Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar – vägpiraterna är tillbaka

Polisen varnar för att vägpiraterna är tillbaka längs E6:an. OBS! Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Per Wissing
Vägpirater som härjar längs E6:an är ett tråkigt sommartecken. Nu varnar polisen för deras fräcka metoder.
Foto: Robin Aron
Bron i Svinesund är ett känt tillhåll för vägpirater. Nu varnar polisen i Uddevalla för att bedragarna är aktiva i området.
Foto: Bodil Bergqvist

Genom att utge sig för att sälja guld kan vägpirater lura billister på tusentals kronor. 

Nu varnar polisen för att vägpiraterna är tillbaka längs vägarna i Bohuslän. 

– De har varit väldigt aktiva senaste tiden, säger Hans Könnig, inre befäl vid polisen i Uddevalla. 

I helgen har polisen i Uddevalla blivit nedringd av billister som stött på vägpirater längs E6:an. Efter några lugna månader har bedragarna varit aktiva kring broar i Svinesund och Norrby.

– De har varit väldigt aktiva i helgen. Det var ett tag sedan de var i vårt område. Vi misstänker att de har rört sig över till Norge senaste tiden, säger Hans Könnig, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Uddevalla.

Ställer sig på vägen

Och mönstret är detsamma som tidigare. Genom att stoppa fordon och utge sig för att sälja guld kan de bedra billister på tusentals kronor.

– I själva verket är det stämplad mässing. Tyvärr är det vissa som tror att det är guld och blir lurade, säger Hans Könnig.

Men det är inte endast bedrägeriförsöken som oroar polisen. Vägpiraterna utsätter även billisterna för en stor trafikfara genom att hålla till vid E6:an.

– När man försöker stoppa bilarna kan de ställa sig på vägbanan. Det gör att man riskerar en kollision. 

"Blir hotfulla"

Därför kommer polisen med en tydlig uppmaning till billister att inte stanna för försäljare vid vägrenen. De jobbar ofta i grupp och väljer noggrant ut sina offer.

– De väljer ofta personer som kommer körande ensamma. Man hävdar sedan att man har gjort en affär och blir hotfulla, säger Hans Könnig, inre befäl vid polisen i Uddevalla.

Vad gör ni för att förebygga bedrägeriförsöken? 

– Så fort vi får ett larm åker vi ut till platserna där vi tror att de befinner sig. Vi rör oss också på platser där de tidigare har befunnit sig.

Vad har ni för uppmaning till billister som kan bli utsatta för vägpirater?

– Sök inte kontakt med dem! Men blir man utsatt är det bra om man filmar vägpiraterna. Då blir det enklare för oss att kunna se hur de agerar och knyta någon till brottet.  

Vägpiraternas metoder:

Den röda tråden genom de flesta av vägpiraternas aktiviteter är att de försöker sälja eller använda sig av falskt guld för att få ekonomisk vinning. Detta påstådda guld beskrivs av polisen som lättare falskt material av metall, ibland även av samma plasttyp som man gör guldfärgade ramar av. Smyckesbedragare lurar även varje sommar till sig stora summor av trafikanter, på senare tid har de blivit både fräckare och mer aggressiva, genom rena försäljningar av sitt "guld" - som i princip alltid är falskt.

GULDBYTAR-METODEN

■ Ett knep de vägpirater som beskrivs som "guldbytare" använder sig av är att de hänger på ett värdelöst halsband på någon - gärna en äldre kvinna - och samtidigt stjäl ett riktigt. Guldbytarna närmar sig alltså på ett trevligt och gemytligt sätt, så att det kommer nära en person, men stjäl sedan med fingerfärdighet de äkta guldsmycken som du har runt halsen.

SÅ SKYDDAR DU DIG:

"Avbryt medan de hänger på dig smyckena. Bekymret är att de går på äldre och människor som har svårare att freda sig. Det är en signal till oss andra som står bredvid och kanske ser det här att intervenera och försöka avstyra. Själva syftet med att hänga på någon ett guldsmycke kan vara att sälja det. Men det finns nog ganska mycket som talar för att när man sedan plockar bort det så plockar man bort det där äkta guldsmycket också. Det är syftet med hela upplägget", säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

"BEHÖVER HJÄLP"-METODEN

■ En av de mest cyniska metoderna som vägpiraterna använder sig av är att man flaggar in bilar längs med de stora lederna runtom i Västsverige. När någon stannar för att hjälpa personerna som ser ut att vara i nöd kan det bli ett ödesdigert beslut. I vissa fall har personer blivit knivrånade, i andra fall lurade på pengar och ofta går stoppet ut på att lura någon att köpa falskt guld - eller att byta guldet mot värdesaker som bensindunkar, pengar eller liknande.

SÅ SKYDDAR DU DIG:

"Genom att hålla sig informerad om tillvägagångssättet och inte köpa allt som folk försöker slå i en. Lämna inte några pengar eller ta emot några skuldkvitton. Ring polisen om det är någon som står längs med vägen och sysslar med det här. Förmodligen är det bluff rätt igenom", säger Erik Nord.

VANSINNES- SMITNINGAR

■ En polisman ur tjänst konfronterade förra sommaren vägpirater som handlade med falskt guld utanför den här matbutiken i Falkenberg. Då försökte de köra över honom.

SÅ SKYDDAR DU DIG:

"Som alltid när man ser brottslighet så är det upp till var och en att bestämma om man vill ingripa. Men man ska tänka sig för innan man sätter sig i en situation som kan bli våldsam. Även om det ser ut som att det är en ensam person så kan det vara flera i närheten som sluter upp. Därför bör man vara försiktig och värdera varje situation för sig", säger Erik Nord.

TROJANSKA HÄST-METODEN

■ Europol varnade nyligen för en ny typ av vägpirater som slår till genom den så kallade "trojanska hästmetoden". Vägpiraterna gömmer sig i en låda som skickas med frakt i lastbil. När lastbilen är ute på motorvägarna tar sig piraterna ur sin låda och stjäl de övriga produkterna i lastbilen. Sedan hindrar annat fordon trafiken så att lastbilen får sakta ner - medan de i lastutrymmet skär sig ut och kan fly.

SÅ SKYDDAR DU DIG:

"Det här är jättesvårt att skydda sig mot. Det säger en del om att de är villiga att ta stora risker. Det tyder på en viss form av desperation. Jag har till och med sätt videoinspelningar på när de har kört ikapp lastbilar som har rullat och tagit sig in i dem trots att lastbilschauffören kör", säger Erik Nord.