Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar – för falska poliser: ”Väldigt påstridiga”

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region väst varnar för bedragare som utgör sig för att vara polis.
Foto: HENRIK JANSSON
Telefonbedragare ringer upp polsktalande personer.
Foto: Shutterstock

Bedragare som utger sig för att ringa från polisen har slagit till vid flera tillfällen i Väst- och Sydsverige de senaste månaderna.

Nu går polisen ut med en varning så att inte fler drabbas.

– Bedragarna ringer upp polsktalande personer och påstår att det snart kommer att ske ett rån i hemmet. Därför ska de lämna över sina värdesaker i tryggt förvar till polisen, berättar Christer Fuxborg, presstalesperson i polisregion väst. 

Under sommaren har flera personer råkat ut för fräcka bedragare som ringer upp och säger att de är från polisen.

– De pratar polska och har valt ut sina offer genom att gå efter polskklingande för- och/eller efternamn. Vi vet inte varför de ringer just till polsktalande, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region väst.

Han konstaterar att det under de senaste dagarna främst har kommit in nya anmälningar från Sydsverige.

– Det kommer att drabba oss här i väst igen och därför vill vi mota Olle i grind och gå ut med en varning i god tid, förklarar Fuxborg och beskriver tillvägagångssättet:

– Bedragarna säger att det snart kommer att ske ett rån i personens hem och att det därför är bäst att lämna över alla värdeföremål till polisen, så att de är i tryggt förvar. Allt går snabbt och de är väldigt påstridiga och övertygande. De pratar sig till ett förtroende som gör att personen luras att lämna över sina saker.

Blev av med kontanter och värdeföremål

Christer Fuxborg berättar om ett fall i början av augusti där en kvinna i Majorna i Göteborg blev offer för de falska ”poliserna”. Hon blev lurad på både kontanter och värdeföremål.

— Vi vill höja ett varningens finger för det här. Polisen ringer aldrig upp någon och ber honom eller henne att lämna över värdeföremål. Vi skulle aldrig begära något sådant, säger han. 

Den som blir uppringd av en polsktalande person och där samtalet verkar märkligt ska genast lägga på luren uppmanar Fuxborg.

– Ring 114 14 och gör en anmälan. Ju fortare det kommer till vår kännedom desto större chans att vi kan komma de här personerna på spåren. Vi hade ett fall i Sydsverige där vi grep en person som hade köpt ett kontantkort i Tyskland där du måste registrera dig. Genom samarbete mellan svensk, dansk och tysk polis kunde vi få stopp på bedragaren, en kvinna, säger han.