Polisen varnar för vaccin-bedragare

Vaccineringsbedragare har kontakt flera äldre i Värmland.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Flera äldre har i veckan slagit larm om att de råkat ut för vaccineringsbedragare.

Nu går polisen i Värmland ut med en varning.

– De utger sig för att vara från hemtjänsten. Vi uppmanar folk att polisanmäla, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg.

Det är i ett inlägg på Facebook som Värmlandspolisen nu slår larm.

Där varnar de för vaccineringsbedragare, en ny form av bedrägeri riktat mot äldre personer.

I inlägget skriver de bland annat:

”Tidigare i veckan har polisen fått in samtal från äldre personer som uppger att de blivit uppringda av människor som hävdat att de ska komma hem till personerna och genomföra vaccinering av covid-19.”

De fortsätter:

I samtalen ska det även ha framkommit att de uppringda ska få möjlighet att tala med läkare efter själva vaccineringen.”

https://www.facebook.com/varmlandspolisen/posts/3435423366567760

Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen, säger:

– De utger sig för att vara från hemtjänsten och säger att de ska komma och ge dem en spruta. Vi uppmanar folk att polisanmäla så att vi kan spåra bakåt, om möjligt.

Hur många personer som drabbats är oklart.

Stefan Wickberg, polisens presstalesperson.
Foto: POLISEN

Utöver Värmland har liknande brott även anmälts i Dalarna.

”Var uppmärksam om du tar emot liknande samtal då det handlar om bedragare och anmäl det hela till polisen”, skriver polisen i meddelandet på Facebook.

Polisen: Ett växande problem

Stefan Wickberg menar att åldringsbrotten blir allt vanligare och ett allt större problem, och nämner ett aktuellt fall i Örebro som exempel.

– Det känns som det börjar bli ett gissel på riktigt, att bedragare ringer gamla på det här sättet, säger han och fortsätter:

– Detta är en utveckling som verkligen går snabbt. Den här inriktningen mot äldre hävdar jag håller på att bli ett jätteproblem.

Magnus Lindegren vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.
Foto: ANDERS YLANDER

Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i polisregion Väst, säger att de ännu inte sett något fall av just detta bedrägeriförfarande i Västsverige.

Men han menar att de befarat att det skulle komma.

– Det följer mönstret och tiden. De anpassar sig utifrån det. Det är samma typ av bedrägeriförsök, en anledning till att göra ett hembesök. Det är inget annorlunda, säger han.

Se mer: