Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen stoppade bilist
– fick oväntad fråga

Här är inlägget som får tusentals att skratta.
Polisen skulle göra en nykterhetskoll.
Foto: Lasse Svensson

Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig.

Det fick polisen i Sjuhärad lära sig.

Nu får deras Facebookinlägg om händelsen tusentals personer att skratta.

Polisens närvaro på sociala medier har det senaste året blivit något av ett fenomen. Facebookanvändarna älskar när poliser bjuder på sig själva och inläggen de skriver delas och kommenteras ofta av tusentals.

På söndagen var det Sjuhäradspolisens tur att hyllas när signaturen "ingripandepolis Per" skrev om en dråplig incident som inträffade under natten.

Inlägget på Facebook inleds med att polisen vinkar in en bilist för en rutinkontroll:

"Klockan var nu 05.30 och efter en hektisk natt skulle vi kontrollera nykterheten i trafiken. Jag vinkade in personbilen till vår kontrollplats. Vi sa lite vänlighetsfraser till varann innan jag bad honom göra ett utandningsprov", skriver polisen Per i inlägget.

Blev blåst själv

Vidare i inlägget förklarar polisen att saker och ting efter det blev något förvirrade. Minst sagt...

"Mannen ifrågasatte direkt att HAN skulle göra det. Jag svarade vänligt att om dom ville fortsätta resan, var han allt tvungen att blåsa. Mannen såg uppriktigt förvånad ut, men log och skulle precis blåsa när kompisen bredvid sa att han kunde blåsa i stället", skriver polisen, som då gnuggade sig i ögonen.

Först då ramlade den berömda polletten ner.

"Jag gnuggade mina ögon och konstaterade att ratten satt på "fel" sida i bilen. Skrattet från mig och personerna i den högerstyrda bilen, hördes nog långt ut i Sjuhäradsskogarna".

Presstalesmannens skröna

Den morgontrötte polisen avslutar med att konstatera att man inte alltid kan vara på topp.

Presstalesmannen Stefan Gustafsson känner till att många uppskattar när poliserna bjuder på sig själva på sociala medier.

Han har faktiskt själv en liten kul historia att bjuda på...

– Jag har aldrig varit med om något liknande själv, men det fanns en skröna på polishögskolan för 30 år sedan. Det var innan jag själv blev polis och då fanns det en lärare som berättade för oss att det förr i tiden inte var så noga med körkortsfotona. De behövde inte alltid föreställa personen de tillhörde, säger Stefan Gustafsson.

– Då fanns det en polis som en gång stoppade en bilist och bad om att få se på körkortet. Föraren lämnade fram det, och till polisens förvåning föreställde det ett träd. "Men, det här är ju inte du. Det är ett träd?", sa polisen. Svaret han fick var:

– Ja. Men kolla på grenen. Där sitter jag ju...

Polishumor i sin renaste form!


Men mellan raderna döljer sig faktiskt ett allvarligt budskap. Här berättar polis-Per själv om inlägget.

INLÄGGET I SIN HELHET

POLISENS INLÄGG I SIN HELHET:

Morgontrött polis blir ifrågasatt av trafikant.

Tyvärr är det inte helt ovanligt att vi fångar in förare som ännu inte sovit bort gårdagens alkoholintag.

Klockan var nu 05.30 och efter en hektisk natt skulle vi kontrollera nykterheten i trafiken. Jag vinkade in personbilen till vår kontrollplats. Vi sa lite vänlighetsfraser till varann innan jag bad honom göra ett utandningsprov. Mannen ifrågasatte direkt att HAN skulle göra det. Jag svarade vänligt att om dom ville fortsätta resan, var han allt tvungen att blåsa.

Mannen såg uppriktigt förvånad ut, men log och skulle precis blåsa när kompisen bredvid sa att han kan blåsa i stället. Jag gnuggade mina ögon och konstaterade att ratten satt på "fel" sida i bilen. Skrattet från mig och personerna i den högerstyrda bilen, hördes nog långt ut i Sjuhäradsskogarna.

Det är svårt att vara på topp alltid. Fortsätt kämpa alla skiftarbetare!

/Ingripandepolis Per