Här i Kallebäck har EU-migrantera slagit läger. Kommunen vill få bort dem. I morgon ska polis slå till mot lägret. Foto: Anna SvanbergHär i Kallebäck har EU-migrantera slagit läger. Kommunen vill få bort dem. I morgon ska polis slå till mot lägret. Foto: Anna Svanberg
Här i Kallebäck har EU-migrantera slagit läger. Kommunen vill få bort dem. I morgon ska polis slå till mot lägret. Foto: Anna Svanberg
Metoden kritiseras av nyblivna EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi). – Det är skamligt att man förflyttar folk på det sättet, säger hon till GT. Foto: Robin AronMetoden kritiseras av nyblivna EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi). – Det är skamligt att man förflyttar folk på det sättet, säger hon till GT. Foto: Robin Aron
Metoden kritiseras av nyblivna EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi).
– Det är skamligt att man förflyttar folk på det sättet, säger hon till GT. Foto: Robin Aron
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Bertil Engman, 70, Pensionär, Vasastaden 1. - Jag tycker att utvecklingen är tragisk för alla inblandade, de som kommer hit och vi som inte är vana att hantera det. 2. - Vi måste arbeta mer inom EU och få hemländerna att agera och hantera sin egen befolkning. Foto: Anna Svanberg1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Bertil Engman, 70, Pensionär, Vasastaden 1. - Jag tycker att utvecklingen är tragisk för alla inblandade, de som kommer hit och vi som inte är vana att hantera det. 2. - Vi måste arbeta mer inom EU och få hemländerna att agera och hantera sin egen befolkning. Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor?

Bertil Engman, 70, Pensionär, Vasastaden

1. - Jag tycker att utvecklingen är tragisk för alla inblandade, de som kommer hit och vi som inte är vana att hantera det.
2. - Vi måste arbeta mer inom EU och få hemländerna att agera och hantera sin egen befolkning.

 Foto: Anna Svanberg
Berit Abrahamsson, 68, pensionär, Sundsvall 1. - Sverige tillhör Europa. Jag tycker vi ska hjälpa dem så de får tak över huvudet. 2. - Sverige ska sätta större press på EU i stället för att bussa hem dem. Och det är inget fel att ge dem några slantar. Foto: Anna SvanbergBerit Abrahamsson, 68, pensionär, Sundsvall 1. - Sverige tillhör Europa. Jag tycker vi ska hjälpa dem så de får tak över huvudet. 2. - Sverige ska sätta större press på EU i stället för att bussa hem dem. Och det är inget fel att ge dem några slantar. Foto: Anna Svanberg
Berit Abrahamsson, 68, pensionär, Sundsvall

1. - Sverige tillhör Europa. Jag tycker vi ska hjälpa dem så de får tak över huvudet.
2. - Sverige ska sätta större press på EU i stället för att bussa hem dem. Och det är inget fel att ge dem några slantar.

 Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Anna Drazic, 24, tandhygienist, Kallebäck 1. - Jag tycker att dem borde få hjälp. Det finns bättre sätt att hjälpa dem på. Just nu görs ingenting. 2. - Jag tycker att de som arbetar 12 timmar om dagen kanske kunde ge 4 av de timmarna till en hemlös. Foto: Anna Svanberg1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Anna Drazic, 24, tandhygienist, Kallebäck 1. - Jag tycker att dem borde få hjälp. Det finns bättre sätt att hjälpa dem på. Just nu görs ingenting. 2. - Jag tycker att de som arbetar 12 timmar om dagen kanske kunde ge 4 av de timmarna till en hemlös. Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor?
Anna Drazic, 24, tandhygienist, Kallebäck

1. - Jag tycker att dem borde få hjälp. Det finns bättre sätt att hjälpa dem på. Just nu görs ingenting.


2. - Jag tycker att de som arbetar 12 timmar om dagen kanske kunde ge 4 av de timmarna till en hemlös.

 Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Foto: Anna Svanberg1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Simon Lindqvist, 26, säljare, Majorna 1. - De borde sysselsättas i stället för att behöva tigga. Det hade varit mycket bättre. 2. - Vi måste ta hand om dem som kommer hit och försöka hjälpa dem ur sin situation i stället för att stöta ut dem. Foto: Anna Svanberg1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Simon Lindqvist, 26, säljare, Majorna 1. - De borde sysselsättas i stället för att behöva tigga. Det hade varit mycket bättre. 2. - Vi måste ta hand om dem som kommer hit och försöka hjälpa dem ur sin situation i stället för att stöta ut dem. Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor?

Simon Lindqvist, 26, säljare, Majorna
1. - De borde sysselsättas i stället för att behöva tigga. Det hade varit mycket bättre.

2. - Vi måste ta hand om dem som kommer hit och försöka hjälpa dem ur sin situation i stället för att stöta ut dem.

 Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Nebil Gadaffi, 30, sjukskriven, Angered 1. - Det är synd att de måste svälja sin stolthet och tigga. Många är kapabla att jobba. Varför kan vi inte erbjuda dem jobb? 2. - Sverige är ett stort land, vi har möjlighet att ta emot människor. Det behövs byggas fler bostäder. Foto: Anna Svanberg1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa? 2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor? Nebil Gadaffi, 30, sjukskriven, Angered 1. - Det är synd att de måste svälja sin stolthet och tigga. Många är kapabla att jobba. Varför kan vi inte erbjuda dem jobb? 2. - Sverige är ett stort land, vi har möjlighet att ta emot människor. Det behövs byggas fler bostäder. Foto: Anna Svanberg
1. Vad tycker du om alla fattiga tiggare från Östeuropa?
2. Vad ska samhället göra för att hjälpa dessa människor?

Nebil Gadaffi, 30, sjukskriven, Angered

1. - Det är synd att de måste svälja sin stolthet och tigga. Många är kapabla att jobba. Varför kan vi inte erbjuda dem jobb?


2. - Sverige är ett stort land, vi har möjlighet att ta emot människor. Det behövs byggas fler bostäder.

 Foto: Anna Svanberg

Polisen slår till mot tiggarnas läger

Publicerad

I morgon slår polisen och Kronofogden till mot tiggarlägret i Kallebäck.

Mölndals stad vill bussa hem de fattiga EU-migranterna till Bulgarien. Samma sak gjordes när ett läger i Borås upplöstes i december – men de tiggarna har återvänt.

Metoden får nu hård kritik från bland annat nya EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi).

– Det är skamligt att man förflyttar folk på det sättet. Vart ska de ta vägen nu då? Man vräker dem igen, och igen, och igen. Det är ingen bra lösning, säger hon.

Den fortsatta striden handlar om vems ansvaret är - och ifall skattebetalarnas pengar ska användas till att hjälpa tiggarna.

Drygt 100 personer har bott vid pendelparkeringen i Kallebäck. Det rör sig om fattiga EU-migranter, merparten är romer från Bulgarien, som lever i tält, hyddor och bilar bland skräp och sopor. På torsdag klockan 08.00 kommer Kronofogden och polisen att köra bort tiggarna. Inför vräkningshotet har många redan lämnat.

– Är det så att de fortfarande är kvar kommer de att avhysas. Kan de inte ta med sig sakerna, bilar och tält och sådant, kommer det att magasineras, säger Niklas Svensson, biträdande enhetschef vid polisen i nordöstra Göteborg.

Erbjuds hemresa

I december tömdes ett liknande tältläger i centrala Borås. Kommunen erbjöd då de boende en gratis bussresa hem till Rumänien – 44 personer nappade på erbjudandet. Efter årsskiftet kom tiggarna tillbaka till Borås. Nu ger Mölndals stad EU-migranterna i Kallebäck samma möjlighet.

– Den lösningen kostar också pengar och oftast kommer de tillbaka efter en tid i alla fall. Det handlar om att överleva. Det är kortisktiga lösningar, man måste hitta något mer långsiktigt, säger Soraya Post (Fi), nyvald EU-parlamentariker.

Hon tycker att det är "skamligt" med både bussresor och vräkningar. Hon tycker att en bättre lösning vore att hänvisa tiggarna till något härbärge eller camping.

– Det är inte värdigt men det är värdigare än att förflytta människor som lever i så stor nöd, säger Soraya Post.

Kluven till beslut

En del politiker anser att skattebetalarnas pengar inte ska gå till att ta hand om tiggarna som kommer hit.

– De har rätt att vara här men de har inte rätt att kräva hjälp från det svenska samhället. De har ju valt att åka hit helt frivilligt så varför ska vi ha något ansvar för det? Sen kan jag tycka synd om dem som naturligtvis har ett helvete hemma, men vi kan inte ha några särregler för en sorts EU-medborgare, säger Elving Andersson (C) ordförande i socialnämnden i Uddevalla, och betonar att samma sak gäller om en person från en annan del av Sverige hamnar i kommunen under tuffa förhållanden.

Lena Palmén (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor i Borås, är kluven till beslutet om bussresorna som kommunen togs i vintras. Men hon poängterar att kommunerna inte kan ta ansvaret för tiggarna.

– Det måste tas beslut någon annanstans, exempelvis att bygga upp härbärgen i Sverige med EU-pengar och samarbeten med frivilligorganisationer, säger hon.

Kravet: ta ansvar

Soraya Post däremot tycker att kommunerna måste ta ett socialt ansvar för tiggarna.

– Det här är ett EU-problem och vi politiker måste lyfta frågan, men kommunerna måste ändå ta det ansvar som man bör ta när det gäller människor, säger hon.

Gällande kostnaderna säger Soraya Post:

– Skattebetalares pengar går ju åt även när Kronofogden och polisen kopplas in och man gör tvångsförflyttningar. Den typen av kortsiktiga åtgärder kostar lika mycket om inte mer.

Ingrid Schiöler, hedersrom som sakkunnig i romska frågor, håller med.

– Det här är ekonomiskt väldigt utblottade människor som har tänkt sig att dra in lite pengar under sommaren. Det är en sorglig hantering att ge alternativet att åka hem, säger hon.

Ingen har i nuläget tackat ja till erbjudandet att bussas hem. Medan Göteborg bland annat även erbjuder natthärbärgen är buss den enda lösningen som Mölndal har för att hjälpa EU-migranterna.

– Vi utgår från Socialstyrelsens rekommendationer. Göteborg har erbjudit annat. Huruvida detta är bra eller dåligt kan jag inte avgöra. Sedan får EU lösa detta, säger Mio Saba Sjösten, socialchef i Mölndal.

Även Dario Espiga (S), kommunalråd i Göteborg, försvarar bussturerna.

– Vi erbjuder hemresor i Göteborg också. Det är inget anmärkningsvärt, säger han.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica
Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER