Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen stoppar NMR:s kampanj: ”Blivit våldsamt”

NMR i Almedalen tidigare i somras. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisen har godkänt andra aktiviteter från NMR – som dock överklagats från kommunens sida. Foto: TT

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen får inte tillstånd att dela ut flygblad och valsedlar i Kungälv fram till valet.

Det har polisen i Region Väst beslutat, skriver Sveriges Radio P4. 

– Vi får telefonsamtal att folk känner olust, känner sig obekväma och vi måste lyssna på deras oro, säger Haleh Lindqvist, kommundirektör i Kungälv, till P4.

Samtidigt har polisen godkänt andra aktiviteter – som kommunen sedan överklagat.

Nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen ställer upp i kommunalval i tre kommuner i landet under valrörelsen. 

NMR ska på den senaste tiden ha ökat sin aktivitet i bland annat Kungälv, något som har väckt starka känslor i staden enligt P4.

Ett flertal ansökningar om aktiviteter ska ha inkommit under den senaste tiden: valstugor, två torgmöten samt den senaste, som polisen nu har stoppat: flygbladsutdelning. 

I samtliga fall har Kungälvs kommun gett avslag:

– Vi får telefonsamtal att folk känner olust, känner sig obekväma och vi måste lyssna på deras oro, säger Haleh Lindqvist, kommundirektör i Kungälv, till P4.

”Svårt att upprätthålla ordning och säkerhet”

Det senaste förslaget som stoppades är alltså flygbladsutdelningen. NMR ansökte om vad som kallas allmän sammankomst, vilket bland annat innefattar att dela ut flygblad och valsedlar på allmän plats. Detta skulle pågå i varje dag fram till valet, det vill säga en dryg månad – men polisen sa nej.

– Det blir svårt för oss att under så lång tid varje dag upprätthålla ordning och säkerhet. Att NMR tidigare visat att det blivit våldsamt, att det har varit störningar, väger in, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Kungälv, till P4.

Polisen har godkänt vissa aktiviteter

NMR har dock fått vissa ansökningar godkända. Bland annat har polisen sagt ja till två enskilda torgmöten i Kungälv – något som kommunen dock har överklagat. Avgörandet sker i Förvaltningsrätten nästa vecka. Även det ovan nämnda ärendet med flygbladsutdelningen kan hamna där – något som välkomnas från polisens sida:

– Problemet är att man tolkar ordning och säkerhetsbegreppet olika. Vilken risk och nivå ska den befarade oredan vara på för att man ska säga nej? Det finns inget svar på den frågan och därför tycker jag att det är bra att det här prövas i domstol, säger lokalpolisområdeschefen Teodor Smedius till P4.

Polisen har tidigare fått kritik för att ha godkänt demonstrationer på bland annat Almedalsveckan i Visby och Bokmässan i Göteborg – men har hänvisat sina beslut till yttrandefriheten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!