Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DIREKTRAPPORT

Skottlossning före mordet – därför agerade polisen

En 17-årig man har gripits misstänkt för polismordet.
Göteborgspolisen sörjer sin döde kollega.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Biskopsgården på torsdagskvällen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Den misstänkte polismördaren – en 17-årig man – greps på fredagen och begärdes under lördagen häktad av åklagare Ulrika Åberg.

Göteborgs polischef Erik Nord har under utredning utgått från att skotten aldrig var ämnade hans 33-åriga poliskollega. Utan att han hamnade i skottgluggen för en gänguppgörelse.

När pusselbitarna från vittnesuppgifter och källor inom polisen läggs framträder en annan bild – vissa menar att han lockades i en fälla. 

Polis ihjälskjuten i Göteborg

I onsdags, vid 22.30-tiden, sköts en polisman i 33-årsåldern ihjäl i Biskopsgården, Göteborg.

Enligt uppgifter till Expressen ska den då maskerade och beväpnade 17-åringen närmat sig en grupp ungdomar tillhörande Jobenätverket, där de satt på en bänk. En av dem på parkbänken, en man i 20-årsåldern, har tidigare utsatts för ett mordförsök av 17-åringen och fasade för sitt liv.

20-åringen sprang då och tog skydd i en trappuppgång, övertygad om att 17-åringen var där för att skada honom.

Uppgifter som GP tagit del av, från poliser med insyn, gör gällande att det då ska ha avlossats skott, mot 20-åringens sällskap. 

Skotten fick den 33-åriga polisen att söka sig till platsen, på sin moped.

Då ska 17-åringen höjt sitt vapen och avfyrat de dödande skotten mot polisen. Enligt GP kan polisen, i skymningsljuset, misstagits för någon annan.

– Inte heller dessa uppgifter är något jag kan kommentera, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg till GP.

17-åringen, ska enligt uppgifter ur utredningen som Expressen tagit del av, varit klädd i svarta kläder, haft mask över munnen och grå Biltema-handskar.

Polisens teorier

Utåt är polisens teori att 33-åringen hamnade i ”skottgluggen” för en pågående konflikt i området. Att de dödande skotten inte var avsedda honom.

– Det är inte normalfallet i gängskjutningar att man riktar sig mot poliser, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

Poliser med insyn i utredningen som Expressen talat med säger dock att 33-åringen kan ha varit måltavla för skotten. En teori som utreds är nämligen om polismannen lockats in i en fälla.

– Det jag kan säga är att man siktade rakt på den här polismannen. Det var som en avrättning. Det var alltså, som det verkar, inget vådaskott, misstag eller liknande, säger polisen till Expressen.

17-åringen greps på fredagen

Under fredagseftermiddagen greps den 17-årige mannen, misstänkt för mord allternativt mordförsök. Han nekar till anklagelserna.

– Gripandet skedde i Biskopsgården någon gång efter klockan 14.00. Det är sannolikt att det har koppling till kriminella nätverk och konflikter som varit, säger Teodor Smedius, kommenderingschef vid polisen.

Samtidigt har polisen en insats vid en bostad kopplad till 17-åringen. Bilder från adressen visar hur flera poliser tar sig in i fastigheten.

På lördagen begärdes också 17-åringen häktad av åklagare Ulrika Åberg, han är på sannolika skäl misstänkt för mord, skriver polisen i ett pressmeddelande. På söndagen kommer häktningsförhandling att hållar i Göteborgs tingsrätt.

Enligt 17-åringens försvarsadvokat Hans Palm nekar han till anklagelserna.

– Min klient nekar till de brottmisstankarna som framförts mot honom, säger han. 

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åklagare: ”Vi jobbar brett”

Åklagare Ulrika Åberg kommenterade på fredagseftermiddagen gripandet av 17-åringen.

– Vi befinner oss i ett tidigt skede av utredningen. Motivet är oklart men det är inte sannolikt att det handlar om en polis som är måltavla, sa hon på en pressträff.

Under pressträffen avslöjades också att den 33-åriga polisen inte är den enda som utsatts för brott på platsen för polismordet.

– Fler personer är målsägande på platsen. Tre stycken till, sa utredningsledare Annika Bergkvist. 

Polisen vädjar fortsatt till allmänheten om fler vittnesuppgifter.

– Vi är inte på något sätt klara i dag med utredningsarbetet, sa Bergkvist.

Avspärrningar under torsdagskvällen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Blommor lämnades på platsen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Polisen hittade tomhylsor

Polisen gjorde under torsdagskvällen flera fynd som kan komma att bli viktiga för utredningen. Dels fann de tomhylsor i området. De har skickats till nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping för undersökning.

– Det jag kan bekräfta är att polisen har patronhylsor i beslag. Det har man gjort på brottsplatsen, de har skickats på analys. Vad analysen visar har jag ingen information, säger Hans-Jörgen Ostler vid polisen.

Fler beslag har gjorts av polisen, de kan dock inte kommentera vilken typ av beslag.

Utåt är polisens teori att 33-åringen hamnade i ”skottgluggen”.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Det är inte normalfallet i gängskjutningar att man riktar sig mot poliser”, säger Erik Nord till GP.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Erik Nord, polischef Göteborg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kameran rullar dygnet runt”

Det har också konstaterats att det fanns övervakningsbilder från platsen. Enligt DN ska kamerorna inte ha fri sikt över brottsplatsen.

– Kameran rullar dygnet runt och var alltså i bruk vid tillfället. Vi analyserar nu noga innehållet i bilderna, men exakt vad de visar med koppling till mordet kan jag inte gå in på, säger Christer Fuxborg vid polisen till DN.

Fritidsledaren efter polismordet

Fritidsgården ska hålla ungdomarna borta från gatan

 Se mer från rapporteringen om mordet:

Starka reaktioner har väckts i hela landet och oron växer efter mordet. Många vill nu flytta från området. Vår reporter Johanna Waak rapporterar från platsen.
Här hedras den unga polisen som sköts ihjäl.