Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för falska insamlingar

Tre barn dog i svåra bussolyckan.
Foto: NISSE SCHMIDT/TT
52 elever från Ängskolan i Skene färdades på olycksbussen. På skolgården vajar flaggan på halv stång.
Foto: HENRIK JANSSON
Thomas Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Marks kommun.
Foto: HENRIK JANSSON
"Det förekom en del tvivelaktiga saker i samband med tsunamin 2004", säger Magnus Lindegren på polisens bedrägerisektion.
Foto: ANDERS YLANDER

Lokaltidningen Markbladet går nu i bräschen för en insamling som ska hjälpa familjer som drabbats av den tragiska bussolyckan i Härjedalen.

Samtidigt varnar polisen för andra insamlingar – där syftet kan vara att stoppa pengarna i egen ficka.

– Det är cyniskt att använda andra människors sorg för egen vinning, säger Magnus Lindegren på polisens bedrägerisektion i Göteborg.

Efter att en buss med 52 åttondeklassare från Ängsskolan i Skene var med om en olycka som kostade tre barn livet så var det flera annonsörer och kunder som uppmanade Matz Hammarström, vd vid Markbladet, att starta en insamling.

– Engagemanget för att stötta alla drabbade kring busskatastrofen är enormt. Vi bestämde oss för att organisera detta och efter kontakter med kommunledning och skolan är vi nu igång.


LÄS MER: Jesper gav dödsbeskedet: "Pojken var älskad" 


Redan under första dagen strömmar pengarna till.

– Vi är överväldigade av responsen. Det ligger redan över 100 000 kronor på kontot och då är det ändå väldigt få som känner till insamlingen. I morgon, när vi berättar om det i vår papperstidning, borde det bli ännu större gensvar, säger ägaren och vd:n till lokaltidningen.

Ville ha in annons

Markbladets insamling är "sanktionerad" av kommunen:

– Det är korrekt. Vi har gett klartecken och är övertygade om att det är ett mycket bra initiativ, säger Tomas Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Men det förekommer andra insamlingar, på bland annat Facebook, som det finns anledning att ifrågasätta.

– Vi stoppade en annons där en person vädjade om pengar till en privat insamling. Den kändes tveksam och efter att ha kollat upp personen som ville annonsera bestämde vi oss för att stoppa annonsen, berättar Mats Hammarström.

"Inget att dölja"

Insamlingen, som en privatperson i Marks kommun håller i, ligger också ute på Facebook. När GT pratar med annonsören så förklarar han att han vill samla in pengar till kransar för de barn som har avlidit.

– Min tanke är att det ska vara en sista hälsning med kransar från allmänheten. Tanken är att alla som lägger pengar ska få sina namn på korten.

Och du gör inte detta också för egen vinning?

– Absolut inte och jag har inget att dölja. Alla som tvivlar kan ringa mig så förklarar jag.

Enligt uppgifter till GT är insamlingen nu nedlagd. 

Känner inte familjen

En annan privatperson, boende i Stockholm, vädjar också om pengar till ett av offrens familjer.

Personen från Stockholm är en kvinna i 20-årsåldern. När GT ringer upp henne så säger hon att hon själv inte känner familjen, utan att hon fått reda på deras situation genom en väninna. När GT påpekar att det finns uppgifter i inlägget som inte verkar stämma så väljer kvinnan att avsluta samtalet. 


LÄS MER: Bussolyckan på E45 – det vet vi om tragedin


Enligt Magnus Lindegren på polisens bedrägerisektion i Göteborg är det relativt ovanligt att privatpersoner i Sverige försöker samla in pengar för egen vinning i samband med tragedier.

– Det förekom en del tvivelaktiga saker i samband med tsunamin 2004, men jag är rädd för att det här kan bli vanligare. Det är så oerhört lätt att via sociala medier nå så väldigt många i dag.

"Är cyniskt"

Han fortsätter:

– Det är cyniskt att använda andra människors sorg för egen vinning. Det här är inte moraliskt rätt.

Är det brottsligt?

– Det beror på omfattningen: hur många som lagt pengar och vilka belopp det handlar om, hur vilseledande den som har insamlingen varit bland annat. Men jag vill generellt varna för den här typen av insamlingar och jag tycker att om man har skänkt pengar och blir tveksam så bör man polisanmäla så vi får titta ordentligt på det.

Matz Hammarström, vd, ansvarig utgivare och ägare till Markbladet som startat en insamling.
Foto: Markbladet

Pengarna från insamlingen som Markbladet organiserar kommer att gå oavkortat till de drabbade och deras familjer, garanterar Matz Hammarström.

– Vi kommer att göra detta i samarbete med idrottsföreningen Sparta, som organiserade bussresan och är knuten till skolan. Sen kommer kommunen att ha full insyn, säger han och fortsätter:

– Jag har fått klart för mig att det kommer att finnas ett stort behov till rehabilitering och annat som inte försäkringarna täcker.

Stort engagemang

Hammarström berättar att det är allt från företagare som lagt 10 000 kronor till småbarn som lagt några kronor som bidragit redan nu.

Kommunalrådet Tomas Johansson är glad över initiativet och vill också passa på att tacka alla som hjälper till under dessa svåra dagar.

– Jag är helt förstummad över det engagemang som finns i vår kommun, ja från hela landet skulle jag vilja säga. 


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.