Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för falska poliser – ringer äldre

Enkla knepen för att undvika att bli lurad.
Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst Foto: POLISEN
Gärningsmannen eller gärningsmännen ringer och utger sig från att vara från polisen. Bilden är från ett annat tillfälle.

Polisen i region Väst har gått ut med en varning.

Under tisdagen har flera äldre personer blivit uppringda från personer som uppger sig ringa från polisen och uppmanar de äldre att lämna ifrån sig värdesaker när polisen kommer. 

Gärningsmannen eller gärningsmännen har vid ett av tillfällena fått med sig värdesaker. 

– Jag är rädd att det här kommer att växa, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Polisen har under dagen fått in tre fall, som anmälts mellan kl 11.43-14.00, samtliga har varit i Göteborg men i olika stadsdelar, skriver polisen på sin hemsida. 

De tror att det kan finnas fler drabbade.

– Efter vi gick ut med detta så har det kommit in ytterligare två fall, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst 

I samtliga fallen har de äldre blivit uppringda av en person, som pratar polska, som utger sig för att vara polis.

Polisen vill ha tips 

Personen har sedan på olika sätt försökt få den äldre att lämna i från sig olika värdesaker när ”polisen” kommer till adressen. 

– Det är ett vidrigt brott mot äldre som är det viktiga i sammanhanget, men självklart skadar det polisens anseende, säger Stefan Gustafsson. 

Ärendena rubriceras just nu som fyra fall av försök till bedrägeri och ett fall av bedrägeri. 

Polisen önskar att få hjälp från allmänheten.

– Vi vill ha in alla tips, och då ringer man 114 14. Är det akut så ska man ringa 112, men man måste tänka på att det är ett nödnummer, säger Stefan Gustafsson. 

Polisen uppmanar också anhöriga att prata med sina äldre släktingar.

– Vi går ut offensivt med det här för att sprida informationen och vi ser gärna att man pratar med sina äldre och varnar dem.