Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polischef måste vakta entrén – under kaoset

Margareta Ivarsson, chef för stöd och service hos polisen, står vakt i entrén vid passhanteringen i Stenungsund. Foto: Mikael Berglund/Nyheter STO

Människor tvingas köa i timmar – och polischefen, som själv måste hålla vakt i entrén, använder ordet "kalabalik" för att beskriva situationen.

Det råder passkaos i Västsverige.

En av de drabbade är Bo Rothstein, professor i statsvetenskap som nu anmäler polisen till JO.

– Det ingår i mina medborgerliga rättigheter att få ett pass, säger han.

Många västsvenskar som ska ut och resa har fått stora och akuta problem – för det råder passkaos i flera städer.

I Göteborg går det sedan en vecka tillbaka inte längre att lösa ett nytt pass om man inte bokat tid och Erik Nord, polischef i Storgöteborg, har gått ut och bett om ursäkt för den långa väntetiden.

https://twitter.com/AENO98/status/984695434382802944

Längre norrut, i Stenungsund, har man fortfarande drop-in-tider. Men situationen är ohållbar, menar kommissarien Margareta Ivarsson.

Under måndagen håller hon vakt i dörren utanför polisstationen när köerna ringlar sig långa.

 

LÄS MER: Polischefens utspel om passköerna: "Helt oacceptabelt"

 

– Det är kalabalik, fast alla är väldigt vänliga. Sedan man slutade med drop-in-tider i Göteborg smällde det till här. Två timmars väntetid är ingenting. Här är enormt mycket köer, säger Margareta Ivarsson, som är chef för stödservice hos polisen i Stenungsund.

”Jämställer det med köerna i Ullared”

Hon fortsätter:

– Vi jämställer det med köerna i Ullared, men då har vi ingen rea och inte heller någon sportbar. Man får bara vara 30 personer i lokalen och om inte jag hade stått här i dag hade det inte gått. Tidigare var en annan patrull här, men de fick rycka ut på larm. Personalen orkar inte, för det är för stor press på dem.

Ameer Omar, 30, stod i kö till passcentralen i Stenungsund på måndagen. Foto: Mikael Berglund/Nyheter STO

En av de som köar i Stenungsund under måndagen är Ameer Omar, 30. Det är hans dotter som behöver ett nytt pass och de räknar med att få stå länge i kö.

– Vi ska åka till Tyskland. Vi var i Göteborg och de sa åt oss att åka till Alingsås eller Stenungsund, men vi visste inte om att det skulle vara sådana här köer, säger Ameer Omar.

– Det är svårt. Jag vet inte om vi hinner fixa ett pass i dag.

Polisen i Alingsås stänger lokalen – för stort tryck

Men också i Alingsås är läget ansträngt. På sin Facebooksida skriver polisen i Alingsås, Lerum, Herrljunga och Vårgårda:

”Just nu är det väldigt högt tryck på passansökan i Receptionen i Alingsås. 

På grund av det höga antalet besökare i vänthallen tvingas vi att under dagen o kvällen att periodvis stänga för nya besökare. Lokalen måste begränsas för allas säkerhet.”

https://www.facebook.com/1399486643632063/photos/a.1456688644578529.1073741829.1399486643632063/2073863302861057/?type=3&theater

I receptionen på polisstationen i Stenungsund är det två ur personalen som tar hand om passansökningarna.

– Jag ser ingen lösning förrän det är tidsbokning överallt, säger polischefen Margareta Ivarsson.

Hittade ingen ledig tid – JO-anmäler polisen

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har anmält polisen till justitieombudsmannen (JO), på grund av de långa passköerna.

I anmälan står att han tycker att de bryter mot Förvaltningslagens paragraf sju.

Förvaltningslagen 7 §

”Varje ärende där någon enskild är part skall handläggas så enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att säkerheten eftersätts. Vid handläggningen skall myndigheten beakta möjligheten att själv inhämta upplysningar och yttranden från andra myndigheter, om sådana behövs. Myndigheten skall sträva efter att uttrycka sig lättbegripligt. Även på andra sätt skall myndigheten underlätta för den enskilde att ha med den att göra.”

– Jag behöver ett nytt pass för en tjänsteresa till USA i augusti. Jag tänkte vara ute i god tid, men det har visat sig omöjligt. Det finns inte en enda ledig tid inom de närmsta 60 dagarna, säger Bo Rothstein.

Bo Rothstein, statsvetare vid Göteborgs universitet, har JO-anmält polisen. Foto: TOMMY SVENSSON / DN / SCANPIX

Han fortsätter:

– Det ingår i mina medborgerliga rättigheter att få ett pass. Men jag kan ändå inte få ett nytt pass och en ny tid, säger han.

Vad hoppas du ska hända genom din anmälan?

– Jag hoppas naturligtvis de ska sluta trakassera medborgare på det här sättet. Detta är något nytt de har hittat på. Förra gången åkte jag bara ned, då tog det 20 minuter. En JO-anmälan gör man inte ofta, detta är första gången jag gör det, men eftersom jag inte kan boka en tid eller få tag i den ansvarige hade jag inget annat val till slut, säger Bo Rothstein.

Erik Nords svar

Erik Nord har inte tagit del av JO-anmälan, men säger:

– Jag har inte mandat att anställa folk på det viset, annars hade jag nog gjort det. Detta är en resursfråga som vi måste tag i. Jag förstår precis bekymret för den som riskerar att få ställa in sin resa. Det är helt oacceptabelt.

Han fortsätter:

– Vi har nog inte brutit mot någon sjunde paragraf i förvaltningslagen, men man kan fråga sig hur väl vi lever upp till den trettonde artikeln i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter om det blir så krångligt att få ett pass. Det finns något att fundera över.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!