Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen trappar upp jakten – på gängen

Tidigare i år inträffade en händelse på Hisingen som kopplas samman med Göteborgs gängkriminella värld – när män som besköts i en bil tog upp jakten vid Backaplan.
Foto: HENRIK JANSSON
Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen gör just nu en extra stor satsning mot gängvåldet i Göteborg.

Arbetet i kampen mot de kriminella nätverken har trappats upp.

– Vi är väldigt tätt inpå dem, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg och kommenderingschef för den särskilda insats som pågår.

Enligt Göteborgs-Posten sitter bland annat tio unga män inlåsta, misstänka för grova vapenbrott.

Just nu sätter polisen i Göteborg in extra resurser för att få stopp gängkriget.

– Vi jobbar hela tiden med konflikter mellan lokala kriminella nätverk i Göteborg. Så har det varit i flera år. Stora arbeten läggs ner för att utreda brott som inträffat men också på att motverka nätverken. Vi är väldigt tätt inpå dem, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

Han bekräftar att arbetet nu har trappats upp till så kallad särskild händelse.

Tio män sitter inlåsta

– I vissa lägen behöver vi kliva upp ytterligare en nivå. Antingen gör vi en mer kortvarig insats eller så gör i en längre insats. Då har vi ett verktyg som heter särskild händelse vilket innebär att vi gör över i en särskild organisation. Det kan vara för att samla ihop resurser från olika enheter, eller att vi vill ha en tydligare ledning i just den insatsen. När flera verksamhetsområden jobbar ihop kan det annars bli rörigt vem det är som leder, säger Erik Nord som är kommenderingschef för den särskilda händelse som pågår.

GP rapporterar att tio unga män nu sitter inlåsta i Göteborg misstänkta för grova vapenbrott. De greps nyligen. Männen tillhör samma gruppering i den gängkonflikt som rasar i Västra Frölunda, skriver tidningen.

En man väntar på sin dom, fyra män har åtalats och under torsdagen greps fem män i Högsbo.

Erik Nord är kommenderingschef för den särskilda händelse som pågår i kampen mot Göteborgs kriminella nätverk.
Foto: HENRIK JANSSON

Erik Nord vill inte säga något om insatsens omfattning, inriktning eller vilka nätverk som polisen riktar sig mot.

– I det här läget kan det medföra nackledar för insatsens framgång om vi avslöjar för mycket, konstaterar Erik Nord som inte heller vill kommentera när insatsen startade eller hur länge den kommer att pågå.

Varför gör ni den här prioriteringen just nu?

– Det är en ständig prioritering av de här konfikterna, eftersom de ibland leder till dödliga skjutningar. Konflikter mellan lokala kriminella nätverk är en av de största och svåraste arbetsuppgifterna som hela den svenska polisen har.

Hur ser du på möjligheten att få stopp på våldet?

– Kan vi klara upp brott och låsa in dem som vi upplever vara centrala individer i de här konflikterna så kommer det att lugna ner sig. Sedan om det är för narkotikabrott, grovt vapenbrott eller en skjutning, det är inte betydelsefullt i sammanhanget för att få det här att upphöra. Det viktiga är att få bort individerna som driver konflikterna. Det gör vi genom att få dem straffade för brott och inlåsta.

Enligt GP har insatsen just gällt de två grupperingarna i Västra Frölunda. GP skriver att polisen bland annat använt helikopter och att Nationella insatsstyrkan varit på plats i området.