Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar för ny lottobluff i Västsverige

Foto: Google Maps

Minst tre hushåll fick på kort tid påhälsning av personer som sade sig komma för att dela ut lottovinster.

Nu varnar polisen för den systematiska bluffen.

– Det är säkert fler som drabbats än vad vi fått kännedom om, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

Inom ett par timmar på söndagen fick polisen i Göteborg två samtal om misstänkta bedrägerier. Vid 12-tiden hade två män ringt på dörren till en äldre man på Inägogatan på Hisingen och sagt att mannen vunnit pengar på lotteri.

De båda männen bad om hans kontokort för att "registrera" vinsten. Mannen vägrade och de båda männen lämnade bostaden tomhänta.

Men bara ett par timmar senare inträffade samma sak hos en äldre man på Kvadrantgatan i Bergsjön.

– De knackar på och säger att "du har en vinst att hämta men vi behöver ditt kontokort", säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen i Göteborg.

Försvann med kortet

Mannen i Bergsjön lämnade sitt kort till en man som tog med sig det för att "registrera" det ute på gatan. Men mannen försvann med kortet.

På lördagskvällen råkade en man i på Slåttervägen i Trollhättan ut för samma sak.

– Också han gav dem kortet. Det stämmer väldigt bra överens med de andra två händelserna, säger Ulla Brehm.

Enligt polisen är samtliga drabbade äldre män och det är anhöriga till dem som larmat polisen när de hört om vad som hänt.

Nu vill polisen varna för liknande bedrägerier, och tipsa om hur man kan hjälpa till med att identifiera gärningsmännen.

– Det är en väldigt stor hjälp för oss om man kan försöka komma ihåg hur de såg ut, vad de hade för kläder och vad klockan var när de ringde på. Just klockslaget är viktigt eftersom vi då kan använda oss av eventuella övervakningskameror i närheten, säger Ulla Brehm.

Använder inte våld

Hon poängterar att man inte ska lämna ifrån sig sitt kontokort. Så jobbar inte lotterierna när de delar ut sina vinster.

– De vill åt pengar men de har inte använt våld. Så se till att tacka nej, stänga dörren och sedan ringa polisen, säger Ulla Brehm.

GT har tidigare skrivit om att bedragare sagt att de kommit från Postkodlotteriet. Det har de också gjort i minst ett av fallen i Göteborg på lördagen.

– Om någon skulle ringa på dörren då har de legitimation från Postkodlotteriet och de har märken på kläderna så att man ser att de kommer från oss. Är du minsta tveksam ring vår kundservice och är det någon som försöker luras - ring polisen, har Roger Magnergård, Postkodlotteriets presschef tidigare sagt till GT.