ut sina offer, varnar Hisingspolisen.

Polisen varnar

Reklamtrick, ihoprullade mattor, mynt på dörrtrappan – inbrottstjuvarnas olika metoder för att reka eventuella tillslagsplatser är många. Nu varnar Hisingspolisen för ett nytt, fräckt knep där tjuven dyker upp till din dörr förklädd till försäljare:

– De kan vara väldigt proffsiga och vänliga. Frågor om ni ska i väg eller på semester kan lätt komma på tal och plötsligt vet tjuven när den ska slå till, meddelar Hisingspolisen.

Ulla Brehm, polisens presstalesperson i Västra Götaland, känner till fenomenet.

"Enorm uppfinningsrikedom"

– Det förekommer. Det finns en enorm uppfinningsrikedom hos tjuvarna vad gäller att ta reda på om människor är hemma eller inte, säger hon.

– Men regel nummer ett är ju att inte berätta när man ska åka bort för okända människor. Den finns det aldrig någon anledning att göra.

När man väl åker bort så finns det många förebyggande åtgärder man kan vidta för att undvika oönskat besök av inbrottstjuvar.

"Ta hjälp"

– Larmanordning och bra lås är naturligtvis ett viktigt utgångsläge, men det går inte att förlita sig helt och hållet på tekniken. Det bästa är att ta hjälp av andra, säger Ulla Brehm.

Nyckeln är att få bostaden att se bebodd ut trots att ingen är hemma.

– Det handlar om sådant som alla egentligen redan vet. Att be någon tömma brevlådan regelbundet eller att ha timer på lamporna hemma. Om man som granne ser en okänd person vid ett hus som man vet står tomt så är det alltid bra att hälsa och fråga om man kan hjälpa till – då vet den eventuelle tjuven att någon har sett honom eller henne, säger Brehm.

Så skyddar du dig mot bostadsinbrott

# Lås alltid ytterdörren när du lämnar bostaden.

# Brott i bostadsmiljön förebyggs bäst med hjälp av en väl fungerande grannsamverkan.

# Var försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.

# Det är bra att ”tänka som en tjuv” då man vill förstärka inbrottsskyddet i bostaden. Tjuvens favoritväg att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför i första hand inriktas mot fönster och i andra hand mot altan- och balkongdörrar. Ytterdörren används sällan som inbrottsväg i villor och radhus.

# Tänk också på att risken för inbrott är större på insynsskyddade tomter. Förstärk gärna belysningen runt huset. Ha inga skymmande växter nära altandörrar och fönster.

# Kontrollera gärna att du har lås av god kvalitet. Hos bland annat auktoriserade låssmeder finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.

# Att installera ett larm kan vara den yttersta åtgärden. Tänk på att ett larm talar om att tjuven redan är inne i bostaden.

# Kontakta gärna ditt försäkringsbolag och ta reda på om er bostad kräver särskilda insatser för att hemförsäkringen ska gälla vid ett inbrott, till exempel särskilda fönsterlås eller larm.

# Fotografera och märk gärna dina värdefulla föremål. Förvara om möjligt fotografierna i bankfack.

# Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest

# Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.

# Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.

# Ha timer på radion så den går i gång med oregelbundna mellanrum.

# Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.

# Undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.

# Vidarekoppla eventuellt telefonen.

Källa: Polisen