Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar: Här är inbrottstjuvarnas trick

November är den månad då det fler flest inbrott.
Ett av tricken som tjuvarna använder är att lägga mynt på utanför dörren för att se om någon är hemma. Ligger mynten kvar lite senare så slår de till.

Med höstmörkret kommer inbrottstjuvarna – och för att hitta sina potentiella offer använder de sig av olika metoder.

Polisen i Jönköping har uppmärksammat myntticket. Där tjuven placerar mynt på dörrmattan till ett hus för att sedan komma tillbaka och se om det är orört. Då slår de till.

– Vi upptäckte detta genom att olika personer ringt till oss, oberoende av varandra, från samma område och uppmärksammat samma sak. Och sedan har det skett inbrott i just det området, säger utredare Kim Jagenheim vid Jönköpingspolisen.

November är den månad då det sker flest bostadsinbrott enligt Brottsförebyggande rådet. Och teknikerna från tjuvarnas håll för att reka vem som kan vara ett potentiellt offer utvecklas hela tiden.

Polisen i Jönköping har på senaste tiden uppmärksammat mynttricket där gärningsmännen placerar ut mynt på dörrmattan för att sedan komma tillbaka och se om det är fritt fram och ingen tycks vara hemma.

– Det brukar vara olika konstellationer som begår inbrott och man kan identifiera dessa genom vilket modus de använder. Och just detta moduset, med mynten, är något som eskalerat i vårt område under den senaste tiden, utredare Kim Jagenheim vid Jönköpingspolisen.

Välkomnar allmänhetens tips

Det finns även andra exempel på där föremål bytt plats eller att ett okänt föremål placerats på en udda plats där polisen misstänker rekning från tjuvarna. En blomkruka framför dörren eller en sten i brevlådan eller i soptunnan.

Och det är genom allmänhetens tips som polisen kunnat konstatera tjuvarnas rekningstekniker.

– Folk hör av sig till oss med dessa observationer som kan tyckas vara ointressanta. Men när fler personer berättar om samma sak och det sedan sker ett brott är denna information definitivt intressant för oss, säger Kim Jagenheim.

Under de senaste veckorna har polisen i Jönköping också uppmärksammat att tjuvarna ger sig på larmade bostäder.

– Att tjuvar går in genom en altandörr utan insyn, det händer i princip i 80 procent av fallen, men vi har under de senaste veckorna sett att man gett sig på larmade villor.

Larma övervåningen

Och anledningen till att tjuvarna kan ta sig in trots larmet är att de går direkt på övervåningen.

– Ofta saknas det larm just där. Man larmar nedervåningen men glömmer övervåningen. Där ser vi att tjuvarna går in, kanske bara i sovrummet, genom ett fönster och sedan stjäl allt av värde för att sedan snabbt ge sig av samma väg som de kom, säger Kim Jagenheim.

Han fortsätter med att meddela att polisen gärna vill ha information från allmänheten om något udda sker kring ens bostad. Om mynttricket eller andra misstänkta rekningsförsök. Samt att man aldrig ska underskatta en god grannsamverkan.

– Och har du larm – utöka det till alla rum. Men nyfikna grannar som håller koll är nog ett bättre skydd än både larm och hund.

Så skyddar du dig från inbrott

LARMA BOSTADEN

■ Installera larm - på alla våningar. Bor du i ett tvåvåningshus och bara har larm på bottenvåningen hjälper inte det alltid om tjuven är framme. Genom att använda en stege kan tjuven ta sig in på övervåningen och leta efter värdesaker.

LÅS DÖRREN

■ Under våren var det en serie inbrott i ett område i Lerum där tjuven gick rätt in genom ytterdörren då den var olåst.

LÅS FÖNSTER OCH ALTANDÖRRAR

■ Genom att borra hål under handtaget på altandörrar kan inbrottstjuvarna stoppa in ett verktyg och på så sätt lirka upp dörren och därefter ta sig in i ditt hus. Samma metod har även använts på fönster vid inbrott i Falkenberg.

LÅS VERKTYGSBODEN

■ Hjälp inte tjuven genom att ha öppen dörr till garaget eller verktygsboden. Det ska inte bara vara att gå in och hämta stegar eller andra verktyg som kan underlätta för tjuven vid inbrott.

SKRYT INTE OM RESA

■ Visst är det skönt att få komma i väg men nämn inte på telefonsvararen eller sociala medier att du är bortrest. Då vet inbrottstjuven att ditt hem kommer att stå tomt under en period vilket gör det till ett eftertraktat byte.

ANVÄND DINA GRANNAR

■ Berätta för grannarna om du ska resa bort och låt dem hålla koll. Hjälps åt att få det att se ut som att någon är hemma. Polisen tipsar även om att man ska fråga okända människor som går på gatan vem de ska hem till, som hantverkare och liknande.

STÖLDMÄRK DINA SAKER

■ Tjuven är ute efter sådant som snabbt kan omsättas i pengar. Saker du inte använder dagligen kan därför förvaras i bankfack. Det är också en idé att dokumentera dina saker på bild och stöldmärka dem, då är det lättare att få ersättning av försäkringsbolaget och föremålen blir mindre attraktiva att stjäla.

VAR UPPMÄRKSAM PÅ OVANLIGHETER

■ Ligger ett mynt på dörrmattan eller står en blomkruka på fel ställe – då kan tjuvarna varit hos dig för att reka. Kanske även hos fler av dina grannar – låt dem då veta det och samverka med din omgivning.

HA VÄRDESAKERNA SÄKERT

■ Lägg inte exempelvis plånbok, bilnyckar och mobiltelefonen i hallen. Då gör du det lätt för tjuven att plocka på sig dina saker. Värdesaker som smycken och värdepapper bör du förvara i ett bankfack.

KÄLLA: Polisen