Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Tre män till stoppades i Turkiet

På Frölunda torg förstördes ett stort antal bilar i bränderna.Foto: ADAM IHSE/TT
Åklagare Mats Ihlbom leder utredningen.Foto: HENRIK JANSSON
Tre unga män är anhållna misstänkta för inblandning i måndagskvällens bilbränder i Frölunda i Göteborg.Foto: PRIVAT / PRIVAT

Den 18-årige mannen som misstänks för bilbränderna i Göteborg flydde landet och greps i Turkiet.

Samtidigt stoppades ytterligare tre personer.

– De är också stoppade av turkisk polis, säger Christian Nylén, biträdande lokalpolisområdeschef i Göteborg syd.

Tre unga män är anhållna misstänkta för inblandning i måndagskvällens bilbränder i Frölunda i Göteborg: en 18-åring, en 19-åring och en 20-åring.

Den förstnämnde greps på tisdagskvällen av turkisk polis, vid den turkiska gränsen.

 

LÄS MER: Maskerade mannen i video: Hämnd mot polisen

 

– Vi fick reda på att han var på väg dit genom förhör med vittnen och släktingar. Sedan fick vi hjälp av gränspolis som konstaterade att han var på väg till Turkiet. Det utfärdades ett så kallat ”no entry”, så han blev efterlyst under flygresan, har Dan Windt, lokalpolisområdeschef i Göteborg syd, förklarat.

Lokalpolisområdeschefen Dan Windt tillsammans med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Frölunda efter bilbränderna.Foto: ADAM IHSE/TT

Misstänkte mannens sällskap

Men – mannen var inte ensam på sin flykt.

Han befann sig med flera andra personer, uppger nu svenska polisen.

 

LÄS MER: Misstaget som kan avslöja bilbrännarna

 

Och deras turkiska kolleger intresserade sig också för dem.

– Han har rest ner med tre andra personer. De är också stoppade av turkisk polis. Varför de tre andra stoppades har inte vi en aning om. Vi har inte visat något intresse för dem, säger Christian Nylén, biträdande lokalpolisområdeschef i Göteborg syd.

Patrik Nilsson är presschef på UD.

– Vi kan bekräfta att det är en svensk man i 20-årsåldern som har frihetsberövats. Det är utifrån en internationell efterlysning från Sverige, säger han.

Ytterligare tre personer som reste tillsammans med den misstänkte har nekats inresa i Turkiet men är inte frihetsberövade, enligt Patrik Nilsson.

Inga nya identifierade

Också åklagaren Mats Ihlbom poängterar att bland de som stoppades i Turkiet är det bara en man – 18-åringen – som är misstänkt i den massiva utredning som nu pågår för att ta reda på vilka det var som satte bilarna i brand i Frölunda.

Under måndagskvällen brann närmare 100 bilar på olika platser i Västsverige.Foto: LÄSARBILD

Under onsdagseftermiddagen väntas åklagaren fatta beslut om han ska begära de tre som nu sitter frihetsberövade häktade eller om de ska släppas.

– Vi har inga nya identifierade misstänkta personer. Men vi arbetar aktivt för att identifiera fler personer som var med vid gärningarna. För det ser man ju på filmerna att det var fler än tre, när det gäller Frölunda, säger Christian Nylén vid polisen.

18-åringen hade på onsdagsmorgonen ännu inte förts tillbaka till Sverige.