Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar: ditt hem kan bli bordell i sommar

Polishuset i Göteborg. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
GENREBILD. Foto: SHUTTERSTOCK
Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i Göteborg. Foto: POLISEN POLISEN

Din lägenhet kan bli en bordell i sommar utan att du vet om det.

Nu går polisen ut och varnar för att de som hyr ut sin bostad – ovetandes kan hyra ut till personer som sedan driver sexhandel.

– De hyr på en månad och sen kan de flytta vidare verksamheten, det är enkelt att undkomma, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Det är i P4 Göteborg som polisen nu går ut och varnar inför sommaren. Varje vecka gör polisen i Göteborg tillslag och razzior mot lägenheter där man har fog för att misstänka bordellverksamhet och sexhandel.

Enligt polisens uppfattning är det vanligt att privatpersoner hyr ut sina lägenheter under semestrar eller liknande – och samtidigt blir enkla måltavlor för bordellverksamheter.

– Man kanske hyr ut sin bostad till en eller två personer under en kortare period och så upptäcker man i efterhand att det har använts i prostitutionssyfte, säger Mikael Holmgren, gruppchef vid gränspolisen i region Väst, till radiokanalen. 

– För dem som hyr är det en tillfällig plats över kanske en månad. Sedan kan man flytta runt ganska obemärkt, säger Christer Fuxborg.

Så går det till efteråt

Fuxborg ser med en oro situationen som kan uppstå.

– Det kan bli så att de här personerna utnyttjar exempelvis unga tjejer som har hamnat i klistret, det ser vi allvarligt på, säger han.

När polisen efter lägenhetsrazzior kontaktar de drabbade befinner de sig ofta långt i från sina hem, rapporterar P4.

– Dem vi ringer upp blir naturligtvis chockade. De skickar kompisar som får plocka upp nycklarna hos oss. Och ibland får vi inte tag på bostadsrättsinnehavaren och då får vi gå på bostadsrättsföreningen, säger Mikael Holmgren, till P4 Göteborg.

"Grannar som inte vill veta av sådant"

För att undvika att drabbas av dem som vill ta din lägenhet bedriva sexhandel menar polisen att kommunikation grannar emellan många gånger kan bli direkt avgörande.

– Märker man en förändring i grannskapet bör man höra av sig till oss på 114 14. Det är bra om grannar som inte vill veta av sådant här hör av sig till oss, säger Christer Fuxborg.

– För den som ska resa i väg är det bra att berätta för grannarna att "ingen kommer vara här nu" eller tala om att man ska hyra ut. Kommunikationen är viktig. Då kan man slippa det hör.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.