Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar för nya farliga ungdomsdrogen

Obs, genrebild.
Foto: ROBERT BOMAN/BILDBYRÅN
"Lean" är en blandning av hostmedicin och andra substanser. Obs, genrebild.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Polisen varnar för en potentiellt livsfarlig berusningsmetod som går under namnet "lean" och är en blandning av hostmedicin och andra substanser.

Enligt polisen är det framför allt ungdomar som använder drogen.

Karlstadspolisen har under en tid tillbaka kommit i kontakt med ungdomar som berusat sig själva med en blandning av olika substanser som fått namnet ”lean”, uppger polisen på sin hemsida.

Substansen består bland annat av receptbelagd hostmedicin och andra receptbelagda läkemedel som sedan blandas med läsk eller juice.

Metoden att berusa sig med ”lean” ska enligt polisen vara ganska utbredd bland främst gymnasieelever i och omkring Karlstad.


LÄS ÄVEN: Ny LSD-våg - polisen varnar för "frimärket" 


Ungdom tappade syn och tal

Två ungdomar i gymnasieåldern i Karlstad har kommit i kontakt med drogcocktailen på en fest, rapporterar SVT Nyheter Värmland. En fick föras till Centralsjukhuset i Karlstad.

– Den ena ska ha tappat både syn och tal och inte kunnat gå. Hen ska även ha fått hjärtrusning och inte varit kontaktbar och fick föras med ambulans till sjukhuset. Den andra ungdomen fick lindrigare symtom och behövde inte uppsöka sjukhus. Däremot fick de anhöriga hålla koll ifall det skulle bli värre, säger Daniel Östling, polisassistent på områdespolisgruppen i Karlstad, till SVT Värmland.

Blandningen av substanserna är potentiellt livsfarlig och kan leda till att hämma andningsreflexen. Det har redan lett till att ungdomar förts till sjukhus med allvarliga symptom. Symtomen har sett olika ut, men enligt polisen finns uppgifter om synbortfall, ökad hjärtfrekvens, balanssvårigheter och bortfall av tal. 


LÄS ÄVEN: Så säljs knarket öppet till svenska ungdomar 


Polisen varnar ungdomar

Blandningen tros även kunna ge upphov till tillfälliga andningsuppehåll långt efter det att man druckit av blandningen.

Polisen vill nu varna ungdomar för den livsfarliga blandningen och göra föräldrar uppmärksamma på det man bevittnat den senaste tiden. 

Det finns ännu inget dokumenterat dödsfall med anledning av ”lean”.