Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar för ligans fräcka knep

Den äldre personen har i butiken blivit pålurad en hundralapp av en kvinna i ligan. Utanför butiken stoppas den äldre personen av en annan i ligan, som skriker "money, money". Den äldre personen tror att hundralappen tillhör den skrikande mannen och i samband med han plockar upp sin plånbok blir han av med körkort och kontokort. Ligan har också riktat in sig på att notera personens kortkod i butikskassan.

JÖNKÖPING. En man i 85-årsåldern i Jönköping blev lurad av två personer när han handlade i torsdags - varpå hans konto länsades på 12 000 kronor.

Polisen jagar nu en kringresande liga, som riktar in sig på äldre, i Västsverige.

– Vi tror att det är samma personer. De reser runt ett par veckor i taget och försvinner sen ur landet. De kommer åt 30 000-40 000 per dag när de är aktiva, säger Kent Karlsson, kriminalinspektör på polisens Circagrupp, som jobbar med bedrägerier mot äldre.

Stöldligans februariturné genom Västsverige

Ligan riktar in sig på äldre och tillvägagångssätt går ut på att notera personens kortkod i butikskassan. Offret stoppas på väg ut ur butiken och blir då bestulen på bankkort och id. Med uppgifterna kan sedan offrets konto länsas.

Ligan har kommit över tiotusentals kronor.

Mannen var på Lidl på Ekhagen i Jönköping i torsdags. Han skulle bara handla mat, men besöket blev dyrt.

- En kvinna uppmärksammade honom på att det låg en hundralapp på marken. Han plockade upp den eftersom han trodde att det var hans och la den i sin plånbok, säger Jan Lagerqvist, presstalesman vid Jönköpingspolisen.

När den gamle mannen var på väg till sin bil kom en man springande efter honom.

- Han skrek "money, money" och viftade. Då trodde den gamla mannen att det var hans hundralapp så han plockade upp sin plånbok och i samband med detta blev han av med körkort och kontokort.

En stund senare visade det sig att runt 12 000 kronor plockats från mannens bankkonto.

Kent Karlsson på polisens Circagrupp, som jobbar med bedrägeri mot äldre, stöter på tillvägagångssättet hela tiden. I Västsverige har färska fall rapporterats i bland annat Borås, Ulricehamn och Trollhättan.

- De arbetar efter samma modus. Efteråt när de sett kortkoden kommer de ut och påstår att det var deras pengar och så tar de korten ur plånboken, säger han.

Verksamma under 14 dagar

Polisen misstänker att en internationell liga ligger bakom.

- De är väldigt flitiga under en 14-dagarsperiod sedan försvinner de ur landet till Finland, Tyskland, Belgien, England eller Frankrike. De kommer hit för att stjäla pengar av våra äldre, säger Kent Karlsson.

Och enligt honom härjar ytterligare en liga i Västsverige på ett antal orter.

- De är mer aggressiva. De går också i affärer och tittar på målsägarens koder. Sedan följer de efter i bil till hemmet och där vill de sälja tidningar eller kommer och viftar. Oftast är det ett par, tre män som omringar målsägaren och tar plånboken och åker sedan och tar ut pengar innan kontot hinner spärrar, säger Kent Karlsson

Har lämnat spår

Att ligan rör på sig gör den svårstoppad.

- Vi vet inte vilka de är, men det är flera personer som jobbar tillsammans. De har lämnat vissa spår efter sig. De vet ju också att det finns övervakningskameror och de förställer och döljer sig, säger Kent Karlsson.

Manar till försiktighet

Mannen i Jönköping har lämnat vissa signalement på gärningsmännen och polisen ska titta på butikens övervakningsfilmer.

De flesta som drabbas är äldre. Jan Lagerqvist manar till försiktighet.

- Egentligen finns det ingen anledning att tro att man tappat en hundralapp så man får vara på sin vakt. Man måste också tänka på att skydda sin kortkod.