Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen utreder flera villospår i sökandet

Sökandet fortsätter efter försvunna Lisa Holm, 17.
Foto: Henrik Jansson

En handske och ett kassakvitto i en lada. Ett mobilskal och delar av en mobildisplay vid en åker. Ett klockspänne, en ring, ett fynd som beskrivs som "kusligt" – samt personliga tillhörigheter.

Nu utreder polisen om den person som fört bort Skövdeflickan Lisa Holm, 17, spridit ut föremål för att skapa förvirring för polisen och Missing people i sökandet.

– Vi vet inte om det är, utifrån vårt perspektiv, ett villospår, säger kriminalkommissarie Lars Johansson.

Sökandet efter den försvunna Lisa Holm, 17, är inne på sitt femte dygn. Polisen misstänker att hon blev tillfångatagen vid sextiden i söndags kväll när hon var på väg hem från sitt arbete, fiket Kafé på Klostret, i det lilla samhället Blomberg i närheten av Kinnekulle utanför Lidköping.

Kvar utanför kaféet stod Lisas moped parkerad med nycklarna i tändningslåset.

För polisens utredare är sökandet, där frivilliga och organisationen Missing people deltar, en kamp mot klockan för att hitta henne i livet.

Expressen kan nu berätta om ett av de nya spår som utreds. Att de fynd som gjorts under de första sökdagarna kan vara ett sätt för kidnapparen att skapa förvirring för polisen – det vill säga villospår.

Under tisdagen hittades Lisas mobilskal i en lada vid en åker, cirka en kilometer söder om hennes arbetsplats. På samma plats hittades ett kassakvitto från en livsmedelsbutik som kommer från Lisas hemstad Skövde. I området hittades även andra delar till en mobil. Samt fynd som bedöms som "intressanta för utredningen".

Flera saker hittade i terrängen

De senaste dagarna har polisen, Missing people och frivilliga hittat en stor mängd saker i terrängen, som ska analysers och ägarbestämmas.

Om klockspännet och ringen, som hittades vid Medelplana kyrka, kan kopplas till Lisas försvinnande är ännu oklart. Mobildisplayen hittades på en intressant plats. Men det är inte bekräftat från polisen att den är en del av Lisas mobil.

Vid 17-tiden eftermiddagen därpå gjordes ytterligare fynd som av polisen beskrivits som personliga tillhörigheter till Lisa. Vid 20-tiden gjordes nyytterligarea fynd, som också beskrivs som Lisas saker.

Under torsdagen fortsatte sökandet. Under eftermiddagen spärrade polisen plötsligt av en plats i närheten av kaféet sedan ytterligare ett fynd gjorts som kopplas till utredningen. Platsen är i närheten av den plats där Lisas mobilfodral hittades. Familjen har tittat på fyndet och konstaterat: Även det tillhör Lisa.

"Fynden är inte sådana att de flyger i väg"

Kriminalkommissarie Lars Johansson, som leder utredningen, bekräftar för Expressen att man utreder om personen som fört bort henne kastat ut saker på vägen för att skapa villospår – och på så sätt vinna tid.

– Det finns med, oh ja, säger han och fortsätter:

– Vi vet inte om det är, utifrån vårt perspektiv, ett villospår eller om det är någonting. Sedan har det blåst väldigt, men en del av de här fynden är inte sådana att de flyger i väg.

Om de här fynden skulle vara ett villospår, hur tänker ni då från polisens sida?

– Jag vill inte kommentera det, utan vi har många olika arbetshypoteser här. Sedan vi får vi väl se hur vi kommer framåt, säger Lars Johansson.

Fortfarande är polisen mycket intresserade av att få in tips och andra iakttagelser:

– Vi skulle gärna få in information om att man har sett Lisa vid någon annan plats. Den sista observationen av Lisa är vid kaféet i samband med stängningsdags, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i västra Götaland.