Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar efter den nya inbrottsvågen

Under helgen inträffade 16 inbrott bara i Göteborg.
Foto: Sam Stadener
Att larma bostaden är ett av polisens främsta tips för att undgå inbrott.
– Vi har inte haft den ökningen av inbrott som vi befarat, fram tills nu. Men det finns enkla saker man kan göra för att skydda sig, säger Mikael Efraimsson, inspektör vid brottspaningsenheten i Storgöteborg.
Foto: Leif Gustafsson

Internationella ligor, lokala förmågor och unga tjejer. De som står bakom inbrottsvågen i Västsverige är många.

I Värmland har inbrotten ökat med nästan 30 procent jämfört med förra året. Siffran för hela landet är 10 procent.

Och under helgen inträffade 16 inbrott bara i Göteborg och polisen uppmanar till vaksamhet.

– Vi har inte haft den ökningen av inbrott som vi befarat, fram tills nu. Men det finns enkla saker man kan göra för att skydda sig, säger Mikael Efraimsson, inspektör vid brottspaningsenheten i Storgöteborg.

Det råder en inflation av inbrott i Västsverige just nu. Varje dag larmas polisen till adresser som haft besök av tjuvar som tömt deras hem på värdesaker. Under helgen har 16 inbrott anmälts till polisen i Göteborg – samtidigt finns inbrottsvågens offer runtom i hela Sverige. Sammanlagt har inbrotten ökat med 10 procent jämfört med samma period i fjol i hela landet.

– Det är guld, kontanter, telefoner och annan dyr elektronik som stjäls i de flesta fall. Saker man kan få med sig enkelt och som inte är skrymmande, säger Mikael Efraimsson, inspektör vid brottspaningsenheten i Storgöteborg.

Han går igenom alla anmälningar om inbrott som kommer in och meddelar att den senaste tidens våg drabbar både villor och lägenheter.

"Sticker ut från mängden"

– Men vi kan inte se något samband mellan inbrotten, det är internationella ligor som åker hit gör en räd av inbrott och sedan åker härifrån sen finns det också lokala förmågor.

Just nu, berättar Mikael Efrahimsson, sitter två unga tjejer häktade för en rad inbrott i Långedrag.

– Det sticker ut från mängden. De är två tjejer i 20-årsåldern som misstänks för två inbrott och ett inbrottsförsök.

Hösten är i regel synonymt med inbrott och nu tycks det slagit till rejält. Varför det är just på hösten som inbrotten skjuter i höjden kan bland annat bero på mörkret.

– Sen har vi förvånande lite vittnesuppgifter, mörkret gör väl inte bara att tjuvarna skyddas utan också att folk håller sig mer inomhus, säger Mikael Efraimsson.

De flesta inbrotten sker på samma sätt. Tjuvarna tar sig in genom fönster eller altandörrar och för att skydda sig från att drabbas kan en bra investering vara att stärka just dessa i sin bostad.

Stärk altandörren

– Många lägger krut på att ha en säker ytterdörr, men mer fokus på altandörrarna är ett gott tips, se över låsskyddet även där. Även en bra utebelysning är bra, de här personerna gillar som sagt mörker.

Mikael Efraimsson påtalar också hur viktigt det är med grannsamverkan för att förebygga inbrott. Att ha en granne som ser till att flytta bilen, ta in posten eller andra vardagssysslor som ger sken av att det faktiskt är någon hemma.

– Det är enkla saker som gör mycket. Och att man håller ögonen öppna för avvikande händelser i sin närhet.

Tommy Lindh vid Värmlandspolisen stämmer in i att inbrottsvågen nu är inledd. Under de senaste veckorna har en våg dragit in – framför allt över Säffle. Och polisen har vidtagit åtgärder.

– Vi har nu en samordnare som går igenom alla anmälningar om inbrott i varje enskilt polisområde i Värmland, säger han.

De har också kallat in en specialist som arbetar med att lokalisera likheter i inbrotten för att underlätta att gärningsmännen åker fast.

Så skyddar du dig

LARMA BOSTADEN
■ Installera larm - på alla våningar. Bor du i ett tvåvåningshus och bara har larm på bottenvåningen hjälper inte det alltid om tjuven är framme. Genom att använda en stege kan tjuven ta sig in på övervåningen och leta efter värdesaker. 

LÅS DÖRREN
■ Under våren var det en serie inbrott i ett område i Lerum där tjuven gick rätt in genom ytterdörren då den var olåst.

LÅS FÖNSTER OCH ALTANDÖRRAR
■ Genom att borra hål under handtaget på altandörrar kan inbrottstjuvarna stoppa in ett verktyg och på så sätt lirka upp dörren och därefter ta sig in i ditt hus. Samma metod har även använts på fönster vid inbrott i Falkenberg.

LÅS VERKTYGSBODEN
■ Hjälp inte tjuven genom att ha öppen dörr till garaget eller verktygsboden. Det ska inte bara vara att gå in och hämta stegar eller andra verktyg som kan underlätta för tjuven vid inbrott.

SKRYT INTE OM RESOR
■ Visst är det skönt att få komma i väg men nämn inte på telefonsvararen eller sociala medier att du är bortrest. Då vet inbrottstjuven att ditt hem kommer att stå tomt under en period vilket gör det till ett eftertraktat byte.

ANVÄND DINA GRANNAR
■ Berätta för grannarna om du ska resa bort och låt dem hålla koll. Hjälps åt att få det att se ut som att någon är hemma. Polisen tipsar även om att man ska fråga okända människor som går på gatan vem de ska hem till, som hantverkare och liknande.

STÖLDMÄRK DINA SAKER
■ Tjuven är ute efter sådant som snabbt kan omsättas i pengar. Saker du inte använder dagligen kan därför förvaras i bankfack. Det är också en idé att dokumentera dina saker på bild och stöldmärka dem, då är det lättare att få ersättning av försäkringsbolaget och föremålen blir mindre attraktiva att stjäla.

HA VÄRDESAKERNA SÄKERT
■ Lägg inte exempelvis plånbok, bilnyckar och mobiltelefonen i hallen. Då gör du det lätt för tjuven att plocka på sig dina saker. Värdesaker som smycken och värdepapper bör du förvara i ett bankfack.


Källa: Polisen