Stjäla båtmotortider? Det är det enligt polisen. I lördags stals fem stycken i Varberg. OBS: Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Robin Aron
Stjäla båtmotortider? Det är det enligt polisen. I lördags stals fem stycken i Varberg. OBS: Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Robin Aron

Polisen varnar: Dags för stöldsäsong igen

Publicerad

Dags att ta upp båten för i år? Då kan det vara läge att vara på sin vakt.

Natten mot lördagen stals fem båtmotorer på ett företag i området Tångaberg, Varberg – för ett värde av ungefär 200 000 kronor. Det var den andra stölden på några veckor, och nu varnas båtägare av polisen.

– De här stölderna kommer som ett brev på posten varje år vid den här tiden. Polisen är naturligtvis extra vaksam just nu, säger Tommy Karlsson, stationsbefäl hos polisen i Varberg.

Det var runt 01-tiden, natten mot lördagen, som någon eller några tog sig in på ett företag i området Tångaberg, i Varberg. Företaget sysslar bland annat med att reparera båtmotorer och förvara båtar inom ett inhägnat område. Under natten hade ett staket klippts upp.

– Det är fem utombordare som har stulits, men vi har inte gripit någon och har ingen misstänkt. Men det är säkrat blod på platsen, någon har klippt upp ett staket och i angränsning till detta har man hittat blod. Förmodligen är det någon som har rivit sig när man har trängt sig igenom staketet. Det finns också övervakningsfilmer, säger stationsbefälet Tommy Karlsson.

Det exakta värdet för de fem båtmotorerna vet man i nuläget inte, men tre av motorerna var tillsammans värda 170 000. Några båtar ska också ha skadats vid stölden.

– Då kan man tänka sig att det handlar om runt 200 000 kronor lite drygt, säger Tommy Karlsson.

Oftare nu

Att båtmotorer stjäls vid den här tidpunkten på året är dock inget nytt för polisen. Enligt Tommy Karlsson tar många båtägare upp sina båtar vid den här tiden och då är det enklare för tjuvar att slå till.

– Vi hade en stöld för ett par veckor sedan också, då stals också en båtmotor. Det är den här tiden på året nu, båtar står på land och då är det lättare att stjäla dem. Så är det varje år och polisen har speciella insatser vid den här tiden, som att försöka stoppa skåpbilar. De används ofta vid den här typen av brott, säger Tommy Karlsson.

Hans tips till båtägare är att skaffa GPS–larm som kan vara till stor hjälp i de här fallen. I november 2013 hjälpte ett sådant larm till att få fast båtmotortjuvarna.

– Jag kan ju tänka mig att de som lämnat in båten på vinterförvaring har gjort det i tron om att det skulle vara säkrare. Men det finns GPS-larm och det är bra om man har möjlighet att skaffa ett sådant.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER