Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Polisen ska inte säga vem som är skyldig"

Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt, riktar nu stark kritik mot både polisens spaningsledare Rolf Sandberg och bristen på prövning.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
Bröderna Christian och Robin pekades ut som Kevins mördare.
Foto: SVT

Bröderna Christian och Robin pekades av polisen ut som fyraårige Kevins mördare.

Men eftersom bröderna var minderåriga fick de aldrig möjlighet att försvara sig i en domstol.

Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt, riktar nu stark kritik mot både polisens spaningsledare Rolf Sandberg och bristen på prövning.

– Det är i grunden inte polisens uppgift att tala om vem som är skyldig eller inte skyldig till ett visst brott, alldeles oavsett om det är barn eller inte, säger han i Ekots lördagsintervju.

Fyrårige Kevin hittades död vid en sjö i Arvika 1998. Två bröder, Christian, 7, och Robin, 5, pekades ut som Kevins mördare.

Först ansågs de vara vittnen till brottet. När polisens misstankar sedan riktades mot bröderna förhördes de över 30 gånger på två månader. Brödernas uppgifter var svåra att ta fasta på och ändrades flera gånger.

Men efter drygt två månader tillkännagav förundersökningsledaren Rolf Sandberg vid en presskonferens att bröderna erkänt att de dödat Kevin. Efter det lades fallet ner av chefsåklagaren Anders Manholm.

Det här har fått Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt, att reagera.

– Det som jag reagerade på i det här programmet (SVT:s "Dokument Inifrån"), och det förefaller ju vara så, är att det är polisen som lägger fast skuldfrågan beträffande de här barnen, säger han i Ekots lördagsintervju och fortsätter:

– Det blir en olycklig situation genom att det inte blir en rättslig prövning av skuldfrågan. Det är nog inte meningen att det ska gå till så. Det finns en formel för att en att domstol ska bedöma skuldfrågan också när det gäller barn. Både enligt det svenska regelverket och alla internationella konventioner som handlar om mänskliga rättigheter så är man oskyldig och ska betraktas som oskyldig tills dess att en domstol lagt fast skuldfrågan.

SVT-programmet "Dokument inifrån" har granskat Kevinfallet.
Foto: SVT

LÄS MER: Hans tips ledde till Kevindokumentären

Aldrig åtalade Kevinfallet

Ärendet ledde aldrig till åtal. Det eftersom de mordutpekade bröderna var minderåriga. Men polisen valde alltså att säga att bröderna erkänt mordet.

– Det är i grunden inte polisens uppgift att tala om vem som är skyldig eller inte skyldig till ett visst brott, alldeles oavsett om det är barn eller inte, säger Fredrik Wersäll till Ekot, som menar att en prövning i domstol där alla parter kan höras är att föredra.

När små barn misstänks för brott kan man väcka en så kallad bevistalan. Det fungerar ungefär som en vanlig rättegång, där försvarare och åklagare får säga sitt, även om inget straff utdelas. Det skedde aldrig i Kevin-fallet.

– Om det inte kommer till stånd, då tror jag att det mest korrekta sättet att hantera en situation är att man från polisens och åklagarens sida säger att man inte kommer längre i utredningen, och inte säger så mycket mer.

Att polisen ska ha varit övertygade om brödernas skuld betyder ingenting, menar Wersäll.

– Man kan vara övertygad om att det är så. Men utgångspunkten är att det inte är polis och åklagare som ska uttala sig om skuldfrågan. Det ska domstolen göra. Skälet är uppenbart. I domstolen har du två parter, man har en försvarssida och en åklagarsida, som får argumentera med varandra. En oberoende domstol värderar sen vad parterna har sagt.

Mordet fick mycket uppmärsamhet.
Foto: Stefan Hyttfors

LÄS MER: Polisens olika förhörsmetoder i Kevinfallet i Arvika

Ungdomarna helt oskyldiga

Åklagaren Anders Manholm dömdes i både tingsrätten och hovrätten för tjänstefel. Det eftersom man använde sig av en olaglig metod då man telefonavlyssnade två ungdomar under utredningen. Ungdomarna visade sig vara helt oskyldiga. Det var Manholm som tog beslutet.

Expressen har utan framgång sökt förundersökningsledaren i Kevin-fallet Rolf Sandberg och åklagaren Anders Manholm för en kommentar.

Expressen har via Svea hovrätts presskontakt sökt Fredrik Wersäll för en intervju, men man har meddelat att han inte går att nå och hänvisar till Ekots lördagsintervju.

Den pensionerade kriminalinspektören Henry Nilsson, som arbetade med Kevin-fallet, avböjer i nuläget att kommentera kritiken från Wersäll.

Expressen har även sökt kriminalinspektör Anders Forsman och förhörsledare Ingrid Harrysson, som var ansvarig för förhören med barnen, utan resultat.