Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nyckellarm – för att inte luras i jul

Det är en lokal grannsamverkansgrupp som uppmärksammat polisen för tjuvarnas fräcka metod.Foto: Polisen
Genrebild på inbrottstjuv.Foto: ERWIN WODICKA/COLOURBOX

Polisen i Göteborg varnar, för att du inte ska bli lurad i juletid:

Var ytterst noggrann om någon, på något sätt, försöker komma över din ytternyckel.

– Vi vill ju inte skrämma upp någon, men vår uppmaning är att man ska vara lite kritisk och försiktig, säger Linda Bergvall, kommunpolis.  

”Vi behöver ha tillgång till er lägenhet under morgondagen för att utföra besiktningsanmärkningar därför behöver nyckeln hänga i tuben 13/12. Mvh”

Så står det på en lapp som delats av polisen Göteborg Syd som de blivit uppmärksammade på av en lokal grannsamverkansgrupp i Västra Frölunda.

Brevet har ingen avsändare, men först uppgavs det vara falskt.

”Detta är ett falskt meddelande, lämna aldrig ut bostadsnyckeln till främmande personer”, skrev polisen i inlägget.

Polisens uppmaning

Linda Bergvall är kommunpolis i lokalpolisområde Storgöteborg syd och den som skrivit inlägget. Från början trodde man nämligen alltså att det rörde sig om bedragare, men senare visade det sig, uppdaterade polisen på Facebook, att det i det här fallet faktiskt var fastighetsägarens riktiga entreprenör som satt upp den.

Men man vill ändå uppmärksamma till vaksamhet i jul.

”Trots detta uppmanar vi från polisens sida att alltid vara noggrann med att vara helt säker och begära id på de man kommer i kontakt med i liknande ärenden”, skrev polisen på sin Facebook-sida senare på fredagen..

Inbrotten ökar med mörkret

Polisen vill uppmana till vaksamhet men vill inte sprida någon oro.

– Det är ju viktigt att vi inte skrämmer upp folk men vi vill uppmärksamma detta och uppmana människor att vara försiktiga och kritiska. Känner man att det är det minsta skumt så ska man avfärda det, säger Linda Bergwall.

Under den mörka årstiden ökar inbrotten, enligt kommunpolisen Linda Bergwall har inbrotten minskat.

– Det är ju en liten uppgång under den mörka årstiden men man vet att bostadsinbrotten gått ner upp mot 50 procent på många platser de senaste åren, säger hon och fortsätter:

– Det man kan tänka på är det vanliga, att hjälpas åt att ta in post. Att grannen kan ställa sin bil på din parkering om du är bortrest och ha timer så lamporna tänds. 

 

Fotnot: Texten är uppdaterad sedan polisen uppdaterat med att det i det här fallet inte handlade om ett bedrägeriförsök.