Åsa Willsund, polisens presstalesperson i region Öst. Foto: POLISEN / POLISENÅsa Willsund, polisens presstalesperson i region Öst. Foto: POLISEN / POLISEN
Åsa Willsund, polisens presstalesperson i region Öst. Foto: POLISEN / POLISEN
Arkivbild. Nu vill polisen varna för var de misstänker vara ett nytt knep för att lura äldre. Foto: TT NYHETSBYRÅNArkivbild. Nu vill polisen varna för var de misstänker vara ett nytt knep för att lura äldre. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Nu vill polisen varna för var de misstänker vara ett nytt knep för att lura äldre. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polisen varnar för nya tjuvknepet mot äldre

Publicerad

En kvinna i 90-årsåldern i Jönköping utsattes under förmiddagen för en grov stöld i sitt hem. Nu varnar polisen för vad de misstänker är ett nytt tillvägagångssätt för äldrebedragarna.

– De arbetar ofta tillsammans vid den här typen av brott, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen region Öst.

Det var under eftermiddagen som en kvinna i 90-årsåldern i Jönköping kontaktade polisen efter att hon upptäckt att smycken försvunnit från hennes hem.

Tidigare under förmiddagen hade en man ringt upp henne och sagt att han behövde kontrollera hennes vitvaror. 

"Arbetar tillsammans"

När mannen knackade på släppte kvinnan in honom och han började greja med kvinnans kyl. En stund senare lämnade han bostaden.

 

LÄS OCKSÅ: Stöldturné mot äldre – polisen varnar: "Öppna inte dörren" 

 

– Vi misstänker att det har gått in någon mer i bostaden medan mannen har grejat med kylen. De är ju ofta så att de arbetar tillsammans vid den här typen av brott, säger Åsa Willsund.

Ofta blir flera personer kontaktade

Nu vill polisen varna för var de misstänker vara ett nytt knep för att lura äldre.

– Det är ofta flera som blir kontaktade när det väl händer. Det är bra att flagga för det här tillvägagångssättet, säger hon.

Kvinnan har berättat för polisen att mannen som besökte henne var välklädd i mörkblå rock, ungefär 175 centimeter lång och smal. 

Polisen har påbörjat en utredning gällande grov stöld. Polisen vill gärna prata med personer som har sett mannen, fått besök eller blivit uppringd.

Uppmanar till försiktighet

Om man blir kontaktad av någon som vill komma in i ens bostad bör man vara uppmärksam.

–  Om de ringer och utger sig för att vara från bostadsbolaget kan man ringa upp bostadsbolaget och kontrollera att det verkligen stämmer, säger hon.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER