Polisen sprängde misstänkt tiggarliga

En handfull personer ska ha förts till Sverige och utnyttjats för att sitta och tigga.
Foto: Per Wissing
Personerna ska ha fått en plats att bo på, men pengarna som de fått ihop under dagen har de inte fått behålla.
Foto: Per Wissing

Polisen kan ha sprängt en östeuropeisk liga som bedrivit människohandel i Göteborgsområdet.

Två kvinnor och en man anhölls under tisdagen misstänkta för att ha organiserat tiggeri – ytterligare en man är nu misstänkt för inblandning i härvan.

Några av människohandelns offer har funktionsnedsättningar.

– Personer ska ha förts hit och utnyttjas för att tigga, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren.

Efter en längre tids spaningsarbete så har polisen kunnat slå till mot vad som misstänks vara en östeuropeisk liga som bedrivit människohandel i Göteborgsområdet. Två kvinnor och en man har anhållits i ärendet, skäligen misstänkta för människohandel respektive medhjälp till människohandel. Ytterligare en man är nu misstänkt för inblandning i ärendet, han sitter just nu frihetsberövad i ett annat ärende.

"Tvingats redovisa sina inkomster"

"De misstänkta har transporterat ut ett flertal personer till olika platser i Göteborgsområdet för att tigga. Därefter har de som tiggt tvingats redovisa sina inkomster för de misstänkta. Inkomsterna har också tagits omhand av de misstänkta. Detta har pågått under ett par månader", meddelar polisens presstalesperson Jenny Widén.

Det ska finnas familjeband mellan de fyra misstänkta personerna.

"Utnyttjats för att tigga"

Organiserandet av tiggeriet ska ha pågått sedan i somras – och några av offren ska ha funktionsnedsättningar.

– De handlar om en handfull utsatta personer som ska ha förts hit och utnyttjats för att tigga, säger åklagare Thomas Ahlstrand.

Både offren och de misstänkta är bulgariska medborgare. Enligt åklagaren så ska personerna som förts till Sverige ha försetts med en plats att bo på, men pengarna som de samlat ihop genom tiggeri har de inte fått behålla.


Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.