Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar för sotarpirater i sommar

Polisen utreder just nu en våg av sotarbedrägerier.
Foto: Colourbox
Facebookvarning Vänersborgs Kommun
Foto: Skärmdump
Hemsidevarning Vänersborgs Kommun
Foto: Skärmdump
Maria Larsson Bjarnell har blivit uppringd av ligan.
Foto: Privat
Peter Adlersson, presstalesperson hos polisen i region Väst.
Foto: Polisen

Sotarligan påstår att det är dags för "obligatorisk sotning" – men något sådant finns inte lagstadgat.

Nu varnar polis och flera västsvenska kommuner för sotarpiraterna som härjar i sommar.

– Jag tycker det är jättehemskt, säger Maria Larsson Bjarnell, 32, som blivit uppringd av piraterna.

– Man ska vara på sin vakt, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Polisen utreder just nu en våg av sotarbedrägerier. Tony Nylander, skorstensfejarmästare på Norra Älvsborgsotaren, säger till Ttela att han fått "30 till 40 samtal" om bluffsotandet de senaste veckorna.

– Det här har hållit på under några år under sommarhalvåren, säger han.

Maria Larsson Bjarnell är en av dem som blivit uppringd av sotarpiraterna. Hon berättar att hon till slut svarade efter att ha fått flera samtal från ett främmande nummer.

– Då presenterade sig en trevlig, medelålders kvinna.


LÄS OCKSÅ: Asfaltsläggare blåste man på halv miljon


Kvinnan på andra sidan luren erbjöd tjänster inom sotning och rengöring av imkanaler. Hon pratade också om att det fanns tvång på att detta ska göras och ett ansvar hos fastighetsägaren.

Men det finns inget lagstadgat tidsintervall för rensning, utan fastighetsägaren har ett eget ansvar att hålla kanalerna i gott skick.

Kommun och polis varnar

Skorstensfejarmästare Tony Larsson tycker att en rensning varte femte eller tionde år räcker. Maria Larsson Bjarnell:

– Vi har ett nybyggt hus. Så skulle vi ha behov av att göra något med huset så vill jag själv ta kontakt med rätt företag.

Tidigare har räddningstjänsten i Skaraborg gått ut med varningar för ett företag som erbjuder sotartjänster. Nu varnar såväl polisen som Vänersborgs kommun.

På Facebook skriver kommunen att "sotning genomförs i Vänersborgs kommun av den sotare vi har avtal med, Norra Älvsborgssotaren, som alltid aviserar sina förrättningar via brev."

Maria hade inte tagit del av varningen, men hon anade ändå oråd efter samtalet.

Polisen: "Man ska ha det på papper"

– Jag sökte på numret på nätet. Det stod att det var ett "okänt nummer", säger Maria Larsson Bjarnell.

– Så jag ringde tillbaka för att se vad det var men då kom jag till en telefonsvarare som berättade att jag kommit till någon typ av bokningstjänst. Sedan såg jag varningen på Facebook och då kände jag att det var ett oseriöst företag.

Polisen jämför sotarpiraterna med andra typer av oseriösa hantverkare, som asfalts- och takläggare.


LÄS OCKSÅ: Varning för vägpirater: "Stanna inte"


– Man ska ha det på papper. Det är jätteviktigt. Annars kan man bli hur lurad som helst, säger Peter Adlersson som är presstalesperson hos polisen i region Väst.

Han fortsätter:

– När det gäller sotare finns det ju auktoriserade sotare i varje kommun, man får hålla sig till dem. Oftast får man ett brev hem där det står att det kommer någon och sotar och vilken tid, på kommunens beställning.

Varnar för sotarsamtalen

Hur skyddar man sig?

– Man får vara på sin vakt. Får man ett sådant samtal kan man ta namnet på företaget och försöka googla fram information innan man säger ja eller nej. Det är inte brukligt att man ringer på det sättet.

Maria Larsson Bjarnell avstod från att boka en tid med företaget. Men det är många som bokat. Och Maria uppmanar – precis som polisen – andra till skepsis mot sotarpiraterna.

– Hon lät så trevlig så hon hade ju lätt att övertyga. Speciellt gamla människor. Jag jobbar själv inom vården, och många av de jag träffar skulle lätt kunna gå på en sådan grej. Jag tycker det är jättehemskt.

Företagarnas andra bluffmetoder

Oseriösa hantverkare

Erbjuder till exempel stensättning, trädgårdsarbete och tvätt av trädäck. Ofta billigt men mot svart kontantbetalning och slutpriset blir ofta dyrare än vad man kommit överens om. Dessa hantverkare använder sig vanligen inte skriftliga kontrakt, vilket kan göra det svårare att driva ärendet vid en eventuell tvist.

Oseriösa asfaltsläggare

Tidigare i juli rapporterades om asfaltsläggare som använder sig av Skanskas varumärke för att lura folk att köpa tjänster. De knackar dörr och säger att de har ett jobb i närheten och kan erbjuda sina tjänster lite billigare. Skanska varnar för detta och meddelar att de sällan lägger asfalt åt privatpersoner.

Oseriösa takläggare

Dessa personer erbjuder en fri takinspektion. De påstår att de hittar något litet som behöver åtgärdas men sätter sedan i gång med ett omfattande - och kostsamt - arbete. Ibland ber de att få följa med till banken för att sätta extra press på kunden att betala.

Så skyddar du dig

√ Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa sotare så undvik dialog - säg nej tack och stäng dörren.

√ Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

√ Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

√ Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

√ Begär ID-handlingar på personerna.

√ Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av sotaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.

√ Undvik förskottsbetalning.

√ Betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant utan till företagskonto.