Polisen varnar för
trapphuspiraterna

Foto: POLISEN

De tar sig in i ditt trapphus för att reka sin nästa stöt. 

När tjuvarna kommit över vad de vill ha drar de snabbt vidare till nästa ort. 

Nu varnar polisen för de kringresande trapphuspiraterna – lika svåra att upptäcka som de är att gripa. 

– De är väldigt fräcka i sitt tillvägagångssätt, säger polisens presstalesman Hans Lippens. 

De färdas i bil för att så snabbt som möjligt kunna fly innan de får polisens sökljus på sig. Ofta gör de så kallade trapphuspiraterna flera nedslag i närliggande orter innan de drar vidare till andra delar av landet.

– De är kringresande och kommer ofta från andra länder. De påminner om vägpirater eftersom de är en typ av handelsresande i brott, därför att det inte orimligt att göra den kopplingen. Men i det här fallet inkräktar man på en persons personliga integritet istället, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen i Region Väst. 


LÄS MER: Gabriel omringades av vägpirater på E6 


"Återvänder efter två dagar"

På fredagskvällen kom larmet till polisen in klockan 20.29 på kvällen. Den boende i Kungälv som ringde hade då upptäckt ett mynt i dörrspringan in till sin grannes lägenhet. Den här gången misslyckades de fräcka tjuvarna, men polisen i Kungälv och Ale gick omedelbart ut med en varning på sin Facebooksida. 

– De sätter ett mynt i dörrspringan och återvänder sedan efter en eller två dagar för att se om någon varit hemma. Om myntet sitter kvar vet de att ingen har varit det och att de kan slå till. Därför är det viktigt att polisen går ut och varnar på det här brottsförebyggande sättet, säger Lippens. 

I det här fallet var det alltså ett mynt. Andra gånger har det varit tändstickor eller pappersbitar som skjutits in i dörrspringor. 

– De är kringresande i landet och så gör man nedslag i Kungälv eller Göteborg och sen fortsätter man till andra orter. De är väldigt flexibla i sitt rörelseschema så polisen måste vara väldigt noggranna med spårsäkring på platsen för att avslöja tillvägagångssättet, säger Hans Lippens. 

"I skydd av mörkret"

Oavsett vilket föremål som används så är syftet är detsamma – att hitta nya lägenheter att slå till mot. Ofta blir stöldbytet smycken, kontanter eller andra värdesaker som är lätta att bära med sig – och svåra att spåra. 

GT har flera gånger tidigare rapporterat om tjuvar som med olika typer av trick slagit till i villaområden. Tjuvarna som nu tar sig in lägenhetshus har jämfört med villatjuvarna avancerat i sin påflugenhet, enligt polisen. 

– De är väldigt fräcka och det är just den fräckheten som ofta lyckas. De kan gå in i skydd av mörkret men också mitt på dagen. Folk märker inte så lätt om man går in och ut ur ett trapphus. Ofta siktar de in sig på lägenheter på översta våningen. Där uppe blockerar de hissen så att de kan jobba ostört. När de är färdiga släpper de ner hissen så att väntande kan åka upp, samtidigt som de själva springer ner för trapporna. Allt för att minska risken att bli upptäckta, säger polisens presstalesman Hans Lippens.


LÄS MER: Tjuvarna tömmer ditt hus med apelsinmetoden 


Hur skyddar man sig mot den här typen av förövare?

– Grannsamverkan, att man hjälps åt att hålla koll, är väldigt viktigt och nog det mest effektiva. Och att man omedelbart slår larm till polisen om man ser någonting misstänkt. Precis som den här boende i Kungälv gjorde, det var ett föredömligt agerande. Men eftersom de här förövarna ofta rör sig vidare väldigt snabbt är de svåra att gripa, säger polisens presstalesman Hans Lippens.