De två tonåringarna lämnar den mördade mannens lägenhet med väskorna fulla med tjuvgods. Foto: PolisenDe två tonåringarna lämnar den mördade mannens lägenhet med väskorna fulla med tjuvgods. Foto: Polisen

De två tonåringarna lämnar den mördade mannens lägenhet med väskorna fulla med tjuvgods.

 Foto: Polisen
De två mordmisstänkta tonåringarna har levt som gatubarn i flera europeiska länder. I Göteborg besökte den huvudmisstänkte, till vänster, i somras Volvo Ocean Race. Foto: PolisenDe två mordmisstänkta tonåringarna har levt som gatubarn i flera europeiska länder. I Göteborg besökte den huvudmisstänkte, till vänster, i somras Volvo Ocean Race. Foto: Polisen

De två mordmisstänkta tonåringarna har levt som gatubarn i flera europeiska länder. I Göteborg besökte den huvudmisstänkte, till vänster, i somras Volvo Ocean Race.

 Foto: Polisen
Mannen hittades ihjälslagen och bunden i lägenheten i Bergsjön. Foto: Robin AronMannen hittades ihjälslagen och bunden i lägenheten i Bergsjön. Foto: Robin Aron

Mannen hittades ihjälslagen och bunden i lägenheten i Bergsjön.

 Foto: Robin Aron
Polisen utesluter inte att det kan röra sig om ett hatbrott. Foto: Robin AronPolisen utesluter inte att det kan röra sig om ett hatbrott. Foto: Robin Aron

Polisen utesluter inte att det kan röra sig om ett hatbrott.

 Foto: Robin Aron

Polisen utesluter inte hatbrott bakom mord

Publicerad

GÖTEBORG. Här filmar tjuvarna sig själva när de plundrar den mördade mannens lägenhet.

Nu kan GT avslöja att polisen inte utesluter att mordet i Bergsjön i juni kan ha hatbrottsmotiv.

Offret, en homosexuell man, hittades ihjälslagen, bunden och iklädd kvinnokläder.

– Det finns i våra tankar, säger vice chefsåklagare Peter Broberg om hatbrottsmisstankarna.

Filmen var raderad, men har återskapats av polisens tekniker från en av de två mordmisstänkta unga männens mobiltelefoner och visar offret liggande blodig i hallen till den egna lägenheten.

En man hörs på filmen skrikandes svordomar och skällsord över offret. Bland annat nämns offrets sexuella läggning.

Filmen tillsammans med uppgifter som framkommit i förhör har gjort att polisen inte utesluter att det kan finnas hatbrottsmotiv.

Det bekräftar vice chefsåklagare Peter Broberg men säger att det är en fråga han kommer ta ställning till först då det är dags för åtal.

Död person

– Det är någonting man får ta ställning till i slutänden som en ytterligare försvårande omständighet. Men i utredningen av själva händelseförloppet spelar det ingen roll att sätta stämpeln hatbrott på en utredning eller inte. Men det finns med i tankarna, säger han.

Det var tidigt på morgonen den 25 juni i år som polisen larmades om att en död person hittats i en lägenhet i Bergsjön. Den avlidnes klädsel gjorde att det till en början antogs röra sig om en kvinna.

Men det visade sig vara en man klädd som kvinna.

"håna honom"

Offrets pojkvän och sambo sedan många år säger i förhör att han aldrig uppfattat det som att den mördade varit intresserad av att klä sig i kvinnokläder.

– De kan liksom ha klätt ut honom för att håna honom eller någonting, säger pojkvännen i förhör.

Två tonåringar som kommit som ensamkommande flyktingbarn till Sverige misstänks för inblandning i mordet. En av dem anges som 16 år gammal och sitter sedan en tid häktad misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord. En vän till honom som efter flera åldersutredningar nu ges åldern 19 år är fortsatt formellt misstänkt för inblandning i mordet men åtalades nyligen för att ha stulit en mängd kläder, smycken, mobiltelefoner och andra värdeföremål från den mördade mannens lägenhet.

"strumpor på händerna"

På filmen syns hur 19-åringen trätt strumpor på händerna för att inte lämna fingeravtryck när han rotar bland den mördade mannens tillhörigheter.

– Jag har inte fattat något slutgiltigt beslut om mordmisstankarna i hans del, men misstankegraden mot honom är inte så pass hög att jag kan hålla honom häktad för mord, säger åklagaren Peter Broberg om 19-åringen som erkänner att han varit i lägenheten men att den mördade mannen då redan låg livlös på golvet.

Båda misstänkta har lämnat en mängd olika versioner under utredningens gång.

– Jag kan knappt döda en fluga, säger den mordmisstänkte 16-åringen i ett av de inledande förhören.

Nödvärn

Han medger senare att han använt våld mot den mördade mannen, att han bland annat slagit en flaska i huvudet på honom, men att det skett i nödvärn.

Enligt hans berättelse ska han ha träffat en person i Brunnsparken i centrala Göteborg som han uppfattat som kvinna och som erbjöd sig att hjälpa honom med kläder och mat. Han åkte med personen till lägenheten i Bergsjön där denne skulle ha tagit av sig sin peruk och försökt tvinga honom till sex. I samband med det tumultet uppger 16-åringen att den senare avlidne mannen föll till golvet.

När den återskapade filmen från hans egen mobiltelefon spelas upp säger 16-åringen att filmen var ett sätt för honom att i efterhand bevisa att han blev attackerad och var tvungen att försvara sig. Han har däremot inte gett någon förklaring till varför han i så fall raderat filmen och varför han svär och kommenterar den livlöse mannens sexuella läggning.

Yppandeförbud

– Nödvärnsinvändningen lever i och för sig men mycket talar för att jag kommer väcka åtal för mord. Men utredningen lever fortfarande, säger vice chefsåklagare Peter Broberg.

Mer än så vill han inte kommentera de två mordmisstänktas versioner.

Finns det någonting som styrker pojkvännens tanke om att någon tagit på den mördade kvinnokläderna i förnedringssyfte?

– Jag vill inte djupare kommentera det. Det får framgå senare, säger Peter Broberg.

Den mordhäktade 16-åringens advokat Charlotte Bokelund kommenterar inte sin klients inställning med hänvisning till det yppandeförbud som finns i den delen av utredningen.

Den redan stöldåtalade unge mannen, som enligt åklagaren är 19 år gammal, kommer enligt hans advokat Camilla Wester bestrida utredningen om hans ålder.

– Han är 16 år gammal, säger hon och menar att åldersutredningar är mycket svåra att göra.

Tvingad till brott

Oavsett vilken ålder han verkligen har, så medger hennes klient att han kom till Bergsjön med sin kamrat, men nekar till brott. Han uppger att han känt sig tvingad att hjälpa den person som är huvudmisstänkt för mordet.

– Han hänvisar till nöd, han har inte haft något annat val, säger Camilla Wester.

Båda de mordmisstänkta unga männen kommer från Marocko och kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Deras åldrar och identiteter har utretts flera gånger och är ännu inte till hundra procent klarlagda.

Den stöldåtalade unga mannen som anges som 19 år gammal berättar i en personutredning att han levt på gatan i flera europeiska länder sedan han var nio år gammal. En liknande bakgrund har även den huvudmisstänkte, fortsatt häktade ynglingen som anges som 16 år gammal.

Begärd häktad

– Det är ett bekymmer för myndigheterna över huvudtaget. Många gånger är det väl så illa att de här killarna inte själva vet exakt hur gamla de är, säger vice chefsåklagare Peter Broberg.

Under onsdagen begärde han den eventuellt 19-årige unge mannen häktad för grovt skyddande av brottsling. Häktningsförhandlingen i den delen hålls under dagen.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER