Nu ska polisen ta betalt av arrangörerna för sina insatser. Om arrangören är ett bolag. Annars blir det inget tillstånd. Det innebär att till exempel att Göteborgs kulturkalas och Fallens dagar i Trollhättan måste betala polisen. Och Öis, det enda fotbollslaget i Göteborg som drivs i bolagsform. Foto: Lennart Rehnman
Nu ska polisen ta betalt av arrangörerna för sina insatser. Om arrangören är ett bolag. Annars blir det inget tillstånd. Det innebär att till exempel att Göteborgs kulturkalas och Fallens dagar i Trollhättan måste betala polisen. Och Öis, det enda fotbollslaget i Göteborg som drivs i bolagsform. Foto: Lennart Rehnman

Polisen ska ta betalt av arrangörer

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Nu måste Göteborgs kulturkalas och Fallens dagar i Trollhättan betala för polisens insatser. Om arrangörerna inte betalar får de inte något tillstånd.
Det spelar ingen roll om det är ett kommunalt bolag eller hur stor vinst det har. Så länge det är ett bolag bakom räknar polisen med att evenemanget arrangeras i vinstsyfte.
Göteborg & Co som anordnar kulturkalaset är upprörda. Över hälften av kalasets budget kommer från kommunala och regionala medel.
- Polisen borde göra skillnad på kommersiella och ickekommersiella evenemang, säger Svante Hjertén, evenemangsansvarig.
Möjligheten att ta betalt finns i ordningslagen. Men den tillämpas olika i landet, vilket också upprör Svante Hjertén eftersom det kan göra att regionen förlorar viktiga arrangemang, säger han.

Snedvridet

- Om det kostar olika i storstadsregionerna blir det snedvridet.
När det kommer till fotbolls-evenemang så är Öis det enda Göteborgslaget som drivs i bolagsform. Lars Ranäng, lagets ordförande är inte nöjd.
- När fakturorna dyker upp kommer vi låta en domstol pröva det, säger han.

Extra kostnad

Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland, förklarar att alla evenemang är en extra kostnad för polisen och skattebetalarna. Taxan som kommer gälla är 920 kronor per polis och påbörjad timme.
- Öis kanske behöver två poliser och då blir det inte så dyrt. Men till exempel matfestivalen i Skövde, där kan det bli stora summor, lätt uppåt en miljon kronor, säger Erik Nord.
I ett inledningsskede kommer arrangörerna bara att behöva betala 25 procent av beloppet. Men från och med nästa år är det fullpris som gäller, förklarar Erik Nord.
Polisen kommer att behöva lägga ner en hel del administrativa resurser på att samordna de nya betalningskraven. Kostnadskalkylen ska lämnas till arrangörerna i samband med ansökan om tillstånd att vara på offentlig plats.

Chans att ställa in

- De ska ha en chans att ställa in ifall de tycker att det blir för dyrt, säger Erik Nord.
Har en arrangör redan fått tillstånd kommer polisen inte att kunna begära några pengar i efterhand.
Louise Winberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER