Denna blankett använde sig falska välgörare av i Uddevalla i fjol – den liknar den enkät som enligt SVT Nyheter Jönköping har använts i Jönköping den senaste tiden. Foto: LäsarbildDenna blankett använde sig falska välgörare av i Uddevalla i fjol – den liknar den enkät som enligt SVT Nyheter Jönköping har använts i Jönköping den senaste tiden. Foto: Läsarbild
Denna blankett använde sig falska välgörare av i Uddevalla i fjol – den liknar den enkät som enligt SVT Nyheter Jönköping har använts i Jönköping den senaste tiden. Foto: Läsarbild
Just dessa människor är en risk för de som bedriver seriösa insamlingar, säger polisens presstalesperson i Region Väst. Foto: Christine Olsson/DnJust dessa människor är en risk för de som bedriver seriösa insamlingar, säger polisens presstalesperson i Region Väst. Foto: Christine Olsson/Dn
Just dessa människor är en risk för de som bedriver seriösa insamlingar, säger polisens presstalesperson i Region Väst. Foto: Christine Olsson/Dn

Polisen varnar för falska välgörare

Publicerad

De har dykt upp på flera olika platser i Västsverige den senaste tiden.

Personer som säger sig representera en organisation för funktionshindrade barn och ber om pengar och namnunderskrifter. Men allt är en bluff.

Nu varnar polisen för att skänka pengar – eller att överhuvudtaget ha kontakt med de falska insamlarna.

– Ibland kan de vara hotfulla, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Den senaste veckan har de stått utanför stormarknader i Jönköping, vilket SVT Nyheter Jönköping var först med att rapportera. Enligt polisen så har de även synts till i Halland den senaste tiden. Det handlar om falska insamlare – personer som försöker förmå förbipasserande att donera pengar till en organisation som enligt polisen inte existerar.

– Den här typen av brottslighet följer vissa mönster. Det är individer som rör sig över landet. De dyker upp på en plats och försvinner sedan lika fort, säger Stefan Gustafsson.

Låtsades vara döva

Insamlarna i Jönköping påstod sig samla in pengar till funktionshindrade barn via organisationen "International association av personer med funktionshinder".

– De är oseriösa och det finns ingen organisation bakom. Ibland kan de vara hotfulla och kräver namnunderskrifter och bankomatuttag på plats, vilket kan kännas obehagligt för de som utsätts. Dessa personer ska nonchaleras.

Just "International association av personer med funktionshinder" har varit föremål för polisinsatser i Västsverige tidigare. I maj i fjol greps två män i Härryda efter att ha gått omkring med en liknande blankett i ett köpcenter i Partille, vilket Härryda-Posten skrev om. Då låtsades personerna bakom att de var döva, vilket visade sig vara lögn när polisen kontrollerade dem. Även GT har skrivit om de falska välgörarna tidigare.

– En man ville att jag skulle skriva mitt namn på en lista och skänka 100 kronor. Men när jag ville fota papperet sprang han i väg. Sen läste jag om den här formen av bedrägeri på internet. Jag hoppas kunna varna andra, sa Anders Persson från Uddevalla till GT då.

"Återkommer"

Polisen bekräftar bilden av att det här är en typ av bedrägerier som kommer och går.

– Det har förekommit genom åren och är en sådan metod som återkommer med jämna mellanrum. Det är helt klart ett brott att utge sig för att tillhöra en organisation, men egentlige agera i eget vinningssyfte, säger Stefan Gustafsson.

Presstalesmannen drar också paralleller till de så kallade asfaltsläggarna och liknande typer av oseriösa hantverkare.

– Det handlar om närbesläktade beteenden och likartade sätt att försöka lura folk, säger han och fortsätter:

– Just dessa människor är en risk för de som bedriver seriösa insamlingar. Man ska vara noga med vem man lämnar pengar till, vid minsta misstanke att något inte stämmer så ska man inte lämna ifrån sig någonting, säger Stefan Gustafsson.

Sanna Wikström
Sanna Wikström
Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER