Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen slår larm: Vi går på knäna

Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud, tycker det är frustrerande att behöva lägga ärenden på hög, och låta människor vänta på utredningar av brott som de råkat ut för.Foto: Privat
Många typer av brott hamnar i "vänteläge" i Dalsland. Genrebild.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polisen i Dalsland går på knäna. 

Just nu pågår flera stora utredningar av grova brott som gör att andra typer av brott prioriteras bort och hamnar i ”vänteläge”.

– Det är bekymmersamt och frustrerande. Det är inte rimligt att människor ska behöva vänta så länge på att få sina brott utredda, säger Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud.

Den senaste tiden har flera grova brott inträffat som utreds av polisen i Dalsland. Det handlar om ett misstänkt dråpförsök och ett misstänkt mordförsök i Åmål. Dessutom inträffade ett misstänkt mord i Mellerud för ett par dagar sedan.

Detta är brott som vanligtvis blir utredda av gruppen för grova brott i Fyrbodal, men där är polisen så hårt belastad att man inte hinner med alla utredningar.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinna död efter knivattack i hemmet 

 

Sysslar annars med vardagsbrott

– Därför får vår utredningsgrupp i Dalsland antingen vara behjälpliga eller själva utreda brotten. Vanligtvis sysslar vi mest med vardagsbrottslighet och mängdbrott, säger Monica Lindberg vid polisen i Dalsland.

Den ansträngda situationen hos avdelningen för grova brott, spiller alltså över på lokalpolisområdet och gör att det inte finns tid för utredningar av andra typer av brott. Dessutom är personalstyrkan mindre än vanligt eftersom det är semestertider. Även Ttela har rapporterat om polisens besvärliga läge.

”Bekymmersamt och frustrerande”

– Det är bekymmersamt och frustrerande. Det leder till att vi får lägga vardagsbrotten på hög. Det kan vara brott som stölder, misshandel, olaga hot, ofredanden och inbrott, säger Monica Lindberg.

Hon säger att hon ofta får förklara situationen för personer som ringer till polisen för att höra vad som händer med deras ärenden.

– Jag får säga att vi måste prioritera brott som är grövre och allvarligare, och det känns inte bra. För det enskilda brottsoffret är ju deras händelse den viktigaste, konstaterar Monica Lindberg.

Monica Lindberg.Foto: Privat

Polisen vädjar om förståelse

Polisen Dalsland går nu ut på sin Facebook-sida och informerar allmänheten. Polisen vädjar om förståelse ”för den situation som råder och att man ger sig till tåls och inväntar att polisen hör av sig avseende det ärende som anmälts”.

I inlägget konstateras att brott som anmälts kommer att hanteras på vanligt sätt ”om än med lite längre handläggningstid än normalt”. 

”Behöver fler poliser”

Personer som får brev från polisen om att ett ärende är avskrivet, ska betrakta det som att fallet hamnat i ”vänteläge”. Om ny information kommer fram i ärendet tas det upp på nytt.

– Vi behöver många fler poliser som utreder brott. Det är inte rimligt att medborgarna ska behöva vänta så länge på att vi ska utreda brott som de har råkat ut för, säger Monica Lindberg.