Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för fräcka inbrottsligan

Polisen går nu ut med en varning efter inbrottsligans framfart.
Foto: MATHILDA AHLBERG

Efter en dramatisk biljakt lyckades polisen gripa tre inbrottstjuvar. Polisen tror nu att de är en del av en omfattande inbrottsliga som plågat Dalsland de senaste två månaderna. Majoriteten är fortfarande på fri fot och polisen går nu ut med en varning.

– Vi tror att det rör sig om ett 20-tal inblandade, säger polisinspektör Monica Lindberg.

Det var på fredagen den 13 januari som några grannar larmade om ett pågående inbrott i Dalskog, vilket Bohusläningen först rapporterade om. Polisen kom till platsen och ertappade tre personer i full färd med att såga upp ett vapenskåp.

Personerna lyckades fly, bland annat genom att preja de bilar som grannarna ställt upp för att spärra av flyktvägen. Men den efterföljande biljakten tog slut när polisen använde en spikmatta. Trion sprang då in i skogen men efter att hundpatrull tillkallats kunde en av dem gripas. 

Grep flera misstänkta

– De bor på orten och vi känner väl till dem. På måndagen kunde vi gripa ytterligare två personer, säger Monica Lindberg.

Mannen som greps i skogen släpptes efter att tingsrätten konstaterat att han hade för låg ålder för att hållas frihetsberövad. Nummer två släpptes efter förhör men är fortsatt misstänkt. Den tredje mannen häktades under fredagen.

– Han är häktad för flyktfara. Man misstänker att han kan lämna landet, säger Monica Lindberg.

Polisen genomförde även husrannsakningar i tre fastigheter där man hittade misstänkt stöldgods. Bland fynden fanns saker som motorsåg, tv-apparater, grästrimmer, alkohol och högtalare.

Del av nätverk

Polisen tror även att de tre personerna är en del av ett större nätverk på omkring 20 personer som har härjat i Dalsland den senaste tiden. Från den första december till den 18 januari har det skett 21 villainbrott i Bengtsfors, Melleruds, Åmåls och Dals-Eds kommuner. Bara de senaste två veckorna har det även skett 14 fritidshusinbrott i nämnda kommuner.

Polisen i Dalsland går nu ut med en varning på sin Facebook-sida där de vädjar till allmänheten om att ha skärpt uppmärksamhet och att tipsa om relevanta iaktagelser.

Var befinner ni er i utredningen just nu?

– Den sväller, säger Monica Lindberg.