Polisen vädjar om hjälp i kampen mot stöldligorna

Thomas Andersson är regionalsamordnare för båtsamverkan region Väst.
Foto: Polisen
Thomas Andersson uppmanar båtägare längs Bohuskusten att hålla uppsikt över sina båtar och båtmotorer.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisen varnar för stölder av båtar och båtmotorer.
Foto: LENNART REHNMAN

Iakttagelser av fordon kopplade till kända stöldligor har gjorts längs Bohuskusten. 

Nu uppmanar polisen västsvenska båtägare att hålla koll på sina båtar och båtmotorer.

– Risken för stölder är betydligt större nu än normalt, men vi vet inte nog mycket för att kunna spana själva och då ber vi om hjälp, säger Thomas Andersson, regionalsamordnare för polisens båtsamverkan i region Väst.

Båtmässan i Göteborg är i full gång och kommer fortsätta fram till på söndag. Men det är inte bara en tid för förkovrande i marina trevligheter, utan också ett ypperligt tillfälle för båttjuvarna att slå till. 

Det menar polisens regionalsamordnare för båtsamverkan i region Väst, Thomas Andersson.

– Runt båtmässan ser vi varje år att stölderna peakar lite. Marinhandlarna har köpt på sig material för hela vårsäsongen, och så lägger ju många alla sina resurser på mässan och lämnar sina lokaler.

Båtägare uppmanas hålla uppsikt

Under torsdagen gick polisens båtsamverkan i region Väst ut med en varning på sin Facebooksida, om att tjuvarna kan vara i farten. Det efter att fordon iakttagits som sedan tidigare kan kopplas till båt- och båtmotorstölder.

– Risken för stölder är betydligt större nu än normalt, men vi vet inte nog mycket för att kunna spana själva och då ber vi om hjälp. Detta gäller från Halland och upp till norska gränsen, säger Thomas Andersson.

Thomas Andersson uppmanar därför båtägare att hålla uppsikt över sina, men också sina grannars, båtar och båtmotorer tills vidare.

– Det är det samverkan handlar om, att hjälpas åt. Det kan handla om att ta en omväg hem från jobbet förbi sin vinteruppställningsplats, eller att stanna till under promenaden.

Han ber också den som får syn på ett fordon som beter sig misstänkt eller är ute i hamnen sent om kvällen att skriva ner registreringsnumret och kontakta polisen. 

”Är lite oroligt just nu”

Thomas Andersson startade upp polisens båtsamverkan för sju år sedan och har märkt av en förändring i tjuvarnas mönster.

– Förut var det mycket stölder strax innan påsk och sen direkt efter sommaren, när båtarna ligger i hamnen. Sedan 2017 har det ändrats, nu stjäls det mycket från vinteruppställningsplatser och sommarstugor.

Förra året sjönk antalet stölder med 26 procent jämfört med året innan. Enligt Thomas Andersson är det tack vare samarbetet mellan polis, försäkringsbolag, marinhandlare och båtägare.

– Vi försöker dela med oss när vi vet saker, för att brottsförebygga. Vi vill inte ropa varg, men det är lite oroligt just nu, säger han.