Polisen utreder just nu en våg av sotarbedrägerier. Tony Nylander, skorstensfejarmästare på Norra Älvsborgsotaren, säger till Ttela att han fått "30 till 40 samtal" om bluffsotandet de senaste veckorna.
– Det här har hållit på under några år under sommarhalvåren, säger han.
Maria Larsson Bjarnell är en av dem som blivit uppringd av sotarpiraterna. Hon berättar att hon till slut svarade efter att ha fått flera samtal från ett främmande nummer.
– Då presenterade sig en trevlig, medelålders kvinna.
LÄS OCKSÅ: Asfaltsläggare blåste man på halv miljon
Kvinnan på andra sidan luren erbjöd tjänster inom sotning och rengöring av imkanaler. Hon pratade också om att det fanns tvång på att detta ska göras och ett ansvar hos fastighetsägaren.
Men det finns inget lagstadgat tidsintervall för rensning, utan fastighetsägaren har ett eget ansvar att hålla kanalerna i gott skick.
Kommun och polis varnar
Skorstensfejarmästare Tony Larsson tycker att en rensning varte femte eller tionde år räcker. Maria Larsson Bjarnell:
– Vi har ett nybyggt hus. Så skulle vi ha behov av att göra något med huset så vill jag själv ta kontakt med rätt företag.
Tidigare har räddningstjänsten i Skaraborg gått ut med varningar för ett företag som erbjuder sotartjänster. Nu varnar såväl polisen som Vänersborgs kommun.
På Facebook skriver kommunen att "sotning genomförs i Vänersborgs kommun av den sotare vi har avtal med, Norra Älvsborgssotaren, som alltid aviserar sina förrättningar via brev."
Maria hade inte tagit del av varningen, men hon anade ändå oråd efter samtalet.
Polisen: "Man ska ha det på papper"
– Jag sökte på numret på nätet. Det stod att det var ett "okänt nummer", säger Maria Larsson Bjarnell.
– Så jag ringde tillbaka för att se vad det var men då kom jag till en telefonsvarare som berättade att jag kommit till någon typ av bokningstjänst. Sedan såg jag varningen på Facebook och då kände jag att det var ett oseriöst företag.
Polisen jämför sotarpiraterna med andra typer av oseriösa hantverkare, som asfalts- och takläggare.
LÄS OCKSÅ: Varning för vägpirater: "Stanna inte"
– Man ska ha det på papper. Det är jätteviktigt. Annars kan man bli hur lurad som helst, säger Peter Adlersson som är presstalesperson hos polisen i region Väst.
Han fortsätter:
– När det gäller sotare finns det ju auktoriserade sotare i varje kommun, man får hålla sig till dem. Oftast får man ett brev hem där det står att det kommer någon och sotar och vilken tid, på kommunens beställning.
Varnar för sotarsamtalen
Hur skyddar man sig?
– Man får vara på sin vakt. Får man ett sådant samtal kan man ta namnet på företaget och försöka googla fram information innan man säger ja eller nej. Det är inte brukligt att man ringer på det sättet.
Maria Larsson Bjarnell avstod från att boka en tid med företaget. Men det är många som bokat. Och Maria uppmanar – precis som polisen – andra till skepsis mot sotarpiraterna.
– Hon lät så trevlig så hon hade ju lätt att övertyga. Speciellt gamla människor. Jag jobbar själv inom vården, och många av de jag träffar skulle lätt kunna gå på en sådan grej. Jag tycker det är jättehemskt.