Niklas Lindroth, narkotikapolis i Alingsås varnar för dödsdrogen fentanyl. Foto: PrivatNiklas Lindroth, narkotikapolis i Alingsås varnar för dödsdrogen fentanyl. Foto: Privat
Niklas Lindroth, narkotikapolis i Alingsås varnar för dödsdrogen fentanyl.  Foto: Privat
Foto: POLISEN POLISEN / ROBERT LOEFFELFoto: POLISEN POLISEN / ROBERT LOEFFEL
 Foto: POLISEN POLISEN / ROBERT LOEFFEL

Polisen varnar för lömska dödsdrogen

Publicerad

Fentanyl har seglat upp som nya dödspreparatet framför heroin.

– Den har spridit sig och dödar fler. Gränsen mellan rus och död är liten. Det är som att spela rysk roulette, säger narkotikapolisen Niklas Lindroth. 

Fentanyl har brett ut sig kraftigt över hela Sverige. I en viss mängd har ruset samma effekt som heroin, men med kortare verkan. 

– Den är lätt att överdosera och då slår den ut andningen. Först blir man medvetslös och sedan kvävs man, säger Niklas Lindroth, narkotikapolis i Alingsås.

Den första vågen kom i början av 00-talet och i slutet av 2014 blev drogen återigen populär. Den nådde sin peak 2015. Sedan dess har 293 personer dött av drogen enbart i Sverige, som GP tidigare rapporterat.

– Köparna vet inte hur noggranna säljarna av drogen är när de väger upp det. Den blandas ut med vatten och säljs sedan i nässpraysform, säger Niclas Lindroth och fortsätter:

– En nässpray doserar olika för varje sprut. Det är som att spela rysk roulette. Gränsen mellan rus och död är liten. En dödlig dos går inte ens att se med blotta ögat.

"Sanningen är att människor dör" 

Fentanyl är ett olagligt preparat men eftersom nya varianter ständigt kommer ut på marknaden kan återförsäljarna undgå lagen och sälja den lagligt. Försäljningen sker framför allt över internet. 

Niklas Lindroth berättar att vissa varianter är giftigare än andra.

– Många nätshoppar säljer drogen helt lagligt och skattar för det. Men de vet knappt själva vad det är de säljer. Vissa varianter är giftigare än andra.

Fentanyl används inom sjukvården under kontrollerade former för att söva patienter eller ge smärtlindring. Drogen är 100 gånger starkare än morfin.

Niclas Lindroth berättar att majoriteten av de som missbrukar fentanyl är etablerade missbrukare och ofta kända av polisen. 80 procent är män och mellan 26-30 år.

– Den krassa sanningen är att människor dör och vi hittar dem ensamma i sina hem.

Relaterade ämnen
Madeleine Bäckman
Madeleine Bäckman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER