Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar för jättevåg av falsk vård

Ligorna som lurar äldre med falsk medicinförsäljning över telefon har härjat hela våren och sommaren.
Foto: Victor / Victor
Bland annat har det handlat om en person som ringer och säger sig heta "Åke Larsson".
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
En av metoderna är, enligt Håkan Carlsson, att fråga "Hej, hör du vem det är?". "Då kanske man ger dem ett namn som de nappar på, så det ska man inte bjuda på."
Foto: Ludvig Thunman / KVP/EXPRESSEN

En våg av vårdbedrägerier sköljer över Västsverige. Enligt P4 Sjuhärad ringer bedragarna upp äldre och kräver pengar för att skicka "bra medicin".

Men allt är lögn. Polisen utreder 160 anmälda fall. Enligt Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp, får medicinbluffen många att må dåligt.

– Det är en fruktansvärd situation, säger han.

Ligorna som lurar äldre med falsk medicinförsäljning över telefon har härjat hela våren och sommaren. Bland annat har det handlat om en person som ringer och säger sig heta "Åke Larsson". I april slog han till mot flera äldre i Partille utanför Göteborg.

– Väldigt olustigt, sa Valter Lindström, säkerhetschef i Västra Götalandsregionen, då.

Nu rapporterar P4 Sjuhärad att polisen utreder 160 anmälda fall av liknande bedrägerier. Över telefon försöker bedragarna förmå äldre att köpa "fantastiska mediciner" för upp till 40 000 kronor. Pengar som de ska få tillbaka av Försäkringskassan, heter det. Men allt är bluff.

"De som ringer upp är väldigt trevliga"

Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp som jobbar med äldrebrott, berättar för P4 Sjuhärad om tillvägagångssättet:

– De som ringer upp är väldigt trevliga och genom att ställa rätt frågor kan man ibland få information som man använder för att bygga förtroendet.

En av metoderna är, enligt Carlsson, att fråga "Hej, hör du vem det är?".

– Då kanske man ger dem ett namn som de nappar på, så det ska man inte bjuda på.

Circachefen säger att många äldre mår dåligt efter att de utsatts av medicinmetoden. Som exempel nämner han äldre som tappar förtroende för andra människor. Livslusten kan få sig en törn.

– I vissa fall så kan de inte heller bo kvar hemma utan måste flytta till ett boende, säger Håkan Carlsson, som kallar det hela för ett "enormt mänskligt lidande i slutet av livet".

Han uppmanar alla som blir utsatta att anmäla till polisen.

– Det är ett sätt att kartlägga brottslingarna så att vi kan få dem dömda.

Här är knepen – så skyddar du dig

✓ PÅ INTERNET:

Var försiktig vid handel på internet och undvik förskottsbetalningar. Lämna inte ut kontonummer eller kreditkortsnummer, särskilt inte via telefon eller internet.

Vid kortbetalning bör du använda lösningar där kortet kan låsas mellan köpen.

• Flera banker erbjuder mobilappar för låsning/upplåsning.

• E-kort innebär att ett tillfälligt kort skapas för varje betalningstillfälle.

• Du kan även ha ett kort för internetbetalning knutet till ett speciellt konto.

✓ VID UTTAGSAUTOMATER:

Var uppmärksam vid uttagsautomater, kontrollera om automaten ser annorlunda ut eller om knappsats eller kortläsare går att rubba.

✓ VIA TELEFON:

Var försiktig med att ingå avtal (göra affärer) per telefon. Be i stället om att få ett skriftligt erbjudande först och var extra vaksam om försäljaren stressar dig att ingå ett avtal.

✓ INVESTERINGSBEDRÄGERI:

Om någon kontaktar dig och ber dig att göra en investering bör du vara extra misstänksam, särskilt om rådgivaren, det du ombeds investera i och betalningsmottagaren finns i olika länder. Fundera över varför de hör av sig till just dig.