Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen slår till mot tiggarnas läger

Här i Kallebäck har EU-migrantera slagit läger. Kommunen vill få bort dem. I morgon ska polis slå till mot lägret. Foto: Anna Svanberg
Metoden kritiseras av nyblivna EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi).
– Det är skamligt att man förflyttar folk på det sättet, säger hon till GT.
Foto: Robin Aron
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor?

Bertil Engman, 70, Pensionär, Vasastaden

1. - Jag tycker att utvecklingen är tragisk för alla inblandade, de som kommer hit och vi som inte är vana att hantera det.
2. - Vi måste arbeta mer inom EU och få hemländerna att agera och hantera sin egen befolkning.

Foto: Anna Svanberg
Berit Abrahamsson, 68, pensionär, Sundsvall

1. - Sverige tillhör Europa. Jag tycker vi ska hjälpa dem så de får tak över huvudet.
2. - Sverige ska sätta större press på EU i stället för att bussa hem dem. Och det är inget fel att ge dem några slantar.

Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor?
Anna Drazic, 24, tandhygienist, Kallebäck

1. - Jag tycker att dem borde få hjälp. Det finns bättre sätt att hjälpa dem på. Just nu görs ingenting.


2. - Jag tycker att de som arbetar 12 timmar om dagen kanske kunde ge 4 av de timmarna till en hemlös.

Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor?
Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor?

Simon Lindqvist, 26, säljare, Majorna
1. - De borde sysselsättas i stället för att behöva tigga. Det hade varit mycket bättre.

2. - Vi måste ta hand om dem som kommer hit och försöka hjälpa dem ur sin situation i stället för att stöta ut dem.

Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor?

Nebil Gadaffi, 30, sjukskriven, Angered

1. - Det är synd att de måste svälja sin stolthet och tigga. Många är kapabla att jobba. Varför kan vi inte erbjuda dem jobb?


2. - Sverige är ett stort land, vi har möjlighet att ta emot människor. Det behövs byggas fler bostäder.

Foto: Anna Svanberg
1 / 8

I morgon slår polisen och Kronofogden till mot tiggarlägret i Kallebäck.

Mölndals stad vill bussa hem de fattiga EU-migranterna till Bulgarien. Samma sak gjordes när ett läger i Borås upplöstes i december – men de tiggarna har återvänt.

Metoden får nu hård kritik från bland annat nya EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi).

– Det är skamligt att man förflyttar folk på det sättet. Vart ska de ta vägen nu då? Man vräker dem igen, och igen, och igen. Det är ingen bra lösning, säger hon.

Den fortsatta striden handlar om vems ansvaret är - och ifall skattebetalarnas pengar ska användas till att hjälpa tiggarna.

Fria rörligheten inom EU

Alla EU-medborgare har rätt att röra sig fritt inom EU. Alla EU-medborgare har rätt att uppehålla sig i ett annat EU-land i tre månader förutsatt att de inte bryter mot lagen. Efter tre månader kan landet kräva att de som har annat medborgarskap registrerar sig och visar att de kan försörja sig ekonomiskt.

Tiggeri är i sig inget brott i Sverige och utgör därmed inte grund för utvisning.

EU-medborgare med europeiskt sjukförsäkringskort har rätt till fri sjukvård i Sverige till svensk patientavgift. Man kan aldrig vägras vård, men kan behöva betala på plats och sedan söka ersättning efter hemkomsten. Saknas kort har man ändå rätt till akutvård. Många EU-migranter har inget kort.

Källa: EU-upplysningen

Bråket kring tiggarlägret i Kallebäck

Göteborgs stad polisanmälde tidigare i juni de EU-migranter som slagit läger i Kallebäck. Kommunen anser att lägret är en sanitär olägenhet och att det blockerar pendelparkeringen.

Socialtjänsten i Mölndal och fältassistenter från Göteborg har vid flera tillfällen besökt lägret och informerat de boende om vilka möjligheter de har. Polisen har även hjälpt till med identifiering.

Social- och resursnämnden i Göteborg beslutade i onsdags i förra veckan att ge räddningsmissonen en halv miljon kronor för att fram till årsskiftet förbättra boendesituationen för stadens EU-medborgare, bland annat genom att upplåta parkeringsplatser och erbjuda tillfälliga boenden.

"Det är en kortsiktig lösning som kan skapa långsiktiga problem", sa Hampus Magnusson (M), biträdande kommunalråd, till GT.

Mölndals stad tog under förra veckan initiativ till att erbjuda de drygt 100 boende i Kallebäck en gratis bussresa hem till Bulgarien.

Drygt 100 personer har bott vid pendelparkeringen i Kallebäck. Det rör sig om fattiga EU-migranter, merparten är romer från Bulgarien, som lever i tält, hyddor och bilar bland skräp och sopor. På torsdag klockan 08.00 kommer Kronofogden och polisen att köra bort tiggarna. Inför vräkningshotet har många redan lämnat.

– Är det så att de fortfarande är kvar kommer de att avhysas. Kan de inte ta med sig sakerna, bilar och tält och sådant, kommer det att magasineras, säger Niklas Svensson, biträdande enhetschef vid polisen i nordöstra Göteborg.

Erbjuds hemresa

I december tömdes ett liknande tältläger i centrala Borås. Kommunen erbjöd då de boende en gratis bussresa hem till Rumänien – 44 personer nappade på erbjudandet. Efter årsskiftet kom tiggarna tillbaka till Borås. Nu ger Mölndals stad EU-migranterna i Kallebäck samma möjlighet.

– Den lösningen kostar också pengar och oftast kommer de tillbaka efter en tid i alla fall. Det handlar om att överleva. Det är kortisktiga lösningar, man måste hitta något mer långsiktigt, säger Soraya Post (Fi), nyvald EU-parlamentariker.

Hon tycker att det är "skamligt" med både bussresor och vräkningar. Hon tycker att en bättre lösning vore att hänvisa tiggarna till något härbärge eller camping.

– Det är inte värdigt men det är värdigare än att förflytta människor som lever i så stor nöd, säger Soraya Post.

Kluven till beslut

En del politiker anser att skattebetalarnas pengar inte ska gå till att ta hand om tiggarna som kommer hit.

– De har rätt att vara här men de har inte rätt att kräva hjälp från det svenska samhället. De har ju valt att åka hit helt frivilligt så varför ska vi ha något ansvar för det? Sen kan jag tycka synd om dem som naturligtvis har ett helvete hemma, men vi kan inte ha några särregler för en sorts EU-medborgare, säger Elving Andersson (C) ordförande i socialnämnden i Uddevalla, och betonar att samma sak gäller om en person från en annan del av Sverige hamnar i kommunen under tuffa förhållanden.

Lena Palmén (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor i Borås, är kluven till beslutet om bussresorna som kommunen togs i vintras. Men hon poängterar att kommunerna inte kan ta ansvaret för tiggarna.

– Det måste tas beslut någon annanstans, exempelvis att bygga upp härbärgen i Sverige med EU-pengar och samarbeten med frivilligorganisationer, säger hon.

Kravet: ta ansvar

Soraya Post däremot tycker att kommunerna måste ta ett socialt ansvar för tiggarna.

– Det här är ett EU-problem och vi politiker måste lyfta frågan, men kommunerna måste ändå ta det ansvar som man bör ta när det gäller människor, säger hon.

Gällande kostnaderna säger Soraya Post:

– Skattebetalares pengar går ju åt även när Kronofogden och polisen kopplas in och man gör tvångsförflyttningar. Den typen av kortsiktiga åtgärder kostar lika mycket om inte mer.

Ingrid Schiöler, hedersrom som sakkunnig i romska frågor, håller med.

– Det här är ekonomiskt väldigt utblottade människor som har tänkt sig att dra in lite pengar under sommaren. Det är en sorglig hantering att ge alternativet att åka hem, säger hon.

Ingen har i nuläget tackat ja till erbjudandet att bussas hem. Medan Göteborg bland annat även erbjuder natthärbärgen är buss den enda lösningen som Mölndal har för att hjälpa EU-migranterna.

– Vi utgår från Socialstyrelsens rekommendationer. Göteborg har erbjudit annat. Huruvida detta är bra eller dåligt kan jag inte avgöra. Sedan får EU lösa detta, säger Mio Saba Sjösten, socialchef i Mölndal.

Även Dario Espiga (S), kommunalråd i Göteborg, försvarar bussturerna.

– Vi erbjuder hemresor i Göteborg också. Det är inget anmärkningsvärt, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!