Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Polisen stal verktyg för tusentals kronor”

Rikard anklagar polisen i Göteborg för stöld av verktyg för uppåt 6 000 kronor.
”BLEV BESTULEN”. Göteborgspolisen utreds för interna stölder. Rikard är en av de som uppger sig ha blivit drabbad och har förhörts av polisens internutredare.Foto: HENRIK JANSSON
”Jag tycker att man helt tappar förtroendet för polisen efter sånt här”, säger Rikard.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Han anklagar polisen i Göteborg för stöld av verktyg värda uppåt 6 600 kronor.

Nu är Rikard en av de som förhörts i den pågående internutredningen mot Göteborgspolisen.

Men när han först polisanmälde skrotades ärendet med vändande post.

– Jag tycker att man helt tappar förtroendet för polisen efter sånt här.

GT har under de senaste dagarna avslöjat misstänkta stölder och brister i beslagshanteringen inom Göteborgspolisen.

Interna meddelanden, där poliser beskriver sina fynd ur en beslagslåda, har avfärdats som ”skämt” men lett till en förundersökning om misstänkt stöld.

Flera poliser, i många fall på ledande befattningar, har berättat för GT hur de misstänkta stölderna går till. 

Registreras inte

Personer som anses kriminella ertappas ute på fältet med föremål som betraktas som misstänkta brottsverktyg. 

Verktygen tas från personerna, men registreras inte alltid. 

– Det är detta jag tycker är mest anmärkningsvärt och den egentliga stölden. Man tar saker utan att skriva en rad om det och därmed försvinner grejerna för alltid, säger en polis.

Föremålen slängs ibland i stället i ”skubblådan”, nere i polisens källare. Där har sedan, enligt misstankarna, poliser gått och tagit med sig verktyg hem. Och när ägarna till verktygen i några fall senare begärt att få dessa tillbaka, då har de varit spårlöst försvunna.

– Det här har ansetts riskfritt eftersom grejerna inte är registrerade och eftersom ägarna har kriminell historik och bristande trovärdighet, säger en polis.

GT har avslöjat en film och interna meddelanden där poliser berättar om sina fynd i en beslagslåda i polishusets källare.Foto: Privat

En som menar att han drabbats på detta sätt är Rikard, en göteborgare med missbrukshistorik och kriminellt förflutet. 

Tidigare har han dömts för bland annat grovt narkotikabrott och grov stöld men säger att han nu arbetar hårt för att ordna upp sitt liv.

– Jag har haft ett struligt liv sedan barndomen men har ordnat upp mitt liv, tagit körkort och lagt av med droger. Jag står för att jag har tidigare domar, men inget av det motiverar det jag blev utsatt för i det här fallet.

Förhörd av internutredare

Tidigare denna vecka, efter GT:s publicering av misstänkta interna stölder på citypolisens högkvarter i Göteborg, blev han förhörd av en internutredare på särskilda utredningar i Malmö som en del av den pågående förundersökningen mot Göteborgspolisen.

Händelsen inträffade på Nobelplatsen i stadsdelen Lunden i Göteborg den 8 oktober klockan fyra på morgonen. 

Rikard berättar att han satt i bilen med flickvännen, sedan de köpt nattmat, när han blev stoppad av en polispatrull.

STÖLDANKLAGELSER. Rikard uppger att han blev bestulen på en vinkelslip och en dyr kabelsax. Här intervjuad av GT:s Claes Petersson.Foto: HENRIK JANSSON

– De kom fram och sa att det var en rutinkontroll. Det var två poliser men bara en som var aktiv. Trots att det inte fanns något beslut om husrannsakan började han rota i min bil. 

I bilen hade Rikard flera verktyg, bland annat en vinkelslip av märket Makita som han uppger sig ha köpt för 2 800 kronor, samt en avancerad kabelsax som han uppger var värd 3 800 kronor.

– Dessa tog han bara. När jag krävde kvittens sa han bara att han ”noterar att du gör anspråk på det men du får det inte tillbaka”. Jag sa till honom att jag jobbar med skrot och han svarade ”det säger alla”. Jag försökte säga att han inte hade rätt att ta mina verktyg men han struntade i det. 

Efter ett beslag av denna typ, som polisen har rätt att göra om de misstänker att verktygen kan användas vid brott, ska ägaren få hem ett beslut som kan överklagas.

Begärde tillbaka verktygen

Det fick inte Rikard. 

Och eftersom han inte heller var misstänkt för något brott i anslutning till det påstådda beslaget ringde han några dagar senare in till polisen för att begära tillbaka sina verktyg.

– Jag ringer in till beslaget några dagar senare. Och då finns ingenting. De hade inga noteringar om detta alls. Jag lever knapert och har inte råd att köpa massa dyra verktyg bara för att polisen tar dem. 

– Då bestämde jag mig för att göra en polisanmälan om stöld. Jag menar att den här polismannen har stulit mina verktyg för flera tusen kronor

Beslutet blev dock:

”Förundersökning inleds inte. Anmälan går inte att utreda”.

”Det finns inga noteringar eller beslagsprotokoll hos Polisen gällande den anmälda händelsen”. 

Advokat Adam Röning.Foto: Gaestadius advokater

Rikards advokat Adam Röning säger att det kom ett omedelbart beslut, helt utan åtgärder, om att lägga ned ärendet.

– Trots att det enligt min klient fanns uppgifter att kontrollera med vittne på platsen och även numret på radiobilen, tidpunkt och plats. Och att man då inte alls tittade vidare på det, så ska det inte gå till.

– De säger att det inte finns nåt beslagsprotokoll och därför inleder man inte förundersökning. Men det var ju det som var problemet. Det var ju därför han gjorde anmälan om tjänstefel alternativt stöld. 

Senare, i samband med GT:s avslöjanden om misstänkta stölder, begärde Rikard med hjälp av sin advokat en ny prövning av ärendet.

Internutredare utreder

Det ledde fram till att han i onsdags blev förhörd av en internutredare på avdelningen för särskilda utredningar i Malmö som nu kartlägger misstankarna mot Göteborgspolisen.

Stina Karlgrund, chef på avdelningen för särskilda utredningar, bekräftar att förhöret skett men vill inte kommentera närmare. 

– Det är en pågående förundersökning i Malmö vad gäller stölderna men jag kan inte gå in i detaljer kring det.

GT har också granskat ytterligare ett fall där en man i Göteborg sagt sig ha blivit av med dyrare verktyg som enligt honom beslagtagits av polisen.

”SKUBBLÅDAN”. Från lådor i polishusets källare ska flera interna stölder ha skett. Detta är bilder på de aktuella lådorna inifrån polishuset.Foto: Privat

Förundersökningsledaren på citypolisen, Klas Olsson, har efter GT:s frågor letat i flera dagar efter verktygen men inte kunnat hitta dessa.

Någon egen anmälan från polisen har dock inte upprättats, eftersom man ansett att verktygen kan ha försvunnit på andra sätt och det ”måste finnas anledning att anta att brott har förövats”.

Klas Olsson är dock öppen med att det generellt kan finnas brister i beslagshanteringen.

– Jag kan tänka mig att trötta storstadspoliser som hittar ett halvt gram hasch, då slänger man kanske det. Det vore bara löjligt att säga att det inte skulle ha inträffat. Men jag tror att när det finns en människa och ett värde på föremålen, då hoppas jag verkligen att man hanterar det korrekt. 

Rikard, som anmält Göteborgspolisen för stöld, har inte den förhoppningen och säger att han helt tappat förtroendet för polisen efter händelsen.

Hans advokat Adam Röning säger:

– Min förhoppning är att man nu genomför en objektiv utredning kring vad som hänt. Den rätten ska alla ha. 

Film: Se när polischefen rotar i godslådan

Skrev i intern chatt om händelsen: ”Kommer aldrig sluta”.