Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen slår larm: Oseriösa asfaltsläggarna är tillbaka

Så undviker du de oseriösa asfaltsläggarna.
Asfaltsläggarna ville göra om Johan Kjellsons uppfart.
Foto: PRIVAT

De engelsktalande asfaltsläggarna körde upp vid Johan Kjellsons villa och frågade om de fick laga hans uppfart.

– Jag har läst om dem innan, att de lurar folk, säger han.

Den senaste tiden har de synts till på flera platser i Västsverige – och nu slår polisen larm om att de oseriösa hantverkarna återigen är tillbaka och deras taktik för att komma åt dina pengar.

De oseriösa hantverkarna har bland annat synts till på en ort söder om Lidköping i västra Skaraborg.

Det skriver polisen i ett inlägg på Facebook – och varnar samtidigt för de utstuderade bedrägerierna.

”Oftast är det äldre personer som drabbas och det kommer in fler och fler samtal till polisen från oroliga medborgare som fått förfrågningar”, skriver de i inlägget.

De tillägger att tjänsterna kan röra allt från asfalt- och stenläggning till renovering av taket.

”Av erfarenhet sedan tidigare år utförs antingen ett bristfälligt arbete eller så blir det inget arbete gjort överhuvudtaget trots betalning”, fortsätter de.

https://www.facebook.com/polisenvastraskaraborg/photos/a.1398513577054468/2429737627265386/?type=3&theater

”Samma varenda jäkla år”

Fenomenet med de så kallade asfaltsläggarna, eller oseriösa hantverkarna som polisen kallar dem, är ett återkommande problem.

– Det är samma varenda jäkla år. De har kommit den här tiden på året nästan så länge man kan minnas. Tidigare var det mest asfaltläggning, men nu gör de andra saker också, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Bland annat syntes de till i Kungälvstrakten under förra veckan. Det berättar Christian Nylén, chef för lokalpolisområde Kungälv Ale.

– Då var några i vårt område och härjade. De försökte etablera sig och dök upp hos våra invånare och försökte skaffa jobb. Hur många personer de var hos vet jag inte, det finns ett visst mörkertal i detta, säger han.

Den senaste tiden har de synts till på flera platser i Västsverige – och nu slår polisen larm om att de oseriösa hantverkarna återigen är tillbaka och deras taktik för att komma åt dina pengar. OBS! Genrebild.
Foto: MATEJ KASTELIC

Han tillägger att han fått rapporter om att de varit runt i hela Storgöteborg.

– Vad jag vet har inte någon blivit lurad hos oss, men vi vet att de aktivt letade arbete. Sedan har vi inte sett dem mer, den här veckan finns inga rapporter om dem. Vi tror att de rört sig norrut, säger Christian Nylén.

Polischef: ”Stort mörkertal”

De senaste veckorna har de också rört sig på Hisingen, berättar lokalpolisområdeschefen Jörgen Thorén.

– De har bland annat varit på en av våra campingplatser på Hisingen, men det finns indikationer på att de lämnat nu. Antingen för att de fått för lite arbete eller för att vi gått in med flera kontroller, säger han och fortsätter.

– Vi har haft 14 polisanmälningar om detta i polisområdet Storgöteborg. Och rent generellt räknar vi med att det finns ett stort mörkerantal.

Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen i Göteborg.
Foto: POLISEN

Ville lägga om Johans uppfart

Förutom på Hisingen har asfaltsläggarna även synts till i Kungsbacka i Halland.

En av dem som drabbats är Johan Kjellson, 35, i Fjärås i Kungsbacka kommun. En dag i början av april dök asfaltsläggarna upp vid familjens villa.

Då hade de just varit hos grannen.

– De kom förbi på gatan och frågade om de kunde få fixa vår uppfart. ”Can I fix your driveway”, sa han ordagrant. Men jag sa nä, så då drog de vidare. Sedan skrev jag om det på Facebook, för alltid varnar det någon, säger han.

Inlägget har i efterhand fått flera kommentarer.

– Någon sa att det var bra att jag varnade, andra sa att de hade varit hos dem också.

Under de knappa tre år som Johan och hans familj bott i villan har de aldrig tidigare råkat ut för bedragarna, berättar han.

Men snabbt efter att de varit hos honom drog de vidare till andra platser i närheten.

– Jag har sett i grupper på Facebook att andra varnat för det, både i Onsala och i Vallda. Jag tror det är samma bil som varit runt, säger Johan Kjellson.

Asfaltsläggarna körde i en utlandsregistrerad bil och pratade engelska, berättar han.

Han fattade då direkt vad det handlade om.

– Jag kopplade ihop det ganska fort. Jag har läst om dem innan, att de lurar folk. Tack och lov var de inte så påstridiga. Först trodde jag att de frågade efter vägen, men sedan förstod jag vad det gällde, säger Johan Kjellson.

Rådet: ”Lyssnar de inte ringer man polisen”

Enligt Christian Nylén, chefen för lokalpolisområde Kungälv Ale, är det allra bästa att vänligen men bestämt tacka nej till hantverkarnas tjänster.

– Normalt sett dyker inte hantverkare upp på din uppfart och erbjuder jobb, normalt sett är inte hantverkare offensiva i sitt insäljande och normalt sett förstör inte hantverkare sin potentiella kunds egendom vilket skett vid några tillfällen, säger han.

Han tillägger:

– Lyssnar de inte så ringer man polisen.

Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.
Foto: Lovisa Waldeck

Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst, fyller i:

– Ingå inga muntliga överenskommelser, kolla upp om de har f-skattsedel och så vidare. De vill att det ska gå snabbt, att de ska kunna påbörja arbetet direkt, och åker ofta hem till äldre personer. Det är lurigt, säger han.