Polisen tar krafttag mot svartaxiförarna

Nu får svarttaxiförarna i Göteborg problem.

Polisen har bestämt sig för att störa verksamheten och började tidigt på torsdagen.

- Verksamheten drar med sig så mycket annat än bara förlorade skatteintäkter, säger presstalesmannen Thomas Fuxborg till gt.se.

Svarttaxisysselsättningen i Göteborg är svår att kartlägga men omfattande. Av olika anledningar har polisen bestämt sig för att försöka störa och kontrollera verksamheten. - Den drar med sig så mycket annat än bara förlorade skatteintäkter och att folk inte kör i yrkesmässig trafik. Det är en hel del droger och andra typer av brott, som våldtäkter och personrån, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid Göteborgspolisen, till gt.se. - Dessutom skapar det problem för de seriösa taxiåkarna - och stämningen på stan kan bli hätsk.

Skrev ut böter

 Under torsdagsmorgonen skrev polisen ut elva ordningsböter och nio parkeringsböter à 400 kronor styck. - Att inte ha på sig bältet kostar 1500 kronor, att köra där fordonstrafik är förbjuden 1000 kronor. Det gör det mindre attraktivt att köra svarttaxi, konstaterar Fuxborg. Insatsen avslutades vid femtiden på morgonen. - Vi kommer att göra riktade insatser vid ett flertal tillfällen. Verksamheten ska störas, det är vårt mål.