Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar för covid-19-bedragare

Ett nytt coronatest har godkänts.
Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Göteborg.
Foto: ANDERS YLANDER
Maria Skoglöf, IT-chef på Västra Götalandsregionen.
Foto: VGR / VGR
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Bedragare försöker lura till sig pengar av människor som är ängsliga för att ha smittats av covid-19. 

Varningar sprids nu i sociala medier och polisen känner till bedrägeriförsöken.

– Det är en variant av telefonbedrägeri där man spelar på folks rädsla. Som alltid gäller att inte lämna ut några känsliga uppgifter, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Göteborg.

Sverige har varit drabbat av covid-19 under cirka åtta månader. Landets invånare har varit relativt förskonade från bedrägerier kopplade till pandemin. En stor härva uppdagades dock under sommaren då ett 40-tal anställda i Västra Götalandsregionen id-kapades.

Nu varnas det på flera håll för att kriminella försöker utnyttja pandemin.

– Jag har hört om en variant och som nästan alltid vid den här typen av bedrägerier är det äldre som blir uppringda. Bedragaren säger att personen haft kontakt med någon som smittats av covid-19 och behöver göra ett självtest som kostar 50 kronor. Sen försöker bedragaren få kortuppgifter och lämnar man ut dem riskerar man att kontot töms, säger Magnus Lindegren.

”Straffbart att inte delta”

Efter att ha kollat med kolleger på bedrägerisektionen står det klart att det än så länge handlar om få brottsoffer.


Polisens råd för att skydda dig

Polisen har en mängd fakta kring olika former av bedrägerier på sin hemsida. Här är myndighetens råd att skydda sig mot telefonbedrägerier.

  Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

 Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

  Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

  Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Men varningar sprids nu på sociala medier, bland annat i lokala västsvenska grupper på Facebook.

Så här går bedragarna tillväga, enligt varningarna:

Uppringare; ''God dag, enligt vårt system, har du troligen varit tillsammans med någon som testats positivt för COVID-19. Detta innebär att du måste isolera dig själv i 7 dagar omedelbart och ta ett COVID-19-test.”

Jag; ''OK?, Kan du berätta vem denna person är?”

Varningen som sprids på Facebook.
Foto: Facebook

Uppringare; ''Jag kan inte berätta för dig. Det är sekretessbelagd information. Men du måste testas inom 72 timmarna. Så kan jag bara få din postadress så vi kan skicka dig ett set?”

Om/när den uppringde lämnar ut sin adress så tar bedragaren nästa steg:

''Tack - och jag behöver bara ett kortnummer så vi kan slutföra detta och skicka setet till dig.”

Jag; ''Ursäkta mig - ett kortnummer? Jag trodde det var helt gratis?”

Uppringare; ''Nej det är det inte. Det finns en engångsavgift på 50 kr, för set och provresultat. Kan du läsa mig det långa kortnumret när du är redo. Detta är väldigt viktigt och det är straffbart att inte delta.”

Lurades via mejl

Västra Götalandsregionen utsattes för en phishing-attack kopplad till covid-19 för några månader sedan.

– Bedragare skickade ut mejl där det såg ut som att vi var avsändare. Mejlen var skickligt gjorda och ett 40-tal personer blev utsatta för kapning efter att ha klickat på länkar i mejlet, berättar Maria Skoglöf, avdelningschef för regionens IT-avdelning.

Man anmälde bedrägerierna till såväl polisen som Datainspektionen och ärendet ”är nu tilltäppt”. Angående de senaste försöken till telefonbedrägerier säger Maria Skoglöf:

– Vi ägnar oss inte åt uppsökande verksamhet och skulle givetvis aldrig be om kortuppgifter via telefon. 


En anmälan har gjorts.