Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar för lömska dödsdrogen

Niklas Lindroth, narkotikapolis i Alingsås varnar för dödsdrogen fentanyl. Foto: Privat
Foto: POLISEN POLISEN / ROBERT LOEFFEL

Fentanyl har seglat upp som nya dödspreparatet framför heroin.

– Den har spridit sig och dödar fler. Gränsen mellan rus och död är liten. Det är som att spela rysk roulette, säger narkotikapolisen Niklas Lindroth. 

Fentanyl har brett ut sig kraftigt över hela Sverige. I en viss mängd har ruset samma effekt som heroin, men med kortare verkan. 

– Den är lätt att överdosera och då slår den ut andningen. Först blir man medvetslös och sedan kvävs man, säger Niklas Lindroth, narkotikapolis i Alingsås.

Den första vågen kom i början av 00-talet och i slutet av 2014 blev drogen återigen populär. Den nådde sin peak 2015. Sedan dess har 293 personer dött av drogen enbart i Sverige, som GP tidigare rapporterat.

– Köparna vet inte hur noggranna säljarna av drogen är när de väger upp det. Den blandas ut med vatten och säljs sedan i nässpraysform, säger Niclas Lindroth och fortsätter:

– En nässpray doserar olika för varje sprut. Det är som att spela rysk roulette. Gränsen mellan rus och död är liten. En dödlig dos går inte ens att se med blotta ögat.

"Sanningen är att människor dör" 

Fentanyl är ett olagligt preparat men eftersom nya varianter ständigt kommer ut på marknaden kan återförsäljarna undgå lagen och sälja den lagligt. Försäljningen sker framför allt över internet. 

Niklas Lindroth berättar att vissa varianter är giftigare än andra.

– Många nätshoppar säljer drogen helt lagligt och skattar för det. Men de vet knappt själva vad det är de säljer. Vissa varianter är giftigare än andra.

Fentanyl används inom sjukvården under kontrollerade former för att söva patienter eller ge smärtlindring. Drogen är 100 gånger starkare än morfin.

Niclas Lindroth berättar att majoriteten av de som missbrukar fentanyl är etablerade missbrukare och ofta kända av polisen. 80 procent är män och mellan 26-30 år.

– Den krassa sanningen är att människor dör och vi hittar dem ensamma i sina hem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!